Originally Posted by
Ayan
Sayın Deniz hocam,bir konu kafamı kurcalıyor. Fed , BOJ; BOE devasa genişlemeye giderken, faizlerini artırmaktan imtina ediyorlar. ABD de trilyonluk bütçe açığı ve dış ticaret bütçe açıkları verirken , borsaları artıyor. Siz balon diyorsunuz fakat piyasa demiyor. Belki düzeltme yapabilir. ABD , EURO bölgesine nazaran daha çok genişlemeye gittiğinden parite 1.20 lerin altına inemiyor. benim öngörüm FED faiz artırsa bile piyasa bunu önemsemiyor. Çünkü AB bölgesi ABD gibi dış ticaret ve cari açık vermiyor, Bütçesini de ABD ye nazaran daha dengeli götürüyor. Bunlar malumunuz. Sorum şu ABD tarihi büyümeye gerçekleştirecek bu sene beklenti. 6 -7 -8 ler konuşuluyor. Çin keza öyle çift haneli büyüme. Hatta Çin kredileri sert bir şekilde kezme kararı aldı. ABD bu kadar yüksek bir büyüme gerçekleştirecekse siz neden pahalı buluyorsunuz. ABD de enflasyon da var. Enflasyon borsaları beslemez mi ?
Bizim gibi gelişmekte olan ülke borsaları sıkıntılı. ABD enflasyonunu bizim gibi ülkelere enjejte ediyor. Çünkü basılan dolarlar emtiaları artırıyor. Bizim borsamıza gelince tarihi dip seviyelerde banka ve Holdingler. Adeta çöp seviyesinde ve elimiz ala gitmiyor.
1 yıllık GETİR 3 milyar dolar ederken, kıçıkırık oyun firmaları 1 milyar dolara el değiştiririken, yılların bankaları ve Holdingleri öz sermayelerinin yüzde 5 inden işlem görüyorlar. Bu reva mı ? Tamam ülke iyi yönetilmiyor güven erozyonu var, ülke riski var öngörememezlik var, irrasyonalite var, liyakatsızlık var, hukuki taban oluşmamış , bu ve benzer sıkıntılare korona tuz biber oldu. 2001 krizinin şartlarına doğru koşar adım geldik. bir duvar var. Önünde duruyoruz. Bu risk alınmaz mı ? Yönetimler gelir geçer. Liyakatlı ve rasyonel politikalar güven veren hükümetler elbet gelir. Risk alınmazsa kar da olmaz. Diyelim 20 bin dolarınız var. Bu ABD de diş kirası. Bir diş çekimi 1000 dolar ABD de . Burda ise 20 bin dolara İşbankasının 200 binde 1 ini alabiliyorsunuz. Geçen bir doktor arkadaşımla konuşuyordum. Borsadan söz açıldı. Ben 1 dolar bile yatırmıyorum . Sen ne cesaret alıyorsun , seni sağlamcı bilirim dedim. Ben de tam da bu sebeple, bir miktar alıp sepete attım dedim. Esas alımı 1.2 dolar seviyesinde bekliyorum. Hoş sanki BİSt 30 , o seviyelerde yani 2001 krizinde ki seviyelerde sanki. Küçük senetlere gitti millet. Yani kismenin eli gitmiyor hisse alımına.
Ülkede yüksek enflasyon var. Bu bir nevi kendinden beslenen bir döngü bu. Elinde TL tutmak istemeyen arabaya, eve koşuyor. İhtiyacı yok hani. Fiat artacak diye 2 yi 3 yü alıyor. Değersizleşmiş TL ile , çok daha değersizleşmiş ihracatçı şirketlerden alım yapılabilir fakat devamlı ödemeler dengesi krizine saplanırsak çok çok daha ölü fiatlar bulunabilir sanki diyorum.
Fakat bir yandan da bundan daha ucuz işçik olabilir mi , daha ucuz bir ülke olabilir mi diyorum kişi başı GSMH da Çin in bile gerisine düştük. yazık ya ülkeye. 7500 lere. Çin 10 bini yaklıyor nerdeyse. Yani ABD ve Ab nin ucuz üretim üssü görevini verbilirler bizlere Netice de onlara borçluyuz. İspanya, Fransa , ingiltere en çok krditörlerimiz olmuş. Bırakmazlar diyorum. En azından alalcaklılar yan. Nasıl tahsil edeceklerini düşnürler.
Yazık ya. Kamu hızla büyürken , plansız programsız, denetlemesiz bir ülke olduk. Şimdi haberlerde geçiyor milyon ton patates depolarda çürüyor. Halbuki devletin Yüzbin kişilik Tarım müdürlükleri var. Her ilçesine kadar. Adeta savruluyor ülke. Tabandan kopuldu iyice. Damat Beratın dediği gibi sonumuz hayr olsun.. Biraz sohbet gibi oldu. Sorularla çok yoruyoruz, bunaltıyoruz sizi. Hakkınız helal edin.Sizden çok şey öğrendik.
Yer İmleri