Ana sayfa Haber Ekonomistler Fitch’den not indirimi bekliyor

Ekonomistler Fitch’den not indirimi bekliyor

Ekonomistler, Fitch Ratings’in yarınki Türkiye değerlendirmesinde kredi notunun “yatırım yapılabilir seviyenin” altına indirebileceği tahmininde bulunurken, notun teyidi halinde ise piyasaların buna çok olumlu tepki verebileceğini öngördü.

Uluslararası değerlendirme kuruluşu Fitch Ratings’in yarın açıklayacağı Türkiye değerlendirmesi öncesi açıklamalarda bulunan ekonomistler, Fitch’in Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviye olan “BBB-“den bir kademe düşürebileceğini ve “durağan” görünümü teyit edebileceğini ifade etti.

Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, üç ana kredi derecelendirme kuruluşu arasında yakın geçmişte Türkiye’yi en olumlu değerlendiren kurumun Fitch olduğunu hatırlattı.

Fitch’i, Moody’s’in izlediğini ve en düşük notu da Standard & Poor’s’un (S&P) verdiğini anımsatan Yılmaz, 15 Temmuz sonrasında ilk hamleyi de aradan yeterli süre geçmeden S&P’nin yaptığını ve ülke notunu bir kademe düşürdüğünü söyledi.

Yılmaz, ardından Moody’s’in de not kırdığını, ülkeyi yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına çektiğini ve bu kurumlar arasında Türkiye’ye yatırım yapılabilir seviyede not veren tek kurumun Fitch kaldığını aktardı.

“Yarın Fitch’in üçte iki olasılıkla kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına çekmesini bekliyoruz.” diyen Yılmaz, bu aşamada görünüm ve gözden geçirmenin açıklamalarının önem kazanacağını vurguladı.

Yılmaz, Fitch’in nasıl bir görünümde ülkeyi takip edeceği kararının piyasa etkisini belirleyeceğini ifade etti.

Piyasanın şu anda bir kademe not indirimi ve durağan görünümü fiyatladığını belirten Yılmaz, “Çünkü önceki hafta Fitch yetkililerinin risklere yönelik açıklamasına kur tepki vermedi. Düşük bir olasılık olsa da eğer negatif görünüm ya da iki kademe not indirimi ile karşılaşırsak piyasada risk algısının ciddi şekilde kötüleştiğini görebiliriz.” dedi.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here