Sayfa 482/483 İlkİlk ... 382432472480481482483 SonSon
Arama sonucu : 3861 madde; 3,849 - 3,856 arası.

Konu: BES ( Bireysel Emeklilik Sistemi )

1.  Alıntı Originally Posted by diproyal Yazıyı Oku
    TL'nin reel olarak değer kazandığı bir varsayımda ons altının 3500-4000$ civarında olması gerekiyor ki %60 getiri sağlansın. Bunun olması için de sadece reel faiz varsayımı değil farklı jeopolitik risklerin oluşması gerekiyor. Bunun öngörün yatırımcının da BES yerine farklı yollarla gelirini maksimize edebilir. Bu nedenle bizim burada daha istikrarlı ve uçlara kaçmadan bir senaryo ile hareket ederek ilerlememiz şart diye düşünüyorum.

Bu kapsamda değişken BES fonlar iyi olan kimler var acaba?
    Değişken fonlar arasında da mutlaka başarılı olanlar vardır, ilk bakışta yurt dışı teknoloji hisse yatırımı yapan bir değişken fon gördüm. Kalanları arasında getirisi yüksek olanlar genelde muhafazakar, defansif değişken fonlar. şu ortamda ppf kadar getirisi kesin ve defansif yatırım bulamayız gibi. bu yıl altın fonu taşıyanlar en iyi getiriyi yapmışlardır.
    Bu söylediklerim bes portföyleri için. Hisse alıp satabilenler tabiki daha reaktif davranıp mevduat üstü getiri yakalayabilirler. Halen bist için dip oluşumu içerisinde olduğumuzu düşünüyorum ama bes tarafında şimdilik riske girmemeyi tercih ediyorum.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

2. son durumda biraz daha sadeceleştirdim.

%30 borsa çeşitli fonlar
    %25 para piyasası
    %15 altın
    %10 değerli maden(altın dahil)
    %20 değişken

aslında yerli borsa fonlarını %10 ve altı yapmak lazım belli oldu uzun bir süre hayır etmeyecek. (ilk yükselişte sıfırlayacağım)

3. negatif reel faiz verilmediği sürece bist fonlarını %20 üzerine geçirmeyeceğim artık.

4. benim kendime belirlediğim strateji şu;
    şuan %100 para piyasası fonundayım.
    Merkez bankasının her 5 puan faiz indiriminde ppf oranımı %10 azaltacağım. o %10 la da bist fonu, döviz içerikli fonlar vb alacağım.
    Faizler 8 ay sonra %25 e geldi diyelim ben %50 ppf ve %50 diğer fonlar durumunda olurum. borsanın arttığı dönemde iyi kazanç sağladığım ve bes portföyüm artık çarçur edilemeyecek kadar büyüdüğü için biraz daha defansif bu stratejiyi uygun gördüm.
    Farklı bir uygulamaya geçersem buradan yazarım yine.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

5. Birikim tarafını ppf ye çevirerek hergün getiri elde eder duruma getirdik ama devlet katkısı tarafı ciddi sıkıntılı. Şuan GHI devlet katkısı fonu %45 hisse senedi dağılımına sahip.Bu haliyle bugün ki gibi düşüşlerde tüm bes portföyünü eksiye çekebilecek güce sahip maalesef.

6.  Alıntı Originally Posted by pit Yazıyı Oku
    Birikim tarafını ppf ye çevirerek hergün getiri elde eder duruma getirdik ama devlet katkısı tarafı ciddi sıkıntılı. Şuan GHI devlet katkısı fonu %45 hisse senedi dağılımına sahip.Bu haliyle bugün ki gibi düşüşlerde tüm bes portföyünü eksiye çekebilecek güce sahip maalesef.
    şahsen ne zaman BES fonlarına minimum 25% ölü faizli tahvil alım zorunululığu benzeri birşey gelecek merak ediyorum.

örneğin altın fonunda da Bistcoin var, işte min 80% altın cinsi varlık kalanı Bistcoin

7.  Alıntı Originally Posted by pit Yazıyı Oku
    Birikim tarafını ppf ye çevirerek hergün getiri elde eder duruma getirdik ama devlet katkısı tarafı ciddi sıkıntılı. Şuan GHI devlet katkısı fonu %45 hisse senedi dağılımına sahip.Bu haliyle bugün ki gibi düşüşlerde tüm bes portföyünü eksiye çekebilecek güce sahip maalesef.
    Tam tahmin ettiğim gibi ppf getirisine rağmen katkıdaki hisse ağırlığı tüm portföyü küçük de olsa eksiye çevirdi.

8.  Alıntı Originally Posted by thron Yazıyı Oku
    şahsen ne zaman BES fonlarına minimum 25% ölü faizli tahvil alım zorunululığu benzeri birşey gelecek merak ediyorum.

örneğin altın fonunda da Bistcoin var, işte min 80% altın cinsi varlık kalanı Bistcoin
    Katkı fonunun %52 si devlet tahvili zaten kalanın %45 i hisse senediymiş. buarada bistin 7 binli rakamlara gelmesine şaırmayacağım açıkcası. Marta kadar o rakamlar görülebilir gibi. Bu yılın ödemelerini tamamlamıştım ama Ocak Şubat ayında gelecek yılın ağırlıklı tutarını ödersem borsanın diplerine denk gelecek şekilde katkı fonu alabilirim.
    BES'in mutlaka birleşik getiri elde etmesi gerektiğini düşündüğüm için mutlak getiri elde etmeyi önemsiyorum

Sayfa 482/483 İlkİlk ... 382432472480481482483 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •