Sayfa 412/1000 İlkİlk ... 312362402410411412413414422462512912 ... SonSon
Arama sonucu : 7994 madde; 3,289 - 3,296 arası.

Konu: EuroBOND mevzusu hakkinda sohbet..

1. Eurobond arasındaki alış-satış makasları çok açıldı. Eğer kısa zaman sonra satmayı düşünüyorsanız zara edebilirsiniz. Vakıfbank'ta bu aralık epey yükseldi. Ziraat bankası alım için daha uygun görülüyor. Halkbank'ın internet sitesinde Eurobond satışları yok. Başka banka tavsiye eden var mı?

2.  Alıntı Originally Posted by oguzvortex19 Yazıyı Oku
    Pazara erik almaya gidip olmamasıyla aynı durum.
    Pazara dün gelseydiniz cb40 2043 vadeli erikler vardı ziraatte.

Belki yarın tekrar gelebilir. Bazı günler pazarda ne sebze ne meyve oluyor ertesi günü bekliyoruz

Pusuya yatıp avımızı bekleyeceğiz yani. Teşekkürler
     Alıntı Originally Posted by King Levent Yazıyı Oku
    eurobond trade edilmediği sürece risk büyük falan değil. en büyük risk TL enstrüman bana sorarsan.
    neyse.. cidden bazı sorular eurobond mekaniğini geçtim çok temel finans bilgisi gerektiriyor. biraz hisse senedi, yatırım fonu, TL tahvil deneme amaçlı alıp sattıktan sonra bu mecraya girmek bence de en doğrusu.,
    zaten alım satımda türlü türlü öpüyorlar, 3 5 bin dolarla bulaşmaya değecek enstrümanlar değil.
    bu arada 217 bin TL üstü garanti dışıymış bir aracı kurum için..
    o zaman yüklü alımları da bi kaç aracı kuruma bölmek lazım..
    ben misal devlet garantisine güvenerek girdim ama, aracı kurum iflasında zaten film kopuyor onu söylemediler bile bana alırken.
    Mantıklı olması için minimum tutarınız nedir?

Arkadaşlar yukarıda işaretlediğim görüşe katılıyor musunuz? Küçük yatırımcı için eurobond mantıklı değil mi sizce de?

3. Herkese iyi forumlar

iki gun once bankacimla konusurken eurobonddan bahsetti. iki gundur surekli arastiriyorum kafamda oturmayan bazi seyler var. Belki yeni arastirma yapanlar icinde yardimci olur cevaplariniz orneklemek gerekirse

10/15/2024 vadeli
    Fiyati 102.900
    Kupon orani %8.25
    Yield orani %6.71 (bunu hic anlamadim ne oldugunu)

Ben bu eurobondu aldigim taktirde senelik %8.25 faiz odemesi alacam ve bu 2024 e kadar devam edecek. 2024 te tum kupon odemelerimi almis olacam + anapara mi da ne eksi ne arti olacak sekilde geri alacam.

Vadesinden once bozarsam o gun eurobondun fiyatina gore satarken ya kar edebilirim ya zarar bu o gunku fiyata bagli. Vade sonunu beklersem ve eurobondunu aldigim devlet yada sirket iflas etmezse ana paramdan zarar etme gibi bir durum kesinlikle soz konusu degil.

Buraya kadar olan kisimda yanlis bir bilgi yok diye tahmin ediyorum.

Simdi anlamadigim kisimlara gelmek istiyorum

1) yield konusu kafami cok karistiriyor ne oldugunu anlayamiyorum.

2) Bir eurobondun pahali mi ucuz mu oldugunu nasil hesapliyoruz?

3) vade oncesinde bozma ve devletin/sirketin iflas etmesi haric eurobondan zarar etme durumu var mi?

bu 3 soruma zaman ayirip cevap verenlere simdiden tesekkur ederim.

4.  Alıntı Originally Posted by Harita Yazıyı Oku
    Pusuya yatıp avımızı bekleyeceğiz yani. Teşekkürler

Mantıklı olması için minimum tutarınız nedir?

Arkadaşlar yukarıda işaretlediğim görüşe katılıyor musunuz? Küçük yatırımcı için eurobond mantıklı değil mi sizce de?
    ben küçük yatırımcıyım, gayet de mantıklıdır, kazanç aynı.
    Bin doları olan da gayet alabilir uzun vadeli dolar yatırımı düşünüyorsa.
    Ancak çok büyük meblağ söz konusuysa özel müşteri temsilcisiyle pazarlık edip alış satış komisyonunu üç beş sent düşürtür belki, oradan ek kazancı olabilir bilemiyorum. Ama o adam için de vergi konusu var.

5.  Alıntı Originally Posted by shorts Yazıyı Oku
    getiri (yield) kupon faizi, yıllık kupon sayısı, kupona kalan gün, vadeye kalan gün ve alış fiyatı üzrinden hesaplanan bir rakam sn tbey. ve hesabı pek basit değil. zamanında ben de aynı soruyu sormuştum ve oldukça uzun bir formülü vardı. online hesaplayıcılar da vardı ancak orada da zorlanmıştım. doğru hesap olduğundan da emin olamadım (çünkü bankanın belirttiği rakama ulaşamamıştım) pes edip kurumun rakamlarına güvenmeyi seçtim
     Alıntı Originally Posted by shorts Yazıyı Oku
    sn rxpu,

evet başta yanıldığınız noktalardan biri itfa getirisini hesaba katmamanızdı. bir de arzdaki iskontolu fiyatı hesaba katmanız. yanılmıyorsam iskontolu fiyattan çıkışı sizi ilgilendirmiyor, sonuçta itfada 100 fiyat ile geri dönecek size.

sizin örnekte, gittim 86.400* usd verip 100.000 usd lik bu kağıttan aldım. kuponu yıllık %6,125. senelik 6,125/0,864=7,089 faiz alacağım, buna ek iftada 13.600 dolar gelirim olacak. onu da hesaba katıp hesap yapmak lazım, lakin onun ince hesabı pek kolay değil bildiğim kadarıyla. bunu online hesaplayan siteler mevcut ancak ben kupon tarihine kaç gün kaldı, alış komisyonu/gideri ne kadar gibi soruları soran bir örneğini bulamadım.

internette formülleri de var ama anlaşılan onlar da yaklaşık hesap için..

How YTM (Yield To Maturity) is Calculated

YTM is typically expressed as an annual percentage rate (APR). It is determined through the use of the following formula:

YTM = (C+(FV-PV)/t)/((FV+PV)/2)

Where:
    C Interest/coupon payment
    FV Face value of the security
    PV Present value/price of the security
    t How many years it takes the security to reach maturity

It is important to understand that the formula above is only useful for an approximated YTM. In order to calculate the true YTM, an analyst or investor must use the trial and error method. This is done by using a variety of rates that are substituted into the current value slot of the formula. The true YTM is determined once the price matches that of the securit's actual current market price.

Alternatively, this process can be sped up by utilizing the SOLVER function in Excel, which determines a value based on conditions that can be set. This means that an analyst can set the present value (price) of the security and solve for the YTM which acts as the interest rate for the PV calculation.

der mesela şu>> site.

sonuçta bankanın verdiği getiri oranlarına güvenmekten başka yol bulamadım ben kendi adıma.

* + komisyon, masraf var ise buna eklemeli. birikmiş faiz için ödediğinizi geri almaya sadece 22 gün var bu örnekte. hesap basit olsun diye onu katmadım.

** yanlış varsa tecrübeli arkadaşlar düzeltsin, doğrusunu öğrenelim
     Alıntı Originally Posted by Ahmetg Yazıyı Oku
    bunun farkindayim ama excel de baska function bulamadim XIRR hep cok yakin sonuc verdi

financial calculator sanirim tam sonuc veriyor ama bunun icinde almak istemedim

excel de YIELD denedim IRR denedim ve daha bir suru function denedim hicbirisi XIRR kadar yakin vermedi

internette de baya aradim bulamadim esasinda vardir belkide ben bulamadim
     Alıntı Originally Posted by lanxcelot Yazıyı Oku
    demek ki bankalar yanlış yazabiliyor, hemen atlamamak lazım.
    bir de verdiğiniz hesap makinesinde Net yield (% p.a.) var, bu nedir ? yield 7,25 iken net yield 5,50 civarında çıktı.
     Alıntı Originally Posted by Matt1954 Yazıyı Oku
    Bu sayfada yield calculator var, oraya aldiğiniz fiyati yazdığınızda hesapliyor ...submit deyince bir oran çıkıyor

http://en.boerse-frankfurt.de/bonds/...n=XS0847042024
    Yield konusu bu konuda oldukça sık konuşulmuştu. Yukarıda ve geçmişte farklı görüş ve hesaplamalar var.

Bir eurobondun pahali mi ucuz mu oldugunu ihraç edenin finansal gücüne, derecelendirme notuna, kurumsal itibarına bakarak karar verebilirsiniz. Siz alırken biri satıyorsa ona pahalı size ucuz gelmiştir. Dolayısıyla bunun bir hesabı kolay yoldan bende yok. Zor yoldan ise amcalar çalışmış linkte var.

Vade oncesinde bozma ve devletin/sirketin iflas etmesi haric eurobondan zarar etme durumu elbette vardır. Alternatif maliyeti ve enflasyonu göz önüne alındığında olabilir. Ancak biz bu forumda alternatif maliyeti ve enflasyonu göz ardı ederek analiz yaptığımız için yok denilebilir...
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

6.  Alıntı Originally Posted by quatnatined Yazıyı Oku
    Herkese iyi forumlar

iki gun once bankacimla konusurken eurobonddan bahsetti. iki gundur surekli arastiriyorum kafamda oturmayan bazi seyler var. Belki yeni arastirma yapanlar icinde yardimci olur cevaplariniz orneklemek gerekirse

10/15/2024 vadeli
    Fiyati 102.900
    Kupon orani %8.25
    Yield orani %6.71 (bunu hic anlamadim ne oldugunu)

Ben bu eurobondu aldigim taktirde senelik %8.25 faiz odemesi alacam ve bu 2024 e kadar devam edecek. 2024 te tum kupon odemelerimi almis olacam + anapara mi da ne eksi ne arti olacak sekilde geri alacam.

Vadesinden once bozarsam o gun eurobondun fiyatina gore satarken ya kar edebilirim ya zarar bu o gunku fiyata bagli. Vade sonunu beklersem ve eurobondunu aldigim devlet yada sirket iflas etmezse ana paramdan zarar etme gibi bir durum kesinlikle soz konusu degil.

Buraya kadar olan kisimda yanlis bir bilgi yok diye tahmin ediyorum.

Simdi anlamadigim kisimlara gelmek istiyorum

1) yield konusu kafami cok karistiriyor ne oldugunu anlayamiyorum.

2) Bir eurobondun pahali mi ucuz mu oldugunu nasil hesapliyoruz?

3) vade oncesinde bozma ve devletin/sirketin iflas etmesi haric eurobondan zarar etme durumu var mi?

bu 3 soruma zaman ayirip cevap verenlere simdiden tesekkur ederim.
    1) Yield getiri demek, eurobondları karşılaştırırken net kazancı görmek için kupon oranına değil buna bakın, buna göre karşılaştırın.
    Sizin örneğinizde 1029 dolar yatıracaksınız, altı ayda bir 41.25 dolar kupon alacaksınız, vade sonunda da 1000 dolar alacaksınız. Yani anaparadan küçük bir zarar var. Dolayısıyla bunu da hesaba katınca net getiriniz kupon oranından düşük, %8.25 yerine 6.71 oluyor. (Kuponların da bileşik faiz etkisi var, yield için o da hesaba katılıyor basitleştirmek için yazmadım)
    2) Eurobondun aynı dolar, altın, hisse gibi geçmiş grafikleri bulunur, ona bakıp şimdiki fiyatı pahalı mı ucuz mu tahmin edebilirsiniz, mesela sizin örnekteki eurobondun fiyat grafiğini şu linkten görebilirsiniz:
    https://markets.businessinsider.com/...4-xs1958649854
    Örneğin bu eurobondun fiyatı Şubat ortasında 110 civarındaymış, 20 mart dolayında 90 dolar civarındaymış şimdi 100 civarında. Yani borsa ve dolar gibi ne zaman düşük ne zaman yüksek tahmini siz yapacaksınız. Mevcut kriz büyür derinleşirse fiyatı düşer, düzelirse yükselir.
    3) Hayır yok. Vade sonunu bekleyeceksiniz şimdi kaç dolar yatıracağınız, ne zaman kaç dolar faiz alacağınız ve vade sonunda kaç dolar alacağınız bellidir, aynı mevduat gibidir, aradaki fiyat oynamaları sizi ilgilendirmez.
    4) Portföy büyükse beyanname sınırını geçiyorsanız vergi işini de inceleyin.

7. Sn Pilavli ayrintili cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Eksik kisimlar cok daha iyi oturdu kafamda.

8.  Alıntı Originally Posted by pilavli Yazıyı Oku
    ben küçük yatırımcıyım, gayet de mantıklıdır, kazanç aynı.
    Bin doları olan da gayet alabilir uzun vadeli dolar yatırımı düşünüyorsa.
    Ancak çok büyük meblağ söz konusuysa özel müşteri temsilcisiyle pazarlık edip alış satış komisyonunu üç beş sent düşürtür belki, oradan ek kazancı olabilir bilemiyorum. Ama o adam için de vergi konusu var.
    Bende bir küçük yatırımcıyım ve portföyü çeşitlendirmek manasında hisselerimden birini bozum eurobond almayı düşünüyorum.
    Ayrıca 3-5 bin dolarda küçümsenecek bir yatırım miktarı değildir benim için malesef, 30.000-35.000 Türk Lirasına tekabül ediyor ki 1,5 yıllık asgari ücret parası.

Sayfa 412/1000 İlkİlk ... 312362402410411412413414422462512912 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •