Originally Posted by
roxette
sn. deniz43
Lütfedip zaman ayırdığınız ve cevapladığınız için teşekkür ederim.
Demek ki Fed , enflasyona uygun faiz oranlarını artırmaya başlaması için , büyük sermayenin trilyonlarca dolarlık tahvillerinin pozisyonlarını değiştirmesini bekliyecek öncelikle. Faiz artımları başlayınca anlıyacağız ki büyük sermaye (borsamızda buna 'pala' diyorlar, bilirsiniz) pozisyonlarının önemli bir bölümünü çoktan değiştirmiş. Siz , verileri yorumlama uzmanısınız. Bu pozisyon değişikliklerini de yayınlanan resmi verilerden sezinlediğinizde , bu topik takipçilerini de bilgilendireceğinize inancım tam. Böylece , bir çok konuda olduğu gibi en azından ülkemiz finansal medyasından 1 adım önce haberimiz olacaktır diye düşünüyorum.
Bu topiği ve sizi gereksiz şekilde canınızı sıkacak kişilere ifade ettiğimiz gibi en azından şahsım , elbet para kazanma amaçlı temelinde ama öncelikle ekonomik entellektüel birikimimize değer kattığınızı düşünüyorum. Mesela Fed in - bizim merkez bankamızın böyle bir vizyonu olduğunu sanmıyorum - ülkenin istihdam politikası ile doğrudan sorumlu olduğunu bilmiyordum. Ben sanayi mühendisiyim. Sene 1984 , İtü de 1.sınıfda Ekonominin Temelleri diye bir dersimiz vardı , hocamız prof.dr.Besim Üstünel. Ecevit hükümetlerinde bir dönem maliye bakanlığı da yapmış çok değerli bir hoca ki Allah gani gani rahmet eylesin. Merkez bankamızın temel görevi , en birinci görevi fiyat istikrarını sağlamaktır dediğini 37 yıl sonra bile şimdi gibi hatırlıyorum. Bu bağlamda Fed in görevleri nelermiş diye baktığımda , economist dergisinden okuduğuma göre , sanırım Fed in sitesinde de yazıyor olması lazım. Bunu araştırmaya sizin yukarıdaki cevabınız neden oldu bana.
Fed in 5 temel işlevi varmış. İngilizcem çok iyi değil , orta karar. Çevirebildiğim şekilde ve özet olarak ,
1.Amerikan ekonomisinde mümkün olduğunca istihdamı maximum kılmak adına fiyat istikrarını sağlamak ve ılımlı uzun vadeli faiz oranlarını belirleyerek para politikası yürütmek
2.Finansal sistemin istikrarı (özetle)
3.Bireysel finansal kurumların güvenliğini sağlamak (özetle)
4.Bankacılık ve Usa doları ile ödemeler sisteminin güvenliğini sağlamak (özetle)
5.Tüketici haklarının korunması (özetle)
Bizim merkez bankamızın işlevleri ise , siyasete girmeyelim ama durumun fecaati ortada.
Selamlar
Yer İmleri