hilal66 hocam;
YONGA'ları 26 maliyet ile aldım yükselişten hemen önce ve 60 ile çıktım. ISBIR'i 1244 maliyetle aldım yükselişten hemen önce ve 2900 ile çıktım. MZHLD'leri 15.50 maliyetle aldım yükselişten hemen önce ve 20.00 ile çıktım. Daha bunun gibi 15' e yakın örnek var. Hepsini yazmak zor üşendim![]()
Yatırım tavsiyesi değildir.
Ben de temel yönden bir paylaşım yapayım. Biliyorsunuz bazı şirketlerde yönetim kurulları yüksek ücretler alarak dikkat çekiyor. Sumaş'ta durum şu şekilde:
Brüt 852 bin TL 3 üst yönetici için kişi başına 284 bin yıllık gider ve aylık 23,6 bin gider yani net maaşları tahminen aylık 15bin TL kadar. Fabrika müdürü Naci Bey, genel müdür Hilmi Bey ve bir kişi daha var. Görece mantıklı ve abartısız bir maaş alıyorlar bence.
Hisselerde ise oy veya temettü anlamında imtiyaz yok.
Syg.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Son bilançoda Maddi Duran Varlıklar kısmında 10.075.135 TL yazmakta. Maddi duran varlıklara :
ARAZİ VE ARSALAR
YERALTI VE YER ÜSTÜ DÜZENLERİ
BİNALAR
TESİS, MAKİNE VE CİHAZLAR
TAŞITLAR
DEMİRBAŞLAR
DİĞER MADDİ DURAN VARLIKLAR
BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR
dahildir.
Hepsi dahil 10.075.135 TL yazmaktadır.
Balıkesir Edremit Yolören civarında ticari imarlı arsaların dönümü ortalama 800.000 TL'dir.
Sumaş'ın fabrika arazisi ise 30 dönüm.
Sadece ticari imarlı arsa fiyatı 24.000.000 TL tutmakta ki buna makina teçhizat, bina, tesis, taşıtlar dahil değil.
Makine teçhizat, bina, tesis, taşıtlar en az 15.000.000 TL değerleme ile,
Maddi duran varlıklar kalemi 10.075.135 TL yerine 49.000.000 TL oluyor.
2018 yılında yeniden değerleme kanunu çıktı. Acaba Sumaş yeniden değerleme yaptırdı mı? Bilen bir arkadaş bizleri aydınlatırsa memnun oluruz.
Maddi duran varlıklar kısmında yazan 10.075.135 TL hangi yılın değerleme fiyatıdır ? 2005 mi ? 2010 mu ? 2015 mi ?
Bu durumda son bilançoda yazan Özkaynaklar 36.3 milyon TL'den 75.3 milyon TL'ye çıkmış olacaktır.
Bilanço, yeniden değerlemeler ve Edremit Yolören ticari arsa dönüm fiyatları ile ilgili ekleme, düzeltme yapacak arkadaşların yorumlarını beklemekteyiz.
Yatırım tavsiyesi değildir.
SPK'ya göre hazırlanan UFRS ile uyumlu finansal tablolarda şirketler:
- Faaliyetinde kullanmadığı gayrimenkulleri bilançosunda yatırım amaçlı gayrimenkul olarak gösterebilir, bunlar için yetkili gayrimenkul değerleme şirketi ile anlaşıp hazırladıkları rapor sonucu bulunan gerçeğe uygun değerinden gösterebilir, değerleme farklarını özkaynakta tutabilir.
- Tesis makine ve cihazları için değerleme şirketi ile anlaşıp değerini tespit ettirip rapora bağlayarak bunları gerçeğe uygun değerinden gösterebilir, değerleme farklarını özkaynakta tutabilir.
İlk durum daha sık olmakla birlikte ikincisini yapan az sayıda şirket var. Şirketlerimiz çoğunlukla vergi usul kanunu ile uyumlu olarak maliyet eksi amortisman yöntemini tercih ediyorlar. Bu da uzun yıllar önce satın alınmış ve çoğu itfa olmuş varlıkları değersiz gösteriyor
Syg.
Yarın küresel borsalar ve bist'teki olumlu hava ile 12 üstü kapanışı hak eder artık.
Syg.
herkese merhaba,
forum yönetimi bizleri affetmiş madem bayram sebebiyle, bir kaç şahsi fikrimi yazayım sumaş ile ilgili. Sumaş 2018 ylında kelepir, 2019 yılında ucuz bir hisse idi. 2020 yılında ise normal fiyatlardan işlem görüyor. Bunun en önemli nedenleri ise 2018 e göre zaten % 100 civarında hisse fiyatının prim yapmış olması(iaveten 50 kuruş da temettü verdi ) ve mali tablolarının 2018 yılından sonra 2019 yılında bozulmaya başlaması ve 2020 yılında ise hem ciro hem de karlılık bazında ciddi bir daralmaya girmesidir. Bu demek değildir ki Sumaş 15-25-35-45 tl fiyatlamalara asla gitmez ancak temel 2018 yılındaki gibi desteklemiyor maalesef. Tahtada bir yukarı iteleme çabası var gözlemlediğim kadarıyla, umarım becerirler de biz de hissedar olarak nasipleniriz.malum burası borsa kim kime opel corsa..
Yer İmleri