Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
Zihin fırtınası yaparsak.

1-IMF ve yaptığı anlaşmalar dış borcun ödenebilirliğini sağlamak için bir teminat niteliği taşıyor.

IMF ile anlaşma yapılırsa IMF dış borcun ödenebilirliğini sağlamak için hangi yola başvurur.

1- Devalüasyon yaparak ihracat artışı sağlayarak döviz girişini arttırmak ve dış borcun ödenebilirliğini arttırmak.
(Risk: Türkiye üretim profilinin düşük katma değerli olması nedeniyle ihracat döviz kurundaki artışa orantısal bir tepki vermiyor/veremiyor. IMF bunu bizden daha iyi biliyor. Ayırca özel sektörün döviz borcu bu seçeneği daha da riskli kılıyor.

2- TL'yi değerlendirerek özel sektörün döviz borcunu ödemesini kolaylaştırmak. Aynı anda iç piyasada daha uzun bir resesyon planlayarak düşük kur ile cari açık oluşmasını engellemek. Bu sistem ile düşük katma değerli ihracat cari fazla verebilecek bir denge sağlayabilir. İç pazar açısından bu seçenek en tahrip edici olanı gibi duruyor.

Not: IMF 2001 yılında Türkiye ile yaptığı anlaşmada 2. seçeneği uyguladı.
İmf nin gelmesi için öncelikle özel sektör borcunun kamu tarafından yüklenilmesi gerekir.

Zaten 2016 dan beri girilen yol bu.. kgf ler vergi indirimleri yapılandırmalar konkordato kolaylıkları en son klüplere sağlanan borç kıyağı..vb..

Ülkenin ekonomik ve siyasi durumu göz önüne alındığında bu tek seçenekmiş gibi dursa da, elbette işin ahlaki boyutu sorgulamaya açık.. sonuç itibariyle özel sektör yıllar boyu tatlı karlar yazarken ülkedeki vergi mükelleflerine herhangi bir fayda kamu kanalıyla sağlanmamışken şimdi adamları kurtarmak uğruna, kurtulup kurtulmayacakları da şüpheli, borçluluk yapısının bilinçli olarak değiştirilmesi ve basiretsiz tüccarların faturasının imf den ucuz kredi uğruna tüm 80 milyona kesilmesini ben onaylamıyorum..

Umarım yanılırım ama bu politikanın bilinçli yürütüldüğünü düşünüyorum..

Borçlar bütçeye geçip imf lik olduktan sonra ise hangi yöntemle borç tahsilatı yapacaklarının önemi yok.. sonuçta bizim payımıza her türlü derin kemer sıkma düşecek.. gdp nin en az yüzde 10 a hazır olmak lazım.. iyimser tahminle 🙂