selamlar, US900123BE97 Eurobonduna bakalım.
1) 17.07.17'de itfa olacağı için, o tarihte 100 usd + 6 aylık kuponu olan 3,75 ödeyecek = toplam 103,75
Vadesine 6 aydan kısa kaldığı için başka kuponu yok, en son ocak ayında kupon ödemiş. Yani nakit akımı oldukça sade:
bugün 102 dolar verip satın alıyorsunuz, 124 gün sonra elinize 103,75 geçiyor.
demek ki getirisi = (103,75-102)/102 = %1,715 (dönemsel)
bileşik getiri = (1 + %1,715)^(360/124) -1 = %5,06
Bu kadar kısa vadeli bir tahvil için aşırı iyi bir getiri. Muhtemelen piyasa fiyatı olarak gördüğünüz 102'den alım değil sadece geri satım yapabilirsiniz. Almak istediğinizde 103'e daha yakın bir fiyat teklif edilecektir ki bu da %3'den daha düşük bileşik getiri anlamına gelir. Vadesi çok kısa olduğu için ufak bir fiyat farkı bile oranı ciddi oynatır, bu nedenle kesin alım fiyatı önemli.
2) Hemen hemen tüm tahviller 100 birim fiyattan (yani 100 nominalden) işlem görür. Bu bir dolar eurobondu bu nedenle 100 USD. Euro cinsi
eurobond olsaydı da 100 EUR olacaktı. Sadece, Amerika'daki kimi tahvillerde 1000 birim fiyat geleneği vardır, ama bunu zaten fiyatlardan da anlarsınız.
3) Eurobondların çok büyük bir kısmı yılda 2 kez faiz öder. Yani 7,5 / 2 = 3,75 her 6 ayda bir ödenir. Kağıdın ihraç veya itfa tarihlerine bakıp, ay/gün kısmına 182 gün ekleyip çıkararak yaklaşık kupon tarihlerini bulabilirsiniz. Mesela bu
eurobond 17 Temmuz'da son kuponunu ödeyeceğine göre, bundan önce en son 17 Ocak civarında kupon ödemiş olmalı. Ondan önce de 17.07.16 civarında... (takvime bakmadım, iş gününe göre ayarlanır)
4) Komisyon hemen hemen hiç alınmaz. Aslolan hep alım-satım marjıdır. Banka 102'den alır 103'den satar, aradaki farkı kazanır. Bu nedenle belli bir eurobondu en uygun fiyattan alacağınız, bu piyasada aktif bankalarla çalışmanız tercih nedenidir. Elinde o spesifik
Eurobond olmayan banka bunu gidip piyasadan alıp size satacağı için fiyatlarda çok oynaklık olabilir.
5) Yabancı için sıfır vergi. Yerli için belli bir getiriye kadar sıfır, o sınırı geçince gelir beyanı ile vergilendirme olur.
Şurada detaylı örnek mevcut.
Yer İmleri