Originally Posted by
Fondip
Merhaba. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren fonlarla içli dışlı bir yatırımcı olarak ben de görüşlerimi paylaşmak isterim.
Öncesinde, şubat-mart gibi TFX ile altın/gümüş, sonrasında yaz ortasına değin borsa ile iştigal ettikten sonra, AFT'nin yurt dışı seçenek olarak karşıma çıkmasıyla, fonları araştırmaya başladım. TEFAS üzerinden karşılaştırmalar yaparak 30'a yakın fon alıp kazançlarını kıyasladım ve ..yabancı fonlardaki tercihlerinizi ve gelecek öngörülerinizi okumak isterim. Herkese iyi pazarlar ve umutlu haftalar diliyorum.
Bahsettiğiniz aft fonunun portföy dönüşüm oranı %1'ler altında. Nasd**'a bağlı etf ve hisseler ile yürüyor. Nasd**'ın uçtuğu dönemde misli misli katlandığı dönemde, hiç bir şey yapmadan bekleyerek, ayrıca buna rağmen yine de benchmarklarının fersah fersah altında kalan sürekli kıyaslarına yenilen bir fon. Nasd** 2 adım ileri attığında 1 adım ileri attı, nasd** 2 adım geri gittiğinde kaç adım geri gitme olasılığı olduğunu hesaplamanızda yarar var.
mac ve tte demişsiniz. Biri mutual hsyf ( mac), biri endeks fonu (tte) birbiri ile uzaktan yakından ilgisi yok. Biri baglı oldugu endeksi takip eder, geçmemeye, altında kalmamaya, korele olmaya , birebir yansıtmaya çalışır, diğeri hsyf'dir, yarışmacıdır, benchmarkını, yatırım yaptığı endeksi geçmeye çalışır.
Mac tkf gibi mutual fonların kriz anlarında bir günde -8%, -6% performans göstermeleri hiç bir şey ifade etmez. Hsyf'ler orta ve uzun vadede bist100 üstü performans için uğraşırlar, onu vaadederler. Uzun vadeli yatırım araçlarıdır. 5 yıllık dönemlerinde bahsettiğiniz dahil bazı hsyf'ler bist100'ün 4-5 katı getiri elde ettiler.
Yabancı piyasalara yatırım yapan döviz bazlı bir fon ile yerli bir hsyf'yi kıyaslamak başlıbaşına bir yanlış zaten. Döviz ile hesaplanan fonlar için önce kur farkını çıkarmalısınız bir kere. O endeksin göçtüğü gün döviz bazlı fonlar sırf döviz artışı ile artı yazdılar.
Daha derinlemesine , daha geniş periyotta bakmanızı tavsiye ederim fonlara.
Fonlara bir yıldan fazladır yatırım yapan biri, benchmarklar hakkında tek söz etmiyorsa, epey eksik şey söylüyordur.
Açıkçası uzun zamandır bu kadar katılmadığım bir yazı olmamıştı.
Fonlar getirileri ile değil, yatırım yaptığı dayanak varlıklara göre getirileri ile değerlendirilir.
Bol kazançlar.
Son düzenleme : hellistheothers; 17-01-2021 saat: 21:40.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yer İmleri