Sn. JonDowes cevaplarınız için teşekkürler.
Sn. JonDowes cevaplarınız için teşekkürler.
Satmadığınız sürece sadece faiz vergilenir çünkü sermaye kazancı realize edilmediğinden, vergi de doğmaz. Satarsanız; enflasyonla düzeltilmiş alım fiyatının TL karşılığı ile satış fiyatının TL karşılığı arasındaki fark artıysa, vergi doğurur.
rica ederim
Forum kuralları 'nı okudunuz mu?
1. Siyaset, din ve futbol konularında fanatizm,
2. İdeolojik tartışma ve kavgalar,
3. Sonuna YTD yapıştırıp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
4. Hisse başlıklarında hisse harici konular yazmak
5. Silinecek bu tarz yazıları alıntılamak / cevaplamak...
Kurallara AYKIRIDIR.
Kurallara AYKIRIDIR.
SAyın Hocam bir vergi uzmanının eurobond faiz gelirinin vergilendirilmesi ile ilgili aşağıdakileri söylüyor
"Euro Bond faiz gelirlerinde, iktisaptan sonraki ilk kupon faizi tahsilatına ait gelirin hesabında, alış sırasında ödenen “temiz fiyat-kirli fiyat farkıâ€, işlemiş faiz olarak düşülür ve kalan tutar faiz geliri olarak dikkate alınır. Alış satış kazancı ise, satış bedeli ile ilk iktisaptaki temiz fiyat arasındaki farktır. Başka bir anlatımla, kuponlu bir tahvilin satın alınmasında, işlemiş faizin bulunması halinde; işlemiş faiz tutarı kupon alış bedeli, temiz işlem fiyatı (Temiz Fiyat=Sözleşme fiyatı-İşlemiş faiz) ise tahvilin alış bedeli olarak kabul edilir."
benim verdiğim yukarıdaki sayısal verilere göre bu vergi uzmanı arkadaşın söylemi arasında matematiksel bir bağlantı kuramıyorum Yardım rica ederim Ben 1,27$/adet kirli fiyattan eurobond aldım 100000 adet ve 127000$ ödedim %4 altı aylık faiz ile yıllık 8000$ alacağım şimdi ben 8000$ faiz gelirini kazanç olarak bildirecekmiyim
Sayın Jondowes hocam
Euro Bond faiz gelirlerinde, iktisaptan sonraki ilk kupon faizi tahsilatına ait gelirin hesabında, alış sırasında ödenen “temiz fiyat-kirli fiyat farkıâ€, işlemiş faiz olarak düşülür ve kalan tutar faiz geliri olarak dikkate alınır. " cümlesi neyi anlatıyor sayısal veri ile anlatabilirmisiniz örneğin 2034 vadeli eurobond $ cinsi 1,27$/adet kirli fiyattan 100000 adet alındı 127000$ ödendi 6 aylık %4 faiz ile yıllık 8000$ faiz geliri olacak.
Vergi uzmanının yazdıklarına ters bir şey demedim. Eurobond'da 2 çeşit vergi var:
1. Faiz geliri üzerinden, kazanıldığı anda menkul sermaye iradı (akar) vergi doğurur.
2. Alım-satım kazancı üzerinden sermaye "anapara" kazancı. Eurobond satılmadığı sürece vergi doğurmaz.
Faiz gelirini hesaplamayla ilgili kısmı, anaparaya bulaştırmayın. Gelir tipleri ve vergi yönleri farklı.
Faiz geliriyle ilgili kısımda; tahsil ettiğiniz ilk kuponun tamamını gelir göstermeyin diyor, olması gerekenden fazla vergi çıkar. Çünkü kirli fiyattan aldınız; önceki kupon tarihinden, alım yaptığınız kadar güne olan birikmiş faize ait bir vergi oluşmaması için, o farkı gelirden mahsup ederek beyan edeceksiniz...
Kurallara AYKIRIDIR.
Yer İmleri