Originally Posted by
deniz43
Başka bir çok arkadaş özelden sordu onlara da aynı şeyi yazmıştım:
''Ekonominin ihtiyaçlarına göre rasyonel kararlar veren bağımsız bir merkez bankamız olsaydı faiz arttırımı yapması beklenebilirdi ama öyle bir merkez bankamız yok ,örneğin resmi politika faizi %8 olan haftalık borç verme faizi hiç kullanılmıyor,mevcut enflasyon ve enflasyon beklentilerine göre de çok düşük bir oran ,keza gecelik borç verme faizi %9.25, o da düşük kaldığı için hiç kullanılmıyor ve aslında sadece acil durumlar için kullanılması gereken geç likidite penceresi fonlama imkanı (faiz oranı yüzde 12,75) kullanılıyor.Rasyonel kararlar veren bir merkez bankası olsaydı sadece gecelik ve haftalık borç verme imkanlarını kullanırdı(Bugün GLP için uyguladığı faiz oranları civarında),GLP yi de sadece gerektiğinde veya kriz dönemlerinde devreye sokmak için %15 civarında bir yerde tutardı. Ama merkez bankasının bağımsız olmadığı,kararları kendisinin almadığı, sadece gelen talimatı uyguladığı herkesin malumu.Dolayısıyla her türlü karar çıkabilir.
Ama ben merkez bankası başkanı olsaydım;haftalık borç verme faizini %12.25,gecelik borç verme faizini %13.25'e çıkartırdım ortalaması %12.75 olur,piyasanın şartlarına göre paçalı %12.25-%13.25 arasındaki bantta ayarlanırdı.Ayrıca acil durumlar için de geç likidite penceresi faizini %15'e çıkartırdım.Böylece elimin altında yapacağım karma ile %12.25'den %15'e kadar-Değişen piyasa şartlarına ve ihtiyaçlara göre- piyasayı fonlama imkanı olurdu.''
Ama yukarıda yazdığım gibi sadece yapılması gerekeni yazabilirim,kararı Merkez Bankası vermeyeceği için her türlü karar çıkabilir,hiç bir karar sürpriz olmaz.
Yer İmleri