Sayfa 159/1003 İlkİlk ... 59109149157158159160161169209259659 ... SonSon
Arama sonucu : 8020 madde; 1,265 - 1,272 arası.

Konu: Yatırım fonları vııı

1.  Alıntı Originally Posted by tradestop Yazıyı Oku
    Kendi adıma konuşursam, Mevcut maaşlı çalışan olarak, sosyal güvenlik sistemine göre emekli maaşı bağlanma yaşım 60. Bu yaşı düşürmek için yaptıklarım ise; bir BES hesabım var, 56 yaşına kadar bese ödeme yapıp, 56 yaşına gelince birikenleri toplu çekmeyi düşünüyorum, böylelikle 60'tan 56'ya 4 yılı böylelikle düşürmeyi planlıyorum.

Bunun dışında da, 56 dan bir 5-6 yaş daha düşürebilmek adına da bes dışındaki fon portföyüme düzenli alımlar yapıyorum. Fon büyüklüğü belli bir miktara ulaştığını düşündüğüm an, bunları temettü portföyüne çevirmeyi düşünmüyorum. Bunun yerine dediğiniz gibi, planladığım emeklilikte, yıllık %4 gibi bir kuralla portföyden çekim yapmayı düşünüyorum. Bunun ayrıntısı üzerine şuan pek kafa yormuyorum açıkçası, fon büyüklüğü hele belli bir miktara ulaşsın. Şuan dikkat ettiğim şey, maaşımdan aylık tasarruf edebilmek(cimrilik yapmadan) ve bu tasarrufları fon portföyüne aktarabilmek.

Tabi zaman ne gösterecek, yaşayıp göreceğiz.

Sadece emeklilik için planım fon portföyü olsaydı(Sgk emekli maaşı planım ve Bes planım olmasaydı), bu fon portföyü ile enflasyon üzeri, ortalama, istikrarlı bir şekilde sürekli %4 yıllık yakalanabilir mi, o yaşlarda istikrarlı %4 yakalayabilmek için alınması gereken risk'i o yıllardaki ve devam eden yaşlardaki psikolojim kaldırır mıydı vs. bunları şimdiden öngöremiyorum.
    Biran yazıyı kendim yazmışım da onu okuyormuşum gibi hissettim.. Birebir aynı durumdayız. İnşallah her şey planladığımız gibi gider ve amacımıza ulaşırız.

Saygılarımla,
    Bilgi paylaştıkça artar... Yazdıklarım, yorumlarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

2.  Alıntı Originally Posted by Saf_sata Yazıyı Oku
    Biran yazıyı kendim yazmışım da onu okuyormuşum gibi hissettim.. Birebir aynı durumdayız. İnşallah her şey planladığımız gibi gider ve amacımıza ulaşırız.

Saygılarımla,
    Benden de selamlar, saygılar sn. Saf_sata.

Fazlada uzun emellere odaklanmamak lazım aslında diye düşünüyorum. Anı da yaşamak, boş vaktin ve de sağlığın kıymetini de bilmek gerekir, bunlarda sahip olanlar için önemli zenginlikler.

3.  Alıntı Originally Posted by Saf_sata Yazıyı Oku
    Üstadlara sormuşsunuz gerçi ama naçizane tam olarak mesajda yazdığınız konuyu gerçekliştirmeye çalışan biri olarak Hisseden HSYF tarafına geçtim ve 10 yıl sonra %4 kuralına benzer bir yapı ile HSYF ağırlıklı ama sepet fon portföyü ile bunu uygulamayı düşünüyorum.
    Estağfurullah herkesin fikrini öğrenmek isterim, buradan çok faydalanıyorum.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

4. Merhaba,

Paylaşımlarınızı ilgiyle takip eden müzmin mevduatçı yeni bir üyeyim, katkılarını sunan herkese çok teşekkür ederim.

Yeni yeni fon tarafına geçiyorum. Aklıma takılan bir husus var, sormak istedim.

Gördüğüm kadarıyla portföylerde risksiz kısım genelde PPF'lerde değerlendiriliyor. PPF'lerin geçmiş dönemlerini incelediğimde getirileri mevduata göre daha az olmuş gibi görünüyor. Risksiz kısım için neden mevduat yerine PPF tercih ediliyor acaba? Mevduattan daha fazla getirme potansiyelleri var mı?

5. Sn. DeltaHeavy.

Çok uzun mevzu aslında. Burada anlatmakta, açıklamakta biraz karmaşık. Ama matematiksel olarak temettülü hisse biriktirelim, gelen temettü ile daha da çok hisse alalım uzun vade mottosunun şehir efsanesi olduğunu düşünüyorum. Yapılamaz demiyorum, yapılır ama bir çok farklı faktör ve kriterle analitik bakıldığında, sanıldığı gibi cazip olmayabilir.

https://tr.investing.com/analysis/te...a-etkisi-22776
    Mesela burada bir arkadaş çok kötü anlatmış karmaşık ama temettünün verilse de verilmese de bir vadede fiyatlara zaten girdiği üzerine doğru bir yaklaşım. Ayrıca temettü verildikçe o oran kadar, bileşik şirket büyümesini etkiliyor vs. Bir sürü başka şey var.

Ben şahsen, herhangi bir vadede hisse almayı düşünmüyorum kısa ya da uzun vadeli. Ancak emeklilik yaşıma geldiğimde ( 50 yaş olarak belirledim-7-8 yıl sonra )portföyüme artık ekleme yapmadan, aylık getirinin her ay yarısını çekerek ( enflasyona da çok ezdirmemek için) yaşamımı idame etmeyi düşünüyorum, ya da hayal ediyorum diyeyim daha doğru olsun. Şimdilik hedeflerim minvalinde gidiyor.

Benim için fon yatırımında 4 cümle çok önemli, ''asla satma, trade etme '', '' her zaman değil dayanak varlık düşerken biriktir-hisse fonsa endeks , döviz fonu ise dolar vs. gibi '', ''portföy oranını, sepetin dağılımını idealde uygula'','' iyi fonu seç, iyi fon makul bir sürede kötüleştiyse mutlaka değiştir '' Bunlarla ilgili pratikte nasıl yapılabileceği ve nedenleri ile ilgili de fonarşi topiğinde çokça paylaşım yaptım.

Bunlardan biri eksik olduğunda bütün yaklaşım patlıyor açıkçası. En azından benim için öyle.
    Son düzenleme : hellistheothers; 02-12-2020 saat: 14:46.
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

6.  Alıntı Originally Posted by hellistheothers Yazıyı Oku
    Bir de tabi aynı kategorideki fonları kendi içinde ''şişti, ucuz kaldı'' gibi değerlendirmek doğru olmaz bence. Fonlar şirketler gibi değeri olup bu değeri aşırı fiyatlanabilen, pahalanan, ya da ucuzlayan arz/talep kurgulu enstrümanlar değil.
    İçi sürekli devinim halinde değişen havuz yapıda ürünler. ''ucuz '' ya da' pahalı/şişmiş'' tarzı yaklaşım belki şirketler ve hisseler için geçerlidir.
    Zaten bu mantık dogru olsa idi, son 5 yılda en az getirisi olan fon, yukarı potansiyeli en yüksek olan olurdu, ancak öyle olmuyor.

Tabii, tekrar ısrarla altını çiziyorum, aynı kategorideki fonlar açısından söylüyorum. Fonların ucuzluğu ve pahalılığı, kendi aralarındaki farklardan ziyade dayanak varlığın ucuzluğu/pahalılığı olarak değerlendirilebilir kanımca.
    yine milyonluk bir değerlendirme, teşekkürler hocam.

7. Temettü versin ya da vermesin şirket büyüyemiyorsa o şirkette durmak zaman kaybıdır.
    Dönemsel zararlar olabilir fakat bilançosu bozulmuşsa hayır gelmez artık.
    Benim tercihim büyüyecekse temettü vermese de olur hem %15 vergi vermekten kurtuluruz.
    Ama eurobond kuponları + büyüyen şirketlerden temettü almak çok zevk verir.
    Saygılar.

8.  Alıntı Originally Posted by Drupalist Yazıyı Oku
    Merhaba,

Paylaşımlarınızı ilgiyle takip eden müzmin mevduatçı yeni bir üyeyim, katkılarını sunan herkese çok teşekkür ederim.

Yeni yeni fon tarafına geçiyorum. Aklıma takılan bir husus var, sormak istedim.

Gördüğüm kadarıyla portföylerde risksiz kısım genelde PPF'lerde değerlendiriliyor. PPF'lerin geçmiş dönemlerini incelediğimde getirileri mevduata göre daha az olmuş gibi görünüyor. Risksiz kısım için neden mevduat yerine PPF tercih ediliyor acaba? Mevduattan daha fazla getirme potansiyelleri var mı?
    öncelikle hoş geldiniz. ppf'ler genellikle mevduattan düşük getirir. ancak bizlerin mevduat yerine ppf tercih etmemiz, getiri elde etmekten ziyade olası fon değişikliklerimizde üç gün beklememek için bir nevi joker kullanmak gibi. mevduatı ppf'den çok az yüksek getirdiği için bir iki ay bağlarsam günü doluncaya kadar bozamam. ama ppf'yi herhangibir değişiklik yapacağımda anında bozarak işlem yaoparım. bu esnada da param boşta durmamış olur. bu kolaylıktan dolayı da varsın mevduattan biraz az getirsin sorun olmaz

Sayfa 159/1003 İlkİlk ... 59109149157158159160161169209259659 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •