Ana sayfa Kripto Para Bitcoin Dışındaki 4 Önemli Kripto Para

Bitcoin Dışındaki 4 Önemli Kripto Para

1. Ethereum (ETH)
Listemizdeki ilk Bitcoin alternatifi olan Ethereum, akıllı sözleşmelerin ve merkezi olmayan uygulamaların (dapps) herhangi bir kesinti, dolandırıcılık, kontrol veya üçüncü bir tarafın müdahalesi olmadan oluşturulup çalıştırılmasını sağlayan merkezi olmayan bir yazılım platformudur. Ethereum’un arkasındaki amaç, milliyet, etnik köken veya inançtan bağımsız olarak dünyadaki herkesin serbestçe erişebileceği merkezi olmayan bir finansal ürün paketi oluşturmaktır.

Devlet altyapısı ve devlet kimlikleri olmayanlar banka hesaplarına, kredilere, sigortaya veya çeşitli diğer finansal ürünlere erişebilmektedir. 2015 yılında piyasaya sürülen Ether, şu anda Bitcoin’den sonra piyasa değeri açısından en büyük ikinci dijital para birimidir, Eylül 2021 itibariyle ETH başına 3.120$ civarında işlem gören etherin piyasa değeri, Bitcoin’inkinin kabaca yarısı kadardır.

2. Litecoin (LTC)
2011 yılında MIT mezunu ve eski bir Google mühendisi olan Charlie Lee tarafından oluşturulup piyasaya sürülen Litecoin , Bitcoin’in izinden giden ilk kripto para birimleri arasında yer aldı.

Litecoin, herhangi bir merkezi otorite tarafından kontrol edilmeyen ve tüketici sınıfı CPU’ların yardımıyla çözülebilen bir çalışma kanıtı olarak “scrypt” kullanan açık kaynaklı bir küresel ödeme ağına dayanmaktadır. Litecoin birçok yönden Bitcoin’e benzese de, daha hızlı blok oluşturma hızına sahiptir ve bu nedenle daha hızlı işlem onay süresi sunar. Geliştiriciler dışında, bir çok şirket Litecoin kabul etmeye başlamış durumda. Eylül 2021 itibariyle, Litecoin 4 milyar dolarlık bir piyasa değerine ve yaklaşık 160 dolarlık bir değere sahiptir ve bu da onu dünyanın en büyük on altıncı kripto para birimi haline getirir.

3. Cardano (ADA)
Cardano , mühendisler, matematikçiler ve kriptografi uzmanları tarafından araştırmaya dayalı bir yaklaşımla oluşturulmuş bir “Ouroboros hisse kanıtı” kripto para birimidir. Bitcoin’in Proof of Work (İş Kanıtı) protokolüne bir alternatif olarak ortaya çıkan Proof of Stake (PoS – Hisse Kanıtı), hesaplama gücüne dayanan bir sistem yerine dijital varlık sahipliğini dikkate alan bir protokoldür.  Proje, Ethereum’un ilk beş kurucu üyesinden biri olan Charles Hoskinson, Ethereum’un aldığı yönle ilgili bazı anlaşmazlıklar yaşadıktan sonra ayrıldı ve daha sonra Cardano’nun yaratılmasına yardımcı oldu.

Eylül 2021 itibariyle, Cardano 71 milyar dolar ile üçüncü en büyük piyasa değerine sahip ve bir ADA yaklaşık 2,25 dolardan işlem görüyor.

4. Polkadot (DOT)
Polkadot, diğer blok zincirler arasında birlikte çalışabilirlik sağlamayı amaçlayan benzersiz bir hisse kanıtı kripto para birimidir. Polkadot’un Ethereum’dan farkı, geliştiricilerin Polkadot üzerinde yalnızca merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak yerine, Polkadot zincirinin zaten sahip olduğu güvenliği kullanırken kendi blok zincirlerini oluşturabilmeleridir. Ethereum ile geliştiriciler yeni blok zincirleri oluşturabilir, ancak yeni ve daha küçük projeleri saldırıya açık bırakabilecek kendi güvenlik önlemlerini oluşturmaları gerekir, çünkü bir blok zinciri ne kadar büyükse, o kadar fazla güvenliğe sahiptir. Polkadot’taki bu kavram, paylaşılan güvenlik olarak bilinir.

Polkadot, Ethereum projesinin geleceği hakkında farklı görüşleri olan çekirdek kurucularının bir başka üyesi olan Gavin Wood tarafından yaratıldı. Eylül 2021 itibariyle, Polkadot’un yaklaşık 35 milyar dolarlık bir piyasa değeri var ve bir DOT 31.6 dolardan işlem görüyor.

1 YORUM

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here