Sayfa 158/1003 İlkİlk ... 58108148156157158159160168208258658 ... SonSon
Arama sonucu : 8020 madde; 1,257 - 1,264 arası.

Konu: Yatırım fonları vııı

1.  Alıntı Originally Posted by turali Yazıyı Oku
    Elinde benim gibi bir miktar nnf olan yatırımcılar için soru şu:

Son 1 ayda %9,73 getirisi olan nnf satıp son 1 ayda %27,31 getirili mac veya %22,81 getirli tkf alınır mı?

Bu nnf yönetimi galiba ciddi bir düşüşe oynuyor gibi geliyor bana, ama o düşüşte gelmiyor, bilemiyorum...
    şöyle bir söz vardır ya: sizin ne düşündüğünüz değil, piyasanın ne düşündüğü önemli diye. farz edelim ki nnf yöneticisi ciddi bir düşüş bekledi ama belli seviyeler geçiliyor, ya da viopta yabancılar ileriye dönük çoğunlukla alış pozisyonları açıyorlar. sizce ne yapması gerekir? piyasayla inatlaşıp, yok arkadaş ben ciddi bir düşüş bekliyorum ve ona oynamaya devam edeceğim mi der, yoksa piyasada trentler ne yöne kaymışsa harekete katılıp kazanç mı sağlamaya çalışır? normal şartlarda iki kere iki 4 eder. ama borsamızda iki kere iki 22 edebilir. ederdi etmezdi diye uğraşmaktansa yön ne tarafaysa oraya oynayıp bize kazandırsınlar diye fon almıyor muyuz?

2. Hisse fonda düşüşe oynamak mümkün değil. Değişken fonlarda belki. Zaten minumum %80 hisse oranını şu anda %97 olarak götürüyor. Düşüş bekleyen fon hisseyi minumuma çekip %20 türev yapar. Ne fon kötü demek doğru, ne iyi aslında. Bence doğru yaklaşım başladığı ilk ay başarılı idi, bu ay ise epey kötü. Bu ay endeksi sürükleyen kagıtları tespitte, bulmakta belli ki bir sıkıntı yaşadılar. Bundan sonraki aylar fonun ne yönde evrileceğini gösterecek. Önümüzdeki ay iyi olursa, bir aylık kötü dönem deriz. Kötü olursa, başlangıçtaki başarısı tesadüfmüş deriz.
    3-5 yıldır iyi olan bir fon olsa, bu aralar kötü der, insanların gözüne batmazdı. Ancak 1.ay muhteşemken 2.ay berbat olunca, herkes hangisinin gerçek performans olduğunu sorguluyor doğal olarak.
    Bir de tabii, sosyal medyada mazeret üretmeleri kısmı biraz antipatik. Hatalar kabul edilmeden düzelmez bence. Başarı ve gelişme için hayatın her alanında özeleştiri ve kabullenme şart. O yüzden sürekli aslında bu ay da iyiymiş gibi gösterme çabaları ve inkar bence can sıkıcı olan. Bu ay kötüydük, bizim için kötü geçti demediğin sürece, üstüne koyamazsın.
    Evet fon ilk ay çok iyi başladı. ve Hayır , bu ay hala iyi falan değil, kötü. Açık ve net.
    Çölde vaha gibi nadir olan iyi hisse fonların artması için tekrar başlangıç performansına dönmesini tüm kalbimle istiyorum.
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

3. Bir de tabi aynı kategorideki fonları kendi içinde ''şişti, ucuz kaldı'' gibi değerlendirmek doğru olmaz bence. Fonlar şirketler gibi değeri olup bu değeri aşırı fiyatlanabilen, pahalanan, ya da ucuzlayan arz/talep kurgulu enstrümanlar değil.
    İçi sürekli devinim halinde değişen havuz yapıda ürünler. ''ucuz '' ya da' pahalı/şişmiş'' tarzı yaklaşım belki şirketler ve hisseler için geçerlidir.
    Zaten bu mantık dogru olsa idi, son 5 yılda en az getirisi olan fon, yukarı potansiyeli en yüksek olan olurdu, ancak öyle olmuyor.

Tabii, tekrar ısrarla altını çiziyorum, aynı kategorideki fonlar açısından söylüyorum. Fonların ucuzluğu ve pahalılığı, kendi aralarındaki farklardan ziyade dayanak varlığın ucuzluğu/pahalılığı olarak değerlendirilebilir kanımca.
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

4. son 2 aydır fon portföyümüm %80 nine yakınını hisse yoğun ve değişken fonda tutarak şunu şöyleyeyim.
    benim için çeşitlilik çok önemli elimde mac,tte, tcd, nnf, tte, rbh, ıpb ve mps var.
    ilave olarak %20 ppf var. fon düştükçe ilave alıp satmak için.
    böyle yapmazsam tek ya da bir iki fonun getirisine götürüsüne kalmış oluyorum.
    ytd.

5. Bilgi ve tecrübelerini paylaşan herkese çok teşekkür ederim.

Yatırıma temettü hayali ile 3 yıl önce başladım ve portföyün çoğunluğu halen temettü hisselerinde. Buradan öğrendiklerim sayesinde önümüzdeki 4 ayda temettü portföyünü hisse fonlara paylaştırarak büyüme odaklı bir felsefe benimseyeceğim.

Hellistheothers gibi satmamak üzere hisse fon biriktiren üstadların en en uzun vadede portföy belirli bir büyüklüğü yakaladığında, emeklilik amacıyla hisse fonları temettü portföyüne çevirmek gibi bir düşüncesi var mı?

Yoksa emeklilikte %4 kuralı benzeri bir kurala bağlı kalarak fondan çekim yapmak mı mantıklı olur?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

6. Ay sonu düşüşünden sonra Aralık ayı için planladığım HSYF alımı ilk dilimini dün MAC ve TKF tarafına gönderdim. Ama düşüşten çok çıkış olunca daha yüksekten almış olduk.. İstisnalar kaideyi bozmaz, yılmadan yorulmadan strateji doğrultusunda alımlara devam..
    Bilgi paylaştıkça artar... Yazdıklarım, yorumlarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

7.  Alıntı Originally Posted by Delta Heavy Yazıyı Oku
    ....

Yoksa emeklilikte %4 kuralı benzeri bir kurala bağlı kalarak fondan çekim yapmak mı mantıklı olur?

Kendi adıma konuşursam, Mevcut maaşlı çalışan olarak, sosyal güvenlik sistemine göre emekli maaşı bağlanma yaşım 60. Bu yaşı düşürmek için yaptıklarım ise; bir BES hesabım var, 56 yaşına kadar bese ödeme yapıp, 56 yaşına gelince birikenleri toplu çekmeyi düşünüyorum, böylelikle 60'tan 56'ya 4 yılı böylelikle düşürmeyi planlıyorum.

Bunun dışında da, 56 dan bir 5-6 yaş daha düşürebilmek adına da bes dışındaki fon portföyüme düzenli alımlar yapıyorum. Fon büyüklüğü belli bir miktara ulaştığını düşündüğüm an, bunları temettü portföyüne çevirmeyi düşünmüyorum. Bunun yerine dediğiniz gibi, planladığım emeklilikte, yıllık %4 gibi bir kuralla portföyden çekim yapmayı düşünüyorum. Bunun ayrıntısı üzerine şuan pek kafa yormuyorum açıkçası, fon büyüklüğü hele belli bir miktara ulaşsın. Şuan dikkat ettiğim şey, maaşımdan aylık tasarruf edebilmek(cimrilik yapmadan) ve bu tasarrufları fon portföyüne aktarabilmek.

Tabi zaman ne gösterecek, yaşayıp göreceğiz.

Sadece emeklilik için planım fon portföyü olsaydı(Sgk emekli maaşı planım ve Bes planım olmasaydı), bu fon portföyü ile enflasyon üzeri, ortalama, istikrarlı bir şekilde sürekli %4 yıllık yakalanabilir mi, o yaşlarda istikrarlı %4 yakalayabilmek için alınması gereken risk'i o yıllardaki ve devam eden yaşlardaki psikolojim kaldırır mıydı vs. bunları şimdiden öngöremiyorum.

8.  Alıntı Originally Posted by Delta Heavy Yazıyı Oku
    Bilgi ve tecrübelerini paylaşan herkese çok teşekkür ederim.

Yatırıma temettü hayali ile 3 yıl önce başladım ve portföyün çoğunluğu halen temettü hisselerinde. Buradan öğrendiklerim sayesinde önümüzdeki 4 ayda temettü portföyünü hisse fonlara paylaştırarak büyüme odaklı bir felsefe benimseyeceğim.

Hellistheothers gibi satmamak üzere hisse fon biriktiren üstadların en en uzun vadede portföy belirli bir büyüklüğü yakaladığında, emeklilik amacıyla hisse fonları temettü portföyüne çevirmek gibi bir düşüncesi var mı?

Üstadlara sormuşsunuz gerçi ama naçizane tam olarak mesajda yazdığınız konuyu gerçekliştirmeye çalışan biri olarak Hisseden HSYF tarafına geçtim ve 10 yıl sonra %4 kuralına benzer bir yapı ile HSYF ağırlıklı ama sepet fon portföyü ile bunu uygulamayı düşünüyorum.
    Bilgi paylaştıkça artar... Yazdıklarım, yorumlarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Sayfa 158/1003 İlkİlk ... 58108148156157158159160168208258658 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •