kızmayın ama daha önce dediğim gibi bu hala bir soru işareti bende malesef. iyi hatırlattınız, şu benim bitirme tezini eurobond üzerine yapan ve böyle olmadığını iddialı şekilde savunan şube müdürü araştıracaktı bunda bir değişiklik olmuş mu diye güya. unuttum.. arayayıp sorayım bir..
7.46 vade sonu bileşik faiz. Eurobondları karşılaştırırken bakacağınız rakam budur.
2030 vadeli eurobondda 100 dolar değerinde eurobond için altı ayda bir 5.94 dolar yani yılda iki kereden toplam 11.95 dolar faiz alırsınız. Ancak şu anda 100 dolarlık eurobondu almak için de 138.5 dolar ödemeniz gerekir. Vade sonunda alacağınız kuponlara ek olarak 100 dolar da eurobond anaparayı alacaksınız. Aldığınız yüksek faizlerle anapara kaybını kapatınca yani toplam bileşik hesabını yapınca yatıracağınız 100 dolar için faizi %7.46'ya gelmiş oluyor.
Kupon ödemeleri sabit ama piyasa şartlarına göre eurobond fiyatı değişiyor, mesela bu eurobondun fiyatı 138 dolardan 100 dolara düşerse ve alırsanız yıllık %12 faizi cebe atarsınız, ya da fiyatı yükselirse bileşik getirisi düşmüş olur.
Bu arada ben bu eurobondu çok beğenmiştim kupon ödemesi yüksek diye ama iş bankasında da ziraatte de yoktu, alamadım. Başak böyle yüksek ödemeli yok.
Yer İmleri