merhaba arkadaşlar,
bugün vakfn hissesinde alım yaptım. leasing sektörü çok fazla bildiğim bir sektör değil tabiki ancak düz mantıkla kendimce yorumladığım bir şeyler var. bu hisseyi alma sebeplerimi sıralayacak olursam:
- tcmb 4 ocak 2025 tarihinde yabancı para ve ticari kredilerde daralma, kobi kredilerinde ise genişleme içeren bir duyuru yayınladı. daralma kategorisine giren kredilerin leasing sektörü için olumlu olacağını düşünmekteyim. en basitinden makine-ekipman alımları döviz üzerinden yapılıyor genellikle.
tcmb duyuru linki:
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...025/DUY2025-02
- vakfn'in bilançosunu incelediğimde bu seneki bilançolarında döviz kredilerinin türk lirası karşılığının portföy içindeki payı %50'nin üzerinde. hem döviz kredilerinde artış hem de tl kredilerde bir düşüş söz konusu. döviz kredileri içerisinde euro'nun oranı %90'ın üzerinde neredeyse tamamı euro cinsinden kredi. 6 ay öncesine göre değer kaybeden bir euro var ve yıl içerisinde de çok güçlü olması beklenmemekte, trump etkisi de var. tl'nin reel değerlenmesini sürdürmesi yine muhtemel. bu şartlarda döviz kredilerinin euro olması çok büyük avantaj.
- bir diğer sebebime gelirsek (bu kısımdan çok emin değilim bilen arkadaşlar beni düzeltirse çok sevinirim) 10 milyar tl'lik bir değişken faizli tl kredisi bulunmakta. değişken faizli kredilerde faiz tcmb tlref oranına göre belirleniyor sanıyorum, çok emin değilim tabiki. ben bu düşüncemin doğru olduğunu varsayarak sebeplerimden biri haline getirdim. faiz indirimleri devam edecek gibi durduğundan ödeyeceği faiz tutarının düşmesini beklerim.
tamamen parasal değerleme mantığından yola çıktım kendimce ve bana mantıklı geldi.
yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri