Alýntý Originally Posted by vivatrader Yazýyý Oku
Son faiz artýrýmýndan sonra emlak piyasasý daha da kötü duruma girecek ama yine de gayrimenkulünü satmak isteyenler için köprüden önceki son çýkýþ olduðunu düþünüyorum. Köprüden önceki ilk çýkýþ faizlerin haziranda suni olarak düþürülmesi zamanýndaydý. Þimdi ise hala az da olsa TL mevduatý tutanlar var. Ve bunlar hala eksi reel faiz ile parasýný bankada tuttuklarý için emlak hala son cazibesi döneminde. Yakýnda Faizleri çok yüksek oranlarda artmak zorunda kalacaklarý zaman kimse gayrimenkulün yüzüne bile bakmayacaktýr. O yüzden gayrimenkulünü satmak isteyenler için köprüden önce son çýkýþ olarak görmekteyim son durumu

Faizler arttýðýnda insanlar 300 bin lirasýna 5 Bin TL faiz alýrlarsa kimse gayrimenkulün yüzüne bile bakmaz ve hatta öyle bir cazibede kira yatýrýmý için gayrimenkulü olanlar düþük fiyatlara kiracýyla uðraþmaktansa evlerini satýþa sunar ve arz bolluðu fiyatlarý daha da aþaðýya çeker.

Tüm bunlara ek olarak ne olursa olsun Gayrimenkul fiyatlarýnýn döviz ve altýn bazýnda en az 5 yýl daha düþüþ trendinde seyredeceðini düþünüyorum. Bunda en önemli etken arz fazlasýnýn çok yüksek olmasý. Hatta þöyle diyebilirim ki sadece Ýstanbul'daki konut stoku tüm Türkiye'nin ihtiyacýndan bile daha fazla durumda. Geçen bir çok semti gezdim hala hayalet þehir gibi bir çok boþ konutlar mevcut.
Sayýn Vivatrader , Ýstanbul ' da konut stoðunun en fazla olduðu 3 ilçe sýrasýyla Esenyurt , Beylikdüzü ve Baþakþehir ilçeleridir . Sadece Esenyurt ' taki konut stoðu 35 000 adet .

Bundan sonraki süreçte taaki TL ' ye güven olmadýðý sürece insanlarýn çoðu döviz ve altýnda kalacaðýndan faizler artmaya devam edecektir . Dün MB ilk faiz artýþýný gerçekleþtirdi . Bu sadece küçük bir baþlangýç.

Faiz oranlarýnýn arttýðý bir ortamda özellikle konut fiyatlarýnýn düþeceðini düþünüyorum .
En kazançlý ve en kârlý olanlar ise elinde ciddi miktarda nakiti olanlar olacak.

Önümüzde o kadar çok ekonomik ve siyasi belirsizlikler var ki tabi ki buna ikinci bir 1999 depreminin olma olasýlýðýný da eklemek gerek ! Ülke ekonomisinin durumu malum ! Davetsiz misafir misali Ýstanbul ' da 7.4 ve üstü þiddetli depremin olmasý çoðu dengeleri altüst eder . Korku ve panik havasý yaratýr .

Yerli ve yabancý yatýrýmcýlarýn güveni kazanýlmadýðý sürece , TL ' ye olan talep düþük olduðu sürece , döviz ve altýna yoðun talep olduðu sürece , ekonomik ve siyasi belirsizlikler devam ettiði sürece , ciddi tasarruf tedbirleri alýnmadýðý sürece , dýþ iliþkilerimiz düzelmediði sürece , insanlarýn önünü görüp tüketime doðrudan yatýrýma gitmediði sürece bu kýsýr döngü böyle devam edecektir.

Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin inþallah ! Saðlýcakla kalýnýz .