Sayfa 893/1000 İlkİlk ... 393793843883891892893894895903943993 ... SonSon
Arama sonucu : 7994 madde; 7,137 - 7,144 arası.

Konu: EuroBOND mevzusu hakkinda sohbet..

1.  Alıntı Originally Posted by sonur Yazıyı Oku
    @pilavlı

Ayrıntılı cevap için teşekkür ederim.

Her ne kadar eurobonda bütçemin belirli bir kısmı ile girmeyi planlasam da, yarın öbür gün aksi bir durumda satma ihtimalinde en az zarar ettirecek opsiyonu arıyorum aslında. Dediğiniz gibi iskontolu alındığında aradaki fark için TL bazıbda vergi çıkacak, diğer yandan alış fiyatı çok yüksek ise vade sonu yaklaştıkça satış fiyatında düşüş olacak.İki türlü de erken satışta zarar ettirecek diye yorumluyorum.

Şu an için 2027 vadeli USM88269US88 aklıma yattı gibi, bununla ilgili bu işlerde benim gibi yenilerin göremeyeceği bir risk var mıdır acaba?
    US88 için gördüğüm önemli risklerde birisi şu: önümüzdeki 5 yıl için dünya çapında da enflasyon yüksek olacak.

US88 5 yıllık bir kıymet olduğu için 10,20 ve 25 yıllık kıymetlere göre uzun vadede enflasyonun düşerek reel kazanç elde etme opsiyonunu devre dışı bırakıyor.

Yani önümüzdeki 5 yıl ortalama enflasyon $ bazında da %5-6 larda seyrederse US88 şu anki vergi mevzuatı ile avantajını yitirebilir. Bunun yanında 3 yıl sonra dünya enflasyonunda yeniden %2-3'lere bir çekilme olursa 10,20 ve 25 yıllıklar tekrar makul ve iyi bir reel getiri sunmaya başlarlar ancak US88 çoktan itfa edildiğinden eksi reel getiri realize edilip kıymet sonlandırılmış olur.

5 yıllıklar için gördüğüm risk bu. Piyasa da muhtemelen bu riski gördüğü için büyük ihtimal ile alışılmışın aksine yeni çıkan 5 yıllık kıymetler için 20 yıllık kıymetlere uyguladıkları kupon faizini ve hatta üzerini talep ediyorlar.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

2. Doğru anladıysam şayet; vadesinin nispeten kısa olması, global enflasyonun yüksek olması ve vergi sebebiyle kısa vadede reel getirisinin olmayabileceğinden bahsediyorsunuz. Bu durumda enflasyonun önümüzdeki 2-3 yıl içinde düşeceğini varsayarsak, şu an uzun vadeli alım yapmanın daha mantıklı olacağını mı düşünüyorsunuz?

3. Abd30y 2,94
    abd20y 3,12
    abd10y 2,86
    abd2y 2,49

4. Geçmişe bakarsak 20-30 yıl vadeli eurobondlar pek karlı gözükmüyor.

Altın'ın dünya enflasyonunu gecikmeli olsa da yendiği düşünülürse, uygun noktalardan altın alımı, eurobond yatırımını ezip geçiyor. Belki bir kaç yıl mevduatta döviz tutup uygun noktalardan altın alımı çok daha stressiz ve kolay bir yatırım olacak.

Altın alım noktası önemli, mesela FED faiz artışı ve bilanço daralması Altın fiyatlarına olumsuz etki ediyor. Ayrıca Altının yıllarca süren düşüş trendleri olabiliyor.

Mesela 2001 yılı ihraç tarihli %11,8 faizli eurobondu biraz daha bekleyip faizi daha da yükselmişken yani %14'lerdeyken yakaladığımızı düşünelim. Yıllık %14 dolar faizi...

280 dolarlık alalım. Gelen faizini de %6 ortalama faizle 21 yıl boyunca eurobonda yatıralım.

%35'lik vergi dilimindeki bir kişi böyle davranırsa ve zirveden yakaladığı eurobond faiziyle 21 yıl sonunda toplam serveti 1040 usd oluyor. %9 faizle alınsa servet çok daha düşük olacaktı.

Ama o zamanki 280 dolarlık altın 1980 dolara çıkmış durumda.

Diyebilirsiniz ki altını 2011 yılında 1900 dolardan alan çok zarar etti, evet ama o zaman uygun alım noktası mıydı?

bakılması gerekenler şu: Faizler çok düşmüştü, para bolluğu devam ediyordu, FED para basmaya devam ediyordu. Altın'a hücumu vardı. Aynı son 3 yılda olanlar gibi.

Çok uzun vadeli eurobondlar için alternatif yatırım düşünceleriniz nedir? 2 yıl önce Lübnan iflas bayrağını çekti ve Eurobondlarını ödemedi, Geçen hafta Sri Lanka iflas bayrağını çekti ve ödeme yapmayacak. Sırada El salvador var.
    Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.

5.  Alıntı Originally Posted by Turnike Yazıyı Oku
    Geçmişe bakarsak 20-30 yıl vadeli eurobondlar pek karlı gözükmüyor.

Altın'ın dünya enflasyonunu gecikmeli olsa da yendiği düşünülürse, uygun noktalardan altın alımı, eurobond yatırımını ezip geçiyor. Belki bir kaç yıl mevduatta döviz tutup uygun noktalardan altın alımı çok daha stressiz ve kolay bir yatırım olacak.

Altın alım noktası önemli, mesela FED faiz artışı ve bilanço daralması Altın fiyatlarına olumsuz etki ediyor. Ayrıca Altının yıllarca süren düşüş trendleri olabiliyor.

Mesela 2001 yılı ihraç tarihli %11,8 faizli eurobondu biraz daha bekleyip faizi daha da yükselmişken yani %14'lerdeyken yakaladığımızı düşünelim. Yıllık %14 dolar faizi...

280 dolarlık alalım. Gelen faizini de %6 ortalama faizle 21 yıl boyunca eurobonda yatıralım.

%35'lik vergi dilimindeki bir kişi böyle davranırsa ve zirveden yakaladığı eurobond faiziyle 21 yıl sonunda toplam serveti 1040 usd oluyor. %9 faizle alınsa servet çok daha düşük olacaktı.

Ama o zamanki 280 dolarlık altın 1980 dolara çıkmış durumda.

Diyebilirsiniz ki altını 2011 yılında 1900 dolardan alan çok zarar etti, evet ama o zaman uygun alım noktası mıydı?

bakılması gerekenler şu: Faizler çok düşmüştü, para bolluğu devam ediyordu, FED para basmaya devam ediyordu. Altın'a hücumu vardı. Aynı son 3 yılda olanlar gibi.

Çok uzun vadeli eurobondlar için alternatif yatırım düşünceleriniz nedir? 2 yıl önce Lübnan iflas bayrağını çekti ve Eurobondlarını ödemedi, Geçen hafta Sri Lanka iflas bayrağını çekti ve ödeme yapmayacak. Sırada El salvador var.
    Uygun alım noktasını bulabiliyorsanız. İş bitmiştir zaten.
    Nesil değişiyor. Yeni nesil altın yerine coin tercih ederse elinizde altınla kala kalma ihtimaliniz var.
    Uzun vadede tahvil sağlam düzenli bir gelir sağlar, üstünü mecburen hisse senedi ile tamamlayacaksınız. Sadece biri ile gitmiyor.
    Diğer seçenek ise arazi yatırımı.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

6.  Alıntı Originally Posted by sonur Yazıyı Oku
    Doğru anladıysam şayet; vadesinin nispeten kısa olması, global enflasyonun yüksek olması ve vergi sebebiyle kısa vadede reel getirisinin olmayabileceğinden bahsediyorsunuz. Bu durumda enflasyonun önümüzdeki 2-3 yıl içinde düşeceğini varsayarsak, şu an uzun vadeli alım yapmanın daha mantıklı olacağını mı düşünüyorsunuz?
    Şahsi yatırım stratejim bu yönde. Ancak uzun vadeli kıymetlerin de bahsedildiği gibi diğer dezavantajları mevcut. O nedenle bu son kertede kişinin kendi profiline ve şartlarına göre kendisinin belirleyeceği bir karar haline geliyor. Bu ayrımdan sonra herkese uygun genel bir avantajdan ziyade kişinin mevcut şahsi pozisyonuna göre herkes için değişiklik gösterecek ayrımlar oluşuyor.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

7. Üstadlara bir sorum olacak. Bedeli 900 bin TL(61 bin USD) civarında olan kirada bir evim var. Mayıs ayında kira zammı yapacağım yeni kirası 2 bin TL olacak(İçindeki kiracı eski olması sebebiyle kira tutarı düşük). Bu noktada şöyle bir düşünce içerisindeyim. Evi satıp 2027 vadeli bir eurobond alayım diye düşünüyorum. USM88269US88 olu eurobondun kupon getirisi yıllık 5 bin USD(şimdiki kur ile yaklaşık 75 bin TL.) Buda aylık ortalama 6.250 TL ye denk geliyor. Eurobondun yarısı eşimin hesabında olacağı için vergide çıkmayacak. Bu yatırımın parasına 5 yıl içerisinde ihtiyacım olmayacak diye düşünüyorum yani paramın 5 yıl bağlı kalması problem değil. Kiraya göre karlı da duruyor. Evin ederi konusunda da düşüncem: param dolarda duracağı için değer kaybetmez diye düşünüyorum yani itfa tarihinde yine bu ev mudalini 61 bin USD civarında tekrar satın alabilirim diye düşünüyorum. Hatta niyetim kupon ödemelerinide yatırımımın üzerine ilave edecek şekilde birikimli gitmek. Böyle yapabilirsem daha iyi bir ev bile alabilirim düşüncesindeyim. Bu anlattıklarım konusunda atladığım bir husus var mıdır? Riskler nedir? Zira önemli bir karar olduğu için burada yazdıklarını okuyup çok faydalandığım bilgi sahibi arkadaşlarar danışmak istedim. Şimdiden teşekkür ederim.

8.  Alıntı Originally Posted by fatihyuxel Yazıyı Oku
    Üstadlara bir sorum olacak. Bedeli 900 bin TL(61 bin USD) civarında olan kirada bir evim var. Mayıs ayında kira zammı yapacağım yeni kirası 2 bin TL olacak(İçindeki kiracı eski olması sebebiyle kira tutarı düşük). Bu noktada şöyle bir düşünce içerisindeyim. Evi satıp 2027 vadeli bir eurobond alayım diye düşünüyorum. USM88269US88 olu eurobondun kupon getirisi yıllık 5 bin USD(şimdiki kur ile yaklaşık 75 bin TL.) Buda aylık ortalama 6.250 TL ye denk geliyor. Eurobondun yarısı eşimin hesabında olacağı için vergide çıkmayacak. Bu yatırımın parasına 5 yıl içerisinde ihtiyacım olmayacak diye düşünüyorum yani paramın 5 yıl bağlı kalması problem değil. Kiraya göre karlı da duruyor. Evin ederi konusunda da düşüncem: param dolarda duracağı için değer kaybetmez diye düşünüyorum yani itfa tarihinde yine bu ev mudalini 61 bin USD civarında tekrar satın alabilirim diye düşünüyorum. Hatta niyetim kupon ödemelerinide yatırımımın üzerine ilave edecek şekilde birikimli gitmek. Böyle yapabilirsem daha iyi bir ev bile alabilirim düşüncesindeyim. Bu anlattıklarım konusunda atladığım bir husus var mıdır? Riskler nedir? Zira önemli bir karar olduğu için burada yazdıklarını okuyup çok faydalandığım bilgi sahibi arkadaşlarar danışmak istedim. Şimdiden teşekkür ederim.
    Atladığınız birşey yok doğru düşünüyorsunuz. Ben de aynı düşünceyle iki üç yıl önce hesabımı yapıp yatırım amaçlı konut alımından vazgeçip eurobonda yatırdım parayı, o zaman bile çok daha karlı gelmişti bana. Tıkır tıkır kuponları alıyorum kira yattı yatmadı derdi yok, evin gideri vergisi vb yok.
    Eurobond yatırımıyla ev/kira yatırımını detaylı karşılaştırmıştım ama çok eskide kalmıştır şimdi bulamam, size önerim vaktiniz varsa başlığı baştan okuyun.
    Buradaki tek risk kira değil de evin değeri uzun vadede dolar değerini geçer mi, yani anapara kazancı. Yani sizin o ev 100-150 bin dolar olursa ona yapacak bir şey yok bunu bilmek mümkün değil.

Sayfa 893/1000 İlkİlk ... 393793843883891892893894895903943993 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •