Originally Posted by
turkuaz
Herkese selamlar.Bastan tum topigi okuyorum.Su an 120. sayfaya kadar geldim.Bir konuda yorumlarinizi rica edecegim.
Gecen sene Almanyaya tasinmis bir cifte vatandasim.Vatandasliklardan biri Turk vatandasligi digeri de EU (Bulgaristan)
Vatandasliklarimi neden yazdigimi altta detaylandiracagim.Almanyadaki tum resmi kayitlarimi Bulgaristan pasaportum ile yaptim
Sorum su: Siz benim yerimde olsaniz Turk Eurobondlarini Almanyada bir finans kurumundan mi alirdiniz yoksa Turkiyede Turk bankasindan mi alirdiniz.Kararimi etkileyebilecek parametreler sunlar:
1) Henuz Almanyada bankama gidemedim ama Almanyada Eurobond alirsam kupon-gelir vb. konularda vergilerin ve komisyonlarin daha yuksek olacagini tahmin ediyorum.Finansla ilgili tum masraflar genelde Almanyada Turkiye'den daha yuksek. (Turkiye+1)
2) Birkac sene sonra Turiyeye donmek zorunda kalirsam Almanyada banka hesaplarimi kapatmak zorunda kalabilirim cunku ikamet sarti var.Bu durumda Eurobondlarimi otomatik guncel fiyattan satmak zorunda kalabilir miyim suphem ve endisem olur.(Turkiye+1)
3)Turkiyeden eurobond alirsam getirileri Almanyaya bildirirsem ALmanyada vergisini odemek zorunda kalirim ama Almanyadaki tum resmi kayitlarim Bulgaristan pasaportuyla oldugu icin Alman devleti Turkiyedeki hesaplarima ulasamayabilir,bildirmeyecegim. (Turkiye+1)
4)Almanyadaki hesabimdan Eurobond alirsam hemen alabilirim cunku param Alman bankasinda ancak Turk bankasindan alabilmek icin bir sekilde parayi Turk bankalarina swift yapmam lazim olacak.Takip edilmek icin gereksiz iz birakacagim (Almanya+1)
Benim kacirdigim kararimi etkilemesi gereken daha onemli bir veri var mi acaba? Siz olsaniz eurobondu Almanyada mi Turkiyede mi alirdiniz?
Nerenin vatandasi oldugunu onemli degil, yasal ikametiniz neresi ise geliri de orada beyan edip vergisini orada odeyeceksiniz...
Bir takvim yilina min 183 gun nerede yasiyorsunuz??
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer İmleri