Ölmüş eşşek formasyonu devam
Ölmüş eşşek formasyonu devam
ne olacak halimiz. ara ara bakıyorum fiyat aynı hep![]()
2 gün önce senedin tekrar düşüşe geçmesi düşük gelmesi muhtemel 3 aylık karın habercisi olduğunu düşündürüyor.
Çed raporu konusunda 2015 yılı sonlarında Bursa Tarım İl müdürlüğünün verdiği önce olumsuz görüş bildirmesi üzerine
Firma, Tarım İl Müdürlüğü'nün itirazına, itiraz etti.
Tarım Bakanlığı, hukuk müşavirliğine konuyu inceletti.
Hukuk müşavirliği, Bursa Çimento'nun yeni bir alan oluşturmadığını, mevcut alan içinde yeni bir tesis kurulacağını, hatta yeni planlamada tesis alanının küçüleceğini gerekçe göstererek, Tarım İl Müdürlüğü'nün itirazına katılmadıkları yönünde görüş bildirdi.
Tarım Bakanlığı da bu görüş doğrultusunda Tarım İl Müdürlüğü'ne ÇED raporundaki olumsuz görüşünü kaldırmasını istedi.
Bakanlığın talimatını yerine getiren Tarım İl Müdürlüğü, ilk kararının tersine davranarak Bursa Çimento'nun kapasite artışına olumlu görüş bildirdi.
Bütün kurumlar olumlu görüş bildirdiğine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ÇED raporunu onaylaması beklenir.
BUCİM böylesi büyük yatırımı bitirdiği halde bilançosundaki borç büyük ölçüde bağlı şirketlerin borçlarıdır ve kendi finansal borcu yok desek yeridir.
Yatırımın klinker olmasının sebebi;bilindiği üzere Çimento kapasitesi yeterli ve ancak yarı kapasitesini doldurabiliyor.Oysa klinkerde mevcut 1,8 ml ton kapasiteyi zorluyor.
Bekleyip göreceğiz.Hayırlısı...
Şimdi zaten önceden bir plan program bir garanti almadan bukadar yatırım yapılmaz diye düşünüyorum.
Onay %99.9 çıkar. Er yada geç, itirazlar olur ama bu işin sonu belli.
Hissenin düşmesi konusu da sanki çok hareketsiz gidiyor, belki ufak satışlarla yine silkeleme operasyonu mu diyorum ama artık son virajlarda tek bir hisse bile kaptırmaya gerek yok derdim ben olsam.
Bir de şöyle bir soru sorayım.
Şirket 300 dönüm arazi üzerine Yeni bir yerde Yeni bir fabrika kuruyor. Bunun doğrultusunda,
Yeni bir alan oluşturulmayıp mevcut alan içinde Yeni bir tesis yapılması,
Yeni planlamada eski yerin küçültüleceği konusunda da, eski yere çivi çakıldı mı ki?
Ben mi yanlış biliyorum
Yeni fabrika yapılıyor komple, eski yere kimse dokunmamış olması lazım.
Yeni fabrika planları, arazi tapuları, yatırım takvimi vs herşeyi buldum, gördüm bir de.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bir de 3 aylık kar beklentisi içinde belki önceden bir haberle düşüşle mi seyrediyor mu acaba??, lakin deneme üretimleri de başlamıştır ve rakamsal olarak fazla olmas da bir etkisi olur diye tahmin ediyorum.
Cemtas desteği, roda karı gibi yan faktörlerle iyi bir kar olmalı.
Bu yazının tarihi 2015**
Bursa'nın tek çimento fabrikası Bursa Çimento'dan söz ediyorum.
O yıllarda sanayi yeni yeni gelişiyor ve başta otomotiv olmak üzere, tekstil ve inşaat alanlarında ciddi yatırımlar yapılıyormuş.
Bursa Çimento'nun kurulduğu yıllarda, tesis alanı kentin içinde değilmiş.
Ancak bugün fabrikanın çevresinde küçük bir kent var diyebiliriz.
Yani, fabrikanın çevresindeki konutlarda yaşayanlar, tesisin varlığından şikayetçiler.
Tesis yetkilileri, fabrikadan çıkan tozun çevreye olan etkisinin AB normlarının belirlediği sınırların bile çok altında olduğunu söylüyor ancak bu yazının konusu değil.
Nitekim, Bursa Çimento'yla ilgili sıcak bir gelişme var.
Bursa Çimento günde 4 bin ton klinker (çimento yapımında fırından ezilmeden çıkan pişirme ürünü) üretiyor.
Ancak tesisin 2 fabrikasının teknolojisi günün bir hayli gerisinde kaldığı için, Bursa Çimento sahipleri, yepyeni bir tesis kurmak istiyor.
Yeni tesis, yüksek teknolojili olacak ancak daha önemlisi 6 bin ton klinker üretim kapasitesine sahip olacak.
Yani, kapasite artışına gitmek istiyor şirket sahipleri.
Ancak bunun için ÇED raporu gerekiyor.
Bursa Çimento, başvurusunu yapmış ancak sadece Tarım İl Müdürlüğü olumsuz görüş bildirmişti.
Tarım İl Müdürlüğü, kurulacak tesisin zeytin alanlarına 3 km'den az mesafede kurulacağını belirterek, olumsuz görüş bildirmişti.
Firma, Tarım İl Müdürlüğü'nün itirazına, itiraz etti.
Tarım Bakanlığı, hukuk müşavirliğine konuyu inceletti.
Hukuk müşavirliği, Bursa Çimento'nun yeni bir alan oluşturmadığını, mevcut alan içinde yeni bir tesis kurulacağını, hatta yeni planlamada tesis alanının küçüleceğini gerekçe göstererek, Tarım İl Müdürlüğü'nün itirazına katılmadıkları yönünde görüş bildirdi.
Tarım Bakanlığı da bu görüş doğrultusunda Tarım İl Müdürlüğü'ne ÇED raporundaki olumsuz görüşünü kaldırmasını istedi.
Bakanlığın talimatını yerine getiren Tarım İl Müdürlüğü, ilk kararının tersine davranarak Bursa Çimento'nun kapasite artışına olumlu görüş bildirdi!
Peki bundan sonra ne olacak?
Olacağı şu:
Tarım İl Müdürlüğü de olumlu görüş verdiğine göre Bursa Çimento'nun ÇED raporu almasının önünde hiçbir engel kalmadı.
Tüm kurumlar olumlu görüş verdiği için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, önümüzdeki günlerde ÇED raporunu onaylacak.
Yani, kapasite artışını içeren ÇED raporu, sadece dava açılırsa iptal edilebilir.
Şimdi burada benim dediğim olay sözkonusu.
Halbu ki ben Yen'i arsa tapuları yatırım planı, fabrika konumlandırması gördüm.
Yeni yapılacak olan fabrikanın çevresinde yerleşim yeri ve Yeni yapılaşma yok diye biliyorum.
Demek ki, eski fabrikada da bir takım revizeler yapılıyor ki eski fabrika yeri şehir içinde diyerekten itiraz geliyor.
Savunma da biz Yeni bir şey yapmıyoruz, zaten var olanı yeniliyoruz. Hatta ve hatta alan olarak küçültüyoruz bile. Oluyor.
Ve bu yatırımlar birbirlerine bağlı olduğu için Yeni fabrika ve eski fabrika revizesi birlikte yürüyor.
Bence böyle bir durum olmasının sebebi olabilecek teşvikler ya da sağlanabilecek yasal kolaylıklar olabilir.
Birkaç yatırım aynı anda gidiyor, mesela eski fabrika yenilemeye bir kolaylık tanınıyorsa ondan kopmayıp onu da yatırıma dahil ettiler.
Aslında %100 bilmek ky için hayal hayal.
Toplantılarda inanın birşeyden bahsetmiyorlar.
Yer İmleri