Elinize sağlık ben de çok benzer bir hesap yapıp ev almaktan vazgeçmiştim, devlet teşvikli konut hesabını bir buçuk yıllık faizi yakarak bozup birikeni eurobonda yatırdım.
Ev kira getirisi hesabında evin 240 ay aralıksız kira getirmesi gerçekçi değil, gelir vergisi, emlak vergisi, demirbaş tamir masrafı vb mutlaka olur bu kadar sürede, yılda 9-10 ay kira alıyor gibi hesaplamak daha doğru. Ayrıca evin yıpranma payı da on yıl olunca hesaba katılmalı. Burada evin değer artışı denklemi değiştirebilir bir tek, evin değeri katlanırsa kira geliri önemsiz kalır zaten geçen on yıl özellikle istanbulda olan buydu, konuta hücum bundan oldu.
Dolar mevduatta da yüzde üç değil net faizler takip edebildiğim kadarıyla daha az. %18 stopaj var orada. Ayrıca MB zorunlu karşılıklara komisyon koydu yeni, Kerim Rota'nın yazısında hesabı vardı, bunun etkisi de USD mevduatları yarım puan düşürür demişti ki düşürdü. Yüzde iki faiz daha gerçekçi.
TL mevduat da bu yıl negatif getirecek gibi görünüyor.
Dolar ve TL mevduat on yıl nasıl olur bilemeyiz tabii, mevcut durumu biliyoruz sadece.
gayrimenkül yatırımına karşı birisi olarak geçen yıl devlet destekli 0,99 kredi faiziyle (500000 kredi + 450000 nakit)950000 tl ye biraz da çekinerek aldığım daireyi krediyi erken kapatarak iranlı müşteriye 1400000 e sattım 2 hafta önce.1 senelik aldığım kira da yanıma kar kaldı.biraz vergi çıktı ama kredi faizi ve üfe endeksini düşünce vergi yükü hafifledi. vatandaşlık almak isteyen araplar sayesinde nitelikli konut piyasasında fiyat artışı var. araplar 250k usd lik yatırım yapıp türk vatandaşlığı alıyor bildiğiniz gibi ve son dönemde buna talep epey artmış. bundan dolayı da merkezi konumdaki deniz manzaralı ve özellikle deprem sonrası yapılan yeni konutların fiyatlarında artış var. nereye kadar devam eder o da ayrı konu.ancak geçen sene eurobond getirileri çift haneliyken türkiye batıyor diyerek almaya çekiniyordu herkes, şimdi rüzgar tersine döndü ve eurobond fiyatları bist ten daha fazla arttı .bu da benzer bir durum. rüzgar nereden eser kestirmek güç o yüzden yatırımı dağıtmak lazım.
Vatandaşlığa geçerken konutun bir değerlemesi hakkında bilgim yok.
Yani sizin örneğinizde konut 950k iken ortalama konut fiyatlarından çok daha hızlı artmış. Burada bir çıkar çatışması olması muhtemelen. Örneğin 1000k değerinde konutu vatandaşlık için araba satma olanağı mümkün mü?
Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.
Yer İmleri