Originally Posted by
fon_fan
Benchmarka gore getiriye bakarsak mesela HSYFlerde kendimizi cok sınırlandırmış olmaz mıyız?
Sadece benchmarka bakıp fon alırsa tüm mesela benim gibi küçük yatırımcılar o zaman fonların değer kazanması sadece ne kadar çok yeni yatırımcı geldiğine bağlı olur. Yeni yatırımcılar geldikçe yeni gelen parayla fon yöneticileri aynı hisseleri almaya çalışır böylelikle kazanç sadece hacimden gelmiş olacak.
Değişik vaatleri olan fonlar olabilir. Endeksi yenmenin en önemli kriter olduğunu iddia eden fonlar olabilir ama ben henüz gelişme aşamasında olan bir süre (süre burada çok göreceli) yatay seyredecek ama gelişmesini tamamlayınca nakit akışı hızlanacak hisseleri içeren fonların da olmasını isterim. Tabi bu tür fonda vade daha uzun olacaktır.
Yeni yatırımcının gelmesi ile getirinin bir ilgisi yok ki. Arz-talep sistemi ile oluşsaydı hisselerdeki gibi fiyatları fonların haklıydınız. Yeni gelen yeni parayla aynı hisseyi almaları nominal olarak kazancını artırır, yüzde anlamında pay başına düşen getiride bir şeyi değiştirmez ki. Benim kriterim benchmark başarısı. Bütün dünyada da fonların (mutual fonların ) başarısı başarısızlıgı buna göre ölçülüyor. Ancak tabi herkesin beklentisi farklı olabilir elbette bilemem. Ben, benimkini söylüyorum, asla herkesin böyle olmalı demiyorum.
Ama kıyas, hayatın her alanında önemli. Bir adam düşünün, 3 ay önce İspanya borsasında işlem yapmaya başlayıp %50 kazandığını söylerse tebrik edersiniz. Ama eğer bu arada ispanyol borsasının %500 kazandığını söylerse, eskisi kadar başarılı görmezsiniz. Ama tam tersi bu arada ispanyol borsası %50 düştü derse daha başka bakarsınız.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yer İmleri