Ana sayfa Duyuru TCMB Başkanı Fatih Karahan 2024 Yılının İkinci Enflasyon Raporunu Sundu: Enflasyon Tahminlerinde...

TCMB Başkanı Fatih Karahan 2024 Yılının İkinci Enflasyon Raporunu Sundu: Enflasyon Tahminlerinde Artış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılının ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Rapor, özellikle yıl sonu enflasyon tahminlerinde dikkate değer bir artışı içeriyor.

Enflasyon Tahminlerinde Güncelleme

Karahan, 2024 yılı için enflasyon tahminlerini bir önceki rapora göre 2 puanlık bir artışla %38’e yükselttiklerini belirtti. 2025 ve 2026 yılı enflasyon tahminlerinde ise sırasıyla %14 ve %9 olarak bir değişikliğe gidilmedi.

İç Talep ve Ekonomik Görünüm

2024’ün ilk çeyreğinde güçlü seyreden iç talebin, bayram tatilinin de etkisiyle ikinci çeyrekte daha ılımlı bir seyir izlediği gözlemlendi. Karahan, parasal sıkılaştırmanın iç talep üzerindeki etkilerini vurgulayarak, yılın ikinci yarısında iç talepte zayıflama ve cari dengede iyileşme beklediklerini ifade etti.

Enflasyon Dinamikleri

Son üç ayda enflasyonun beklentilerden yüksek seyrettiğini belirten Karahan, özellikle hizmet fiyatlarındaki artışların enflasyona etkisini vurguladı. Ayrıca, enflasyon beklentilerinin tahmin aralıklarına yakınsamasının dezenflasyon süreci için kritik önemde olduğunu ekledi.

Parasal Politika ve Faiz Oranları

Haziran ayından bu yana faiz oranlarının %8,5’ten %50’ye yükseltildiğini hatırlatan Karahan, bu adımların parasal duruşu belirgin şekilde sıkılaştırdığını ifade etti. Ayrıca, kredi faizlerindeki artışın iç talebin dengelenmesine katkı sağlayacağını belirtti.

TL Mevduat ve Kredi Piyasası

Karahan, atılan adımların TL mevduatlarını artırdığını, TL kredilerde ise azalma olduğunu, yabancı para kredilerinde artış gözlemlendiğini bildirdi.

Gıda Enflasyonu ve Diğer Öngörüler

Gıda enflasyonunun 2024 sonunda %35,5 seviyesinde olmasını bekleyen TCMB, 2025 yılı için %15’lik gıda enflasyonu tahminini korudu. Karahan, enflasyonu düşürmek için gerekli tüm adımların atılacağını ve enflasyonun zirve yapacağı tahmin edilen Mayıs ayında %75-76 civarında olmasını öngördüklerini dile getirdi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here