Alıntı Originally Posted by usual Yazıyı Oku
Isin kilifina gelince hazirlanmasi turkiyede kolay. Ben muafiyet gelecegine hic bir zaman inanmadim. Benim cekincem cagri fiyatinda. Ama size bir yontem soyleyeyim. Demiroren hurgz i satisa cikardi ve birine satti diyelim. Bu bir cebinden cikardi, diger cebine koydu olsun. Bu durumda surec yeniden basliyor. Ve varsayalim satis fiyatini bu sefer tl uzerinden 1.61tl den satti diyelim. Su anki durumda, bu da mumkun. Boyle bir durumda ne olur sizce? Yani demek istedigim is kilifa gelince, o kadar fazla yontem var ki? Benim boyle satislarda tek gucencem patronun tutumudur normalde. Demiroren bu zamana kadar savas istedigini fazlasiyla gosterdi. Isi yokusa surmek istedigini. Kimseye sat demem, hatta satmayin diyebilirim. Ama yukaridaki arkadasinda dedigi gibi, her seyi en ince ayrintisina kadar incelemek durumundayiz. Ne yazik ki bulundugumuz ulke ve konjektur bunu gerektiriyor.
Mevzuata göre satış yapılarak çağrı zorunluluğundan kaçınılması mümkün değildir.

Bu durum PAY ALIM TEKLİFİ TEBLİĞİ'nde düzenlenmiş.

Tebliğin ilgili maddesi aşağıdadır.

Pay alım teklifinde bulunma zorunluluğundan muafiyet

MADDE 18 – (1) Kurul, aşağıdaki hallerin varlığı halinde başvuru üzerine pay alım teklifinde bulunma zorunluluğuna muafiyet verebilir:

a) Halka açık ortaklık paylarının veya oy haklarının iktisabının, finansal güçlük içinde bulunan ortaklığın mali yapısının güçlendirilmesi bakımından zorunlu olan bir sermaye yapısı değişikliği gereğince gerçekleştirilmesi (Bu durumda Kurul şirkete yeni bir fon girişinin bulunup bulunmadığını veya sermaye yapısı değişikliğinin zorunlu olup olmadığını inceler).

b) Halka açık ortaklık paylarının herhangi bir genel kurul toplantısında kullanılmamış olması veya ortaklık yönetim kurulunda herhangi bir değişiklik yapılmaması şartıyla, halka açık ortaklık sermayesinde sahip olunan paylardan pay alım teklifi yapma zorunluluğunu gerektiren kısmın elden çıkarılması veya Kurulca uygun görülecek bir sürede elden çıkarılacağının yazılı olarak taahhüt edilmesi.

c) Halka açık ortaklığın ana ortaklığındaki yönetim kontrolü değişikliğinin, halka açık ortaklıktaki yönetim kontrolünün elde edilmesi amacını taşımaması (Bu şartın varlığının tespitinde; hedef ortaklığın, ana ortaklığın son yıllık finansal tablolara göre varlık toplamına olan etkisinin %10’u aşmaması ve ana ortaklığın faaliyet hacmi içinde önemli bir yer taşımaması ve benzeri hususlar Kurulca dikkate alınır).

ç) Özelleştirme kapsamındaki halka açık ortaklıklarda kamu paylarının satışı.

d) Halka açılma nedeniyle düzenlenen izahnamede belirtilen esas ve usuller çerçevesinde, birleşme işleminin gerçekleşmesinden önce bu işlemin onaylandığı genel kurul toplantısında olumsuz oy kullanan pay sahiplerine ait payların geri alınması şartıyla, birleşme amaçlı ortaklığın devralan sıfatıyla taraf olduğu birleşme işleminden kaynaklanan yönetim kontrolü değişikliği.

e) (Ek: RG-5/6/2018-30442) Banka kredilerinin geri ödenmemesi durumunda bankaya kredinin teminatı olarak verilmiş payların Kanunun 47 nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca bankanın mülkiyetine geçmesi, bu payların bankanın da kurucu olduğu özel amaçlı işletmeye devredilmesi ile bu payların mülkiyetinin bankaya veya özel amaçlı işletmeye geçmesinden sonra üçüncü kişilerce bankadan veya özel amaçlı işletmeden satın alınması.

f) (Ek: RG-5/6/2018-30442) Pay sahipliğinin niteliğini belirleyen bir mevzuat hükmünün yerine getirilmesi amacıyla payların devredilmesi.

(2) Muafiyet talepleri için, pay alım teklifi zorunluluğunun doğmasını izleyen altı iş günü içinde teklif yapmakla yükümlü olanlar tarafından Kurula başvurulması gerekir. Kurulca yapılacak incelemeler ve talep edilecek bilgi ve belgeleri

Satış yoluyla çağrı muafiyetinden kaçınabilmek için payların genel kurulda kullanılmamış olması veya yönetim kurulunda değişiklik yapılmamış olması şartları aranıyor.

Kısacası ÇAĞRI YAPILMASI ZORUNLUDUR.

Fiyat konusuda aynı tebliğin aşağıdaki maddesinde açıklanmış.

Pay alım teklifi fiyatının belirlenmesinde kur ve faize ilişkin esaslar

MADDE 17 – (1) Zorunlu pay alım teklifini doğuran işlemde fiyatın Türk Lirası cinsinden belirlenmiş olması ve pay alım teklifi yükümlülüğünün doğduğu günden itibaren iki ay içerisinde ortaklığın diğer ortaklarına ait payları satın almak üzere fiili pay alım teklifine başlanmaması halinde, iki ayı aşan her gün için yıllık TRLIBOR oranının %50 fazlası ile hesaplanacak faiz tutarı pay alım teklifi fiyatına eklenir. Faiz hesaplaması basit faiz esasına göre yapılır.

(2) Zorunlu pay alım teklifini doğuran işlemde fiyatın yabancı para birimi cinsinden belirlenmiş olması halinde pay alım teklifi fiyatı, pay alım teklifi yükümlülüğünü doğuran pay devri tarihindeki T.C. Merkez Bankasınca açıklanan döviz alış kuru ile pay alım teklifinin fiilen başlayacağı günden önceki iş günü T.C. Merkez Bankasınca açıklanan döviz alış kurundan yüksek olanı kullanılarak hesaplanan tutarın Türk Lirası karşılığı olarak belirlenir.

(3) Zorunlu pay alım teklifini doğuran işlemde fiyatın yabancı para birimi cinsinden belirlenmiş olması ve pay alım teklifi yükümlülüğünün doğduğu günden itibaren iki ay içerisinde ortaklığın diğer ortaklarına ait payları satın almak üzere fiili pay alım teklifi işlemine başlanmaması halinde; iki ayı aşan her gün için yapılacak hesaplamada birinci fıkrada belirtilen faiz oranı, Euro cinsinden olan işlemler için yıllık EURIBOR, Amerikan Doları cinsinden olan işlemler için ise yıllık LIBOR oranlarının %50 fazlası olarak dikkate alınır. Pay alım teklifini doğuran devir işleminin anılan yabancı para birimlerinden farklı bir para birimi üzerinden gerçekleştirilmesi halinde, Kurulca uygun görülecek bir oran üzerinden hesaplanacak faiz tutarı pay alım teklifi fiyatına eklenir.

Satışın USD para biriminden yapıldığı hepimizin malumu.
Bu nedenle tebliğde de açık bir şekilde belirtildiği üzere hesaplamada güncel kur kullanılacak.

Sonuç olarak;
- Çağrıdan kaçınılması ve muafiyet alınması mümkün değildir.
- Çağrı fiyatının satış bedelinin çağrı zorunluluğunun başladığı gündeki kur ile çarpılarak belirlenmesi zorunludur.