Sayfa 849/2460 İlkİlk ... 34974979983984784884985085185989994913491849 ... SonSon
Arama sonucu : 19677 madde; 6,785 - 6,792 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

Wednesday June 30 2021 Actual Previous Consensus
    03:15 PM
    US
    ADP Employment Change JUN 692K
    886K ® 600K

Geçen ay ADP özel sektör istihdam verisi 978 bin gelmişken tarım dışı istihdam verisi 559 bin gelmişti.Bugün gelen özel sektör istihdam verisiyle ,geçen ayın verisi 886 bin'e aşağı yönde revize edildi ama hala 559 bin'den 327 bin fazla,bu durumda ya geçen ayın tarım dışı istihdam verisi yukarı yönde revize edilebilir veya bu ayın verisi beklentilerden daha yüksek gelebilir.

Degerli bilgiler ve yorumlariniz icin cok tesekkurler Deniz bey
    Borsa sizin isaret ettiginiz gunden beri kendini toplayamadi ozellikle dolar bazinda buyuk bir kayip var...
    Bu konuda görüşünüzün arka planini bizimle paylasir misiniz
    Bir de acaba borsanin mutlaka donus yaptigi bist100/usd=1.3 - 1.25 gibi dip seviyeleri bekliyor musunuz
    Sizce toparlanmamiz ne zamani bulur
    Ben sahsen yabanci yatırımcının cikmasi ve yerlilerin parasinin halka arzlara gitmesi sonucunda onumuzdeki 3-4 yil icerisinde birsadan sadece ucuz fiyatlardan maliyetlenecegimi dusunerek moralimi yuksek tutmaya calisiyorum
    Acaba sizin gorusleriniz nelerdir tekrar gelisen piyasalarin yildizi olabilir miyiz
    Cok tesekkurler simdiden iyi aksamlar dilerim saygılar
    yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Andromeda Nova386 12'22'84'
    Gönderi
    7,275
    Sn Deniz43 ,

" FED in günlük ters repo ihalesine gecelik borçlanma ile 1 trilyon usd park edildi ''
    Cümlesinden ne anlamamız gerekiyor, bunu nasıl yorumlarsınız bu ne anlama geliyor.
    İleride FED Ne ve Nasıl bir aksiyon gerçekleştirebilir, ve bu aksiyon ne gibi olayları tetikleyebilir.

DiP NoT : Sizi soru sormak kendimi öğrenci gibi hissettiriyor, Peşinen Teşekkürler .
    AL / SAT / YAT / TUT yada Turşu kur tavsiyesi değildir, sadece FaL ve dedikodu.

4. Deniz bey bende size bir şey sormak istiyorum...

MB'daki büyük oranda sayılabilecek son atamalar bana başka bir şeyi düşündürüyor..
    Nasıl yaparlar bilmiyorum, belki yanlış ya da aptalca düşünüyor olabilirim ama yine de sormak istedim.
    Kağıt üzerinde rakamlarla oynayarak eksi rezervi sıfırlamaya çalışabilirler mi..?
    Verilerle bu denli oynamak pek kolay olmasa da mümkün müdür..?
    Sonuçta malum zihniyetten insan şüphe etmeden edemiyor.
    Rezervlerdeki eksilme daha önce fark edilmiş miydi, sonuçta her hafta yayınlanan dataları var MB...
    O ihalesiz satışlar nasıl fark edilmedi zamanında..Net rezervde ciddi oranda bir eksilme verilerde bir şekilde gözüküyor olması gerekmiyor muydu..?
    Ya da neden o dönem fark edenlerin sesi çok güçlü çıkmadı..

En şeffaf kurumlardan biriydi geçmişte artık o özelliğinin tamamen ortadan kalkabileceğini düşünüyorum....
    Son düzenleme : Karatay; 01-07-2021 saat: 11:55.

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Merkez Bankası Net Rezervi

*Bin 16 Mayıs 2019 Perşembe
    Dış varlıklar 565,801,284
    Dış yükümlülükler 24,498,556
    Bankalar mevduatı 387,608,487
    Kamu mevduatı 24,936,765
    NET DÖVİZ REZERVİ(TL) 128,757,476
    1USD 6.0638
    NET DÖVİZ REZERVİ(USD) 21,233,793
    Altın rezervi 11,800,000
    Altın hariç net döviz rezervi 9,433,793

Swap ile merkez bankasına 13,400,000
    emanet gelen para

Swap hariç net rezerv(altın dahil) 7,833,793
    Swap hariç net rezerv(altın hariç) -3,966,207 (-)
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    *Bin 17 Mart 2020 Perşembe
    Dış varlıklar 653,542,788
    Dış yükümlülükler 34,748,085
    Bankalar mevduatı 424,232,509
    Kamu mevduatı 79,044,482
    NET DÖVİZ REZERVİ(TL) 115,517,712
    1USD 6.4644
    NET DÖVİZ REZERVİ(USD) 17,869,827
    Altın rezervi 20,473,268

Swap ile merkez bankasına 19,009,000
    emanet gelen para

Swap hariç net rezerv(altın dahil) -1,139,173
    Swap hariç net rezerv(altın hariç) -21,612,441

Alıntı Originally Posted by Karatay Yazıyı Oku
    Deniz bey bende size bir şey sormak istiyorum...

MB'daki büyük oranda sayılabilecek son atamalar bana başka bir şeyi düşündürüyor..
    Nasıl yaparlar bilmiyorum, belki yanlış ya da aptalca düşünüyor olabilirim ama yine de sormak istedim.
    Kağıt üzerinde rakamlarla oynayarak eksi rezervi sıfırlamaya çalışabilirler mi..?
    Verilerle bu denli oynamak pek kolay olmasa da mümkün müdür..?
    Sonuçta malum zihniyetten insan şüphe etmeden edemiyor.
    Rezervlerdeki eksilme daha önce fark edilmiş miydi, sonuçta her hafta yayınlanan dataları var MB...
    O ihalesiz satışlar nasıl fark edilmedi zamanında..Net rezervde ciddi oranda bir eksilme verilerde bir şekilde gözüküyor olması gerekmiyor muydu..?
    Ya da neden o dönem fark edenlerin sesi çok güçlü çıkmadı..

En şeffaf kurumlardan biriydi geçmişte artık o özelliğinin tamamen ortadan kalkabileceğini düşünüyorum....

TUİK'in verileri üzerinde oynamak çok kolay,zaten yayınladığı verilerin tutarsızlığı yüzünden kurumsal itibarı çok yıpranmış durumda ve güvenilirliği kalmamış durumda ,bu nedenle örneğin enflasyon konusunda ENAG'ın verisini dikkate alıyoruz.Ama merkez bankası verilerini hala güvenilir buluyorum.Çünkü Türkiye ortalamasının oldukça üstünde sağladığı imkanlar nedeniyle siyasetçilerin atamadığı orta ve alt kademedeki görevlerde odtü,bilkent gibi gibi okullarda iyi eğitim almış donanımlı bir teknik kadrosu var.(Yeni merkez bankası başkanı Şahap Kavcıoğlu göreve geldikten sonra ,diğer merkez bankası başkanlarının yapmadığı şeyi yapmış, birçok kişiyi görevden almış ve dışarıdan yeni 90 kişiyi merkez bankasına almış,bu kadrolaşma merkez bankasının kurumsal yapısının yetkinlik seviyesini aşağıya çekecek mi,göreceğiz)
    İkinci neden merkez bankasının verilerinde oynama yapmak zor.Türkiye bir IMF üyesi ve arada bir stand-by anlaşması olmasa bile IMF heyeti periyodik olarak gelip konsültasyon yapıyor.Üçüncü olarak bankaların merkez bankasında hesapları var,hem gecelik ve haftalık repo ile borçlanıyorlar hem de swap ile para veriyorlar,banka mevduatlarının bir kısmını da munzam karşılık olarak merkez bankasına yatırıyorlar.Birinin bilançosunda aktif olan diğerinin bilançosunda pasif olarak yer alıyor,bilançolarda bir uyuşmazlık olsa hemen farkedilebilir.Bir başka neden de Türkiye ekonomisi dış borçla dönüyor,borcu borçla kapatıp ekonominin çarkları döndürülmeye çalışılıyor.Hazine'nin yurt dışında borç bulabilmesi,borcunu döndürebilmesi için merkez bankası verilerinin güvenilir olması gerekiyor,yoksa Hazine borcunu çeviremez,bu nedenle veriler bence hala güvenilir.Ama şeffaflık konusunda sorun var,örneğin bu meşhur 128 milyar dolar satılması arka kapı kullanılarak merkez bankasından hazineye oradan da kamu bankaları üzerinden döviz satışı yapıldı.Olayı sadece analitik bilançodan net rezerv hesaplamayı bilenler yakaladı.Çünkü merkez bankası "net döviz rezervi" diye bir veri yayınlamıyor,brüt rezerv rakamı yayınlıyor,olayı yakalamak için brüt rezerv ve analitik bilanço bilgilerinden giderek net rezerv rakamlarını takip etmek gerekiyordu.Evet daha önce hiç kimse henüz farketmemiş iken veya farketmiş olsa da ,medyaya ve sosyal medyaya yansıtmamış iken,net döviz rezervlerinin durumu ve ilk defa -swaplar hariç- eksiye geçişi bu başlıkta yazıldı ve zaman içinde herkes tarafından öğrenildi.

Thursday July 01 2021 Actual Previous Consensus
    03:30 PM
    US
    Initial Jobless Claims 26/JUN 364K
    415K 390K

Veri oldukça iyi geldi.

7. Teşekkürler...
    İnsanın kendi kurumlarına olan güvenin sarsılması çok kötü basit bir şeyden bile şüphe etmeye başladık..
    Kamunun diğer tüm kurumlarında liyakat harici atamalardan dolayı ne hale geldiği ortada, şahsen MB son yapılanlarda beni o yönde şüpheye düşürmüştü.
    Şeffaf ve güvenilir kurumlara ihtiyacımız var..
    Umarım dediğiniz gibi olur..

Ve bu eksi rezerv ile ilgili bilgileri daha önce paylaştığınızı bilmiyordum, onun içinde teşekkür ederim..
    Keşke toplumda ilk dönemlerde daha çok dillendirebilinseydi, değişen bir şey olmayacaktı ama bu denli büyümesinin önüne geçilirdi belki..
    Umarım daha fazla büyütmezler, sıfıra gelmesi bile çok uzun zaman alacak muhtemelen, daha önce bahsetmiştiniz, MB döviz alımlarına başlasa bile o açığı kısa zamanda kapatması olası değil..ki dövizin ateşinin bu kadar yüksek olduğu bir zamanda yapabilmesi zaten olanaksız gibi duruyor.
    1-2 yılda bu seviyeye geldik...en az 10-15 yılda da anca toparlanır sanırım o kadar para.

Alıntı Originally Posted by HATAKE Yazıyı Oku
    Degerli bilgiler ve yorumlariniz icin cok tesekkurler Deniz bey
    Borsa sizin isaret ettiginiz gunden beri kendini toplayamadi ozellikle dolar bazinda buyuk bir kayip var...
    Bu konuda görüşünüzün arka planini bizimle paylasir misiniz
    Bir de acaba borsanin mutlaka donus yaptigi bist100/usd=1.3 - 1.25 gibi dip seviyeleri bekliyor musunuz
    Sizce toparlanmamiz ne zamani bulur
    Ben sahsen yabanci yatırımcının cikmasi ve yerlilerin parasinin halka arzlara gitmesi sonucunda onumuzdeki 3-4 yil icerisinde birsadan sadece ucuz fiyatlardan maliyetlenecegimi dusunerek moralimi yuksek tutmaya calisiyorum
    Acaba sizin gorusleriniz nelerdir tekrar gelisen piyasalarin yildizi olabilir miyiz
    Cok tesekkurler simdiden iyi aksamlar dilerim saygılar

Borsamız önümüzdeki kısa/orta vadede zaman zaman teknik destek seviyelerinde tepki verebilir,kısa vadeli yükselişler yaşayabilir ama ana trend olarak yönü hala aşağıya doğru görüyorum.Yabancı yatırımcı gelmediği hatta çıktığı gibi, gerçek kişilerden de anlamlı bir yatırım gelmiyor,BES,emeklilik fonları gibi kurumsal para girişleri de olmasa tamamen dibe çökecek.Yönün tersine,yükseliş yönüne dönmesi için:

-Yatırımcının satın alacağı bir ülke hikayesi olması lazım(Ülke hikayesi nasıl yaratabiliriz önceki yazılarımda detaylı var)

-Bilançolarda şeffaflık olması,pandemi gerekçesiyle -geçici olarak- getirilen bilançoları doğru değerlendirmeyi imkansız kılan düzenlemelerin kalkması gerekiyor .

-Başta TUİK olmak üzere ekonomi ile ilgili veri yayınlayan kurumların verilerinin güvenilebilir,şeffaf ve denetlenebilir olması gerekiyor.

-Makroekonomik verilerimizde kayda değer bir düzelme olmalı.

-En önemlisi yatırımcı güveni sağlanmalı(Nasıl sağlanabileceği önceki yazılarımda var)

-Küresel ekonomide iklimin parayı gelişmekte olan ülkelere yönlendiriyor olması gerekiyor.

Borsamız 2001 krizinde 0.50 cent seviyesinin altını görmüştü,o değerin bugünkü karşılığı kabaca 1 cent ya da bugünkü değeriyle 10 bin dolar.Bence burasının altı yok.Peki buraya gelmesini beklermiyim,şu anki koşullarda beklemiyorum.Belki ifade ettiğiniz gibi 1.2-1.3 cent civarını görebilir.Ama mevcut koşullarda fazla bir yükseliş potansiyeli de görmüyorum.Yükselse bile muhtemelen getirisi enflasyon altında kalacağını düşünüyorum.Belli bir bandda hareketine devam edebilir.Yukarıda yazdığım şartlarda olumlu bir gelişme oluncaya ve orta uzun vadeli yön yukarı dönünceye kadar...
    İşaret fişeği olarak rating kuruluşlarının not artırımı dikkate alınabilir.O zamana kadar borsamıza mesafeli durmaya devam edeceğim.Ama daha önceki yazılarımda da ifade ettiğim gibi yatırım amaçlı olmasa da trade amaçlı olarak tabii ki her zaman alım satım yapmak ,fırsat oldukça değerlendirilebilir.

Sayfa 849/2460 İlkİlk ... 34974979983984784884985085185989994913491849 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •