Originally Posted by
tradestop
Kendi adıma konuşursam, Mevcut maaşlı çalışan olarak, sosyal güvenlik sistemine göre emekli maaşı bağlanma yaşım 60. Bu yaşı düşürmek için yaptıklarım ise; bir BES hesabım var, 56 yaşına kadar bese ödeme yapıp, 56 yaşına gelince birikenleri toplu çekmeyi düşünüyorum, böylelikle 60'tan 56'ya 4 yılı böylelikle düşürmeyi planlıyorum.
Bunun dışında da, 56 dan bir 5-6 yaş daha düşürebilmek adına da bes dışındaki fon portföyüme düzenli alımlar yapıyorum. Fon büyüklüğü belli bir miktara ulaştığını düşündüğüm an, bunları temettü portföyüne çevirmeyi düşünmüyorum. Bunun yerine dediğiniz gibi, planladığım emeklilikte, yıllık %4 gibi bir kuralla portföyden çekim yapmayı düşünüyorum. Bunun ayrıntısı üzerine şuan pek kafa yormuyorum açıkçası, fon büyüklüğü hele belli bir miktara ulaşsın. Şuan dikkat ettiğim şey, maaşımdan aylık tasarruf edebilmek(cimrilik yapmadan) ve bu tasarrufları fon portföyüne aktarabilmek.
Tabi zaman ne gösterecek, yaşayıp göreceğiz.
Sadece emeklilik için planım fon portföyü olsaydı(Sgk emekli maaşı planım ve Bes planım olmasaydı), bu fon portföyü ile enflasyon üzeri, ortalama, istikrarlı bir şekilde sürekli %4 yıllık yakalanabilir mi, o yaşlarda istikrarlı %4 yakalayabilmek için alınması gereken risk'i o yıllardaki ve devam eden yaşlardaki psikolojim kaldırır mıydı vs. bunları şimdiden öngöremiyorum.