Sayfa 615/1003 İlkİlk ... 115515565605613614615616617625665715 ... SonSon
Arama sonucu : 8020 madde; 4,913 - 4,920 arası.

Konu: Yatırım fonları vııı

  1.  Alıntı Originally Posted by Dali45 Yazıyı Oku
    Yapı Kredi nin fon sepetleri nasıldır arkadaşlar. Birinci sepetin yönetim ücreti %3. Biraz yüksek. Uzun vade için getirileri iyi gibi fon sepetlerinin ama yönetim ücretleri yüksek

    Mi 9T Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    temel bir soru olacak ama yapı kedi gümüş fonu aldım diyelim

    gümüş fiyatı ile ne kadar korele gidiyor

    yönetim ücreti nedir

    nereden bakabiliriz

  2. TEFAS'ta gösterilen kazanç oranları, TÜM kesintiler yapıldıktan sonraki veriler mi (stopaj, yönetim ücreti)?

  3.  Alıntı Originally Posted by Argus Yazıyı Oku
    TEFAS'ta gösterilen kazanç oranları, TÜM kesintiler yapıldıktan sonraki veriler mi (stopaj, yönetim ücreti)?
    Bildiğim kadarıyla yönetim ücreti dahil,stopaj değil.

  4. Fonların detaylarına portföy yönetim şirketlerinin sayfalarından ulaşabilirsiniz. Gümüş fonunda en az %80 gümüşe dayalı fonlar olacak yazıyor. Buradaki tecrübeli arkadaşlar daha iyi bilir korelasyon olayını.

    https://www.yapikrediportfoy.com.tr/...iFormu_175.pdf

  5.  Alıntı Originally Posted by Dali45 Yazıyı Oku
    Fonların detaylarına portföy yönetim şirketlerinin sayfalarından ulaşabilirsiniz. Gümüş fonunda en az %80 gümüşe dayalı fonlar olacak yazıyor. Buradaki tecrübeli arkadaşlar daha iyi bilir korelasyon olayını.

    https://www.yapikrediportfoy.com.tr/...iFormu_175.pdf
    Cevap için sağolun gerçekten dummies seviyesinde bilgiye ihtiyacım var, forumu baştan okumaya başladım.

    ana hedefim gümüş ve yurtdışı hisse gibi direkt yatırımın kolay olmadığı alanlara yatırım yapmak.

    -herhangi bir fonu alabilir miyim yoksa hesabım olan bankalardan mı almak zorundayım.
    -yıllık kesinti oranları nedir ve fiyata dahil midir?
    -sattığım zaman stopaj veya başka kesinti var mı?

  6. tefas.gov.tr adresinde işlem görüyor yazanları alabilirsiniz
    Hesabınızın olduğu bankadan da bunları alabilirsiniz.
    Kesintiler fiyatın içinde
    Bazı fonlar %10 stopaja tabi

  7. Merhaba. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren fonlarla içli dışlı bir yatırımcı olarak ben de görüşlerimi paylaşmak isterim.

    Öncesinde, şubat-mart gibi TFX ile altın/gümüş, sonrasında yaz ortasına değin borsa ile iştigal ettikten sonra, AFT'nin yurt dışı seçenek olarak karşıma çıkmasıyla, fonları araştırmaya başladım. TEFAS üzerinden karşılaştırmalar yaparak 30'a yakın fon alıp kazançlarını kıyasladım ve gözlemledim. Elbette uzun vadede grafikleri de üst üste bindirerek ikameleri, fark öğelerini bulmak ayrıca fayda sağlıyordu.

    Eurobond'larda kaldığım süre en azıydı, zira yabancı fonlar zaten döviz üzerinden kazancı daha iyi getirilerle sağlıyorlardı.

    Altında bankalar arası fark çok azdı, her neye yatırım yapıyorlardıysa, altına ayırdığınız meblağı bankalara bölmek sadece stopaj açısından fark yaratıyordu, onda da stopajı düşük olanın kazancı daha geride kalınca durum eşitleniyordu. Çok büyük paralar değilse değmiyordu anlayacağınız. Tek bir banka da yeterli. Tabii artık stopaj yok, gümüş fonları peydah oldu, emtia fonu var, kimbilir yakında platin, paladyum atakları olursa onlar için de fonlar görebiliriz.

    Yerli fonların en büyük aldatmacası, büyüsü, endekse bağlı olduklarının gözardı edilmesi. Koç iştiraklerinden teknoloji fonuna, marmara'dan gedik'e, osmanlı'dan tacirler'e, iş bankası iştiraklerine kadar tüm fonlarda bulundum. hangi gündü hatırlamıyorum, şu 120'lerden 100 küsurlara gerilediği dönem olsa gerek, endeks %5-6 düşmüştü. Bu fonlar ne yaptı? %7, hatta %8 düştüler. MAC ve TTE başı çekiyordu. Paramın dörtte biri yerli fonlardaydı. 600 lira zarar ettirdi tek başına. Kalanın yarısı altında, diğer yarısı ise TÜM yabancı fonlardaydı. O gün bilançom totalde ne yaptı dersiniz? 900 lira kar yazmıştı. Evet, batacağım dediğim gün beni döviz bazlı fonlar kurtardı. O gün bugündür de asla onlara olan güvenimi kaybetmedim.

    Tabii bunda doların uzun süre yatay seyretmesinin de rolü büyük. Bu sayede petrol fonu üzerinden 3 günde %10 kazandığımı bilirim. 39-45 arası salınım yaptığı dönem. Sonra 55'lere çıktığında dahi doların düşmesi nedeniyle o kadar kazandırmadı yatırımcılarına.

    Döviz bazlı fonlara gelmeden evvel, stopajı sorun olarak düşünen yatırımcılara bir nasihatim olacak: Bu yüzdeyi zaten getiri üzerinden veriyorsunuz. Önce, kazandığınız, kazanacağınız bir fonda olmanıza şükretmeniz lazım. Altında stopaj yok ancak birçoğumuz şu anda düşükte dahi girmiş olduğumuz parayla o bölgede zarardayız. ZGold gibi hisse muadilleri de var ancak şahsen önermiyorum.

    Yabancı fonlara gelirsek, genelde yüzde bazında -5 ila +2 arasına indiklerinde alıp, 12-15 gibi satmak kısa vadede kar bırakıyordu, ancak şu ara pozitif ayrışan bir iki fon dışında hepsi yataya bağlamış durumda. Endeksler zirve yaparken doların düşmesi, onlar inecek olduğunda bu sürecin daha da uzayabileceğini bize gösteriyor. Bu fonlar içinde zaten hiçbiri AFT kadar kazandırmadı aylar boyunca (yay, afa, afs, aoy, afv, gbg vs.) LAKİN hem teması hem pek çok ülkeye yayılan fon yelpazesiyle ELEKTRİKLİ ARAÇLAR KARMA FONU son dönemde daha da ayrışmasıyla ileriye yönelik en makul seçenek olarak önümüze çıkıyor. Bunun yanında, Gelişmekte Olan Ülkeler de orta/uzun vade bir tercih görünmekte. AFT, YAY'dan daha çok kazandırması ve lot bazında daha rahat olmasıyla, hiçbir zaman kaybettirmiyor, kısa vadeciler için şu ara yatay görünse de, uzun vadecileri pişman etmez. Gedik G-20 fonları da çok uluslu fonlara bir örnek olarak, dönem dönem en çok kazandıranlar listesinde yabancı fonlarda öne çıkabiliyor.

    Yerli/yabancı fonlarda yeni çıkan/çıkacak olan fonlara bir göz atarsak,

    Serbest fonları astronomik getiriler sağlamış Hedef Portföy'ün küçük yatırımcıyı da dahil ettiği NNF, en güvenilir fon olup olmadığı testini endeks inerken gösterecek kanımca. Yukarıda endeks düşerken ondan daha çok kaybettiren fonlardan bahsetmiştim. iyi gün dostu gibi düşünün, kötü günde size daha çok tekme vuracak fonlardan kaçınmak lazım.

    Yabancı fonların, özellikle altının, 1 gün avantaj kazandırdığını da söyleyebilirim, o günün yüzdesi fonlara 2 gün sonra yansıyor kapanış saatleri itibarıyla. Yerlide bu yok. Tabii dolar tatillerine de dikkat etmek lazım.

    Sağlık, alternatif enerji, temiz enerji, sürdürülebilirlik gibi başlıklar altında çıkacak olan, iş/ak/yapı/garanti gibi banka fonları da mercek altında tutulmalı. Yapı Kredi'nin yeni çıkardığı gümüş fonu 2 günde 0,48 ve 0,40 kazanırken aynı oranda gümüş yatırımı yapan Garanti'nin 3 ayı doldurmayan kıymetli madenler fon sepeti fonunun -1 ve -0,36 yapması da yeni çıkan fonların yatırımcı sağlamak adına daha kazançlı işbaşı yapabileceğine bir gösterge olabilir. Her şekilde, temiz enerji geleceğin yatırım unsurlarından biri.

    Şunu da düşünüyorum: Dış piyasalar iki gündür kırmızı, bizde de -düzeltme yapıp daha da fırlamayacak ise- iniş başgösterdi. ABD 10 Yıllıkları altını baskılıyor, para bitcoine aktığı ve yurt dışında dolar inişte olduğu için oraya da akın yok, o halde inenlere alternatif olarak nereye yöneleceğiz? Ve kazanç sağlanan fonları olduğu gibi bırakmakla inişlerde satışla daha çok birim almak mefhumuna kasmaya t+3 satış valörüyle değebilir mi?

    Bir de eleştirim: TEFAS hem alış hem satışları 13.30 sonrasında yapıyor. Bu da yatırımcıya 1 gün kaybettiriyor. Ama kanunen baktığınızda T+1, T+3 ibareleri gözüküyor. Oysa siz T+3 süresi sonunda naktinizi alıp tekrar yatırım yapmak istediğinizde 2 gün sonraya ötelenip T+5. günde alış emrini gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Bu da 1 hafta, yani ayın dörtte biri demek. Buna dolar tatillerini ve resmi tatilleri katmıyorum.

    Resmi tatiller bir başka sorun. İşimiz yerli borsayla değil. Dış piyasaların coştuğu 29 ekimde fonları tatil etmişlerdi. Yabancı fonlar neden yerli tatilde işlem görmüyor anlayabilmiş değilim. Belki o gün satış yapmak gerekecek. Yatırımcıyı neden ilişiksiz bir sebepten ötürü başka bir yatırım aracı takvimine mecbur bırakıyorsunuz ki?

    Bunları TEFAS müdüründen yetkili çalışanlara kadar yazdım. Ha, CİMER'lik bir durum dahi yaşadım: Ziraat Bankası böyle günlerden birinde 1 gün sonrasının, düşüş yaşanan bir günün fiyatından bozdu fonumu. Bankaya, TEFAS'a, fon sahibine (YAY) durumu bildirdim, hiçbiri hakkımı korumadı. Cimer'e yazmam akabinde meblağ düzeltildi. Haftalar sonra Ziraat aradı, yoksa kimseye ulaşamıyorsunuz. İşlemlerimi de artık Yapı Kredi'den yapıyorum. En azından telefonlara çıkıyorlar.

    Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Borsaya dair de izlenimlerimi paylaşmak isterim lakin uzun süredir (110'da çıktığımdan beri) gözlemci olarak takip edip, tahminlerimin tuttuğunu görüp, içleniyorum.

    Özellikle yabancı fonlardaki tercihlerinizi ve gelecek öngörülerinizi okumak isterim. Herkese iyi pazarlar ve umutlu haftalar diliyorum.

  8. #4920
     Alıntı Originally Posted by Fondip Yazıyı Oku
    Merhaba. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren fonlarla içli dışlı bir yatırımcı olarak ben de görüşlerimi paylaşmak isterim.

    Öncesinde, şubat-mart gibi TFX ile altın/gümüş, sonrasında yaz ortasına değin borsa ile iştigal ettikten sonra, AFT'nin yurt dışı seçenek olarak karşıma çıkmasıyla, fonları araştırmaya başladım. TEFAS üzerinden karşılaştırmalar yaparak 30'a yakın fon alıp kazançlarını kıyasladım ve gözlemledim. Elbette uzun vadede grafikleri de üst üste bindirerek ikameleri, fark öğelerini bulmak ayrıca fayda sağlıyordu.

    Eurobond'larda kaldığım süre en azıydı, zira yabancı fonlar zaten döviz üzerinden kazancı daha iyi getirilerle sağlıyorlardı.

    Altında bankalar arası fark çok azdı, her neye yatırım yapıyorlardıysa, altına ayırdığınız meblağı bankalara bölmek sadece stopaj açısından fark yaratıyordu, onda da stopajı düşük olanın kazancı daha geride kalınca durum eşitleniyordu. Çok büyük paralar değilse değmiyordu anlayacağınız. Tek bir banka da yeterli. Tabii artık stopaj yok, gümüş fonları peydah oldu, emtia fonu var, kimbilir yakında platin, paladyum atakları olursa onlar için de fonlar görebiliriz.

    Yerli fonların en büyük aldatmacası, büyüsü, endekse bağlı olduklarının gözardı edilmesi. Koç iştiraklerinden teknoloji fonuna, marmara'dan gedik'e, osmanlı'dan tacirler'e, iş bankası iştiraklerine kadar tüm fonlarda bulundum. hangi gündü hatırlamıyorum, şu 120'lerden 100 küsurlara gerilediği dönem olsa gerek, endeks %5-6 düşmüştü. Bu fonlar ne yaptı? %7, hatta %8 düştüler. MAC ve TTE başı çekiyordu. Paramın dörtte biri yerli fonlardaydı. 600 lira zarar ettirdi tek başına. Kalanın yarısı altında, diğer yarısı ise TÜM yabancı fonlardaydı. O gün bilançom totalde ne yaptı dersiniz? 900 lira kar yazmıştı. Evet, batacağım dediğim gün beni döviz bazlı fonlar kurtardı. O gün bugündür de asla onlara olan güvenimi kaybetmedim.

    Tabii bunda doların uzun süre yatay seyretmesinin de rolü büyük. Bu sayede petrol fonu üzerinden 3 günde %10 kazandığımı bilirim. 39-45 arası salınım yaptığı dönem. Sonra 55'lere çıktığında dahi doların düşmesi nedeniyle o kadar kazandırmadı yatırımcılarına.

    Döviz bazlı fonlara gelmeden evvel, stopajı sorun olarak düşünen yatırımcılara bir nasihatim olacak: Bu yüzdeyi zaten getiri üzerinden veriyorsunuz. Önce, kazandığınız, kazanacağınız bir fonda olmanıza şükretmeniz lazım. Altında stopaj yok ancak birçoğumuz şu anda düşükte dahi girmiş olduğumuz parayla o bölgede zarardayız. ZGold gibi hisse muadilleri de var ancak şahsen önermiyorum.

    Yabancı fonlara gelirsek, genelde yüzde bazında -5 ila +2 arasına indiklerinde alıp, 12-15 gibi satmak kısa vadede kar bırakıyordu, ancak şu ara pozitif ayrışan bir iki fon dışında hepsi yataya bağlamış durumda. Endeksler zirve yaparken doların düşmesi, onlar inecek olduğunda bu sürecin daha da uzayabileceğini bize gösteriyor. Bu fonlar içinde zaten hiçbiri AFT kadar kazandırmadı aylar boyunca (yay, afa, afs, aoy, afv, gbg vs.) LAKİN hem teması hem pek çok ülkeye yayılan fon yelpazesiyle ELEKTRİKLİ ARAÇLAR KARMA FONU son dönemde daha da ayrışmasıyla ileriye yönelik en makul seçenek olarak önümüze çıkıyor. Bunun yanında, Gelişmekte Olan Ülkeler de orta/uzun vade bir tercih görünmekte. AFT, YAY'dan daha çok kazandırması ve lot bazında daha rahat olmasıyla, hiçbir zaman kaybettirmiyor, kısa vadeciler için şu ara yatay görünse de, uzun vadecileri pişman etmez. Gedik G-20 fonları da çok uluslu fonlara bir örnek olarak, dönem dönem en çok kazandıranlar listesinde yabancı fonlarda öne çıkabiliyor.

    Yerli/yabancı fonlarda yeni çıkan/çıkacak olan fonlara bir göz atarsak,

    Serbest fonları astronomik getiriler sağlamış Hedef Portföy'ün küçük yatırımcıyı da dahil ettiği NNF, en güvenilir fon olup olmadığı testini endeks inerken gösterecek kanımca. Yukarıda endeks düşerken ondan daha çok kaybettiren fonlardan bahsetmiştim. iyi gün dostu gibi düşünün, kötü günde size daha çok tekme vuracak fonlardan kaçınmak lazım.

    Yabancı fonların, özellikle altının, 1 gün avantaj kazandırdığını da söyleyebilirim, o günün yüzdesi fonlara 2 gün sonra yansıyor kapanış saatleri itibarıyla. Yerlide bu yok. Tabii dolar tatillerine de dikkat etmek lazım.

    Sağlık, alternatif enerji, temiz enerji, sürdürülebilirlik gibi başlıklar altında çıkacak olan, iş/ak/yapı/garanti gibi banka fonları da mercek altında tutulmalı. Yapı Kredi'nin yeni çıkardığı gümüş fonu 2 günde 0,48 ve 0,40 kazanırken aynı oranda gümüş yatırımı yapan Garanti'nin 3 ayı doldurmayan kıymetli madenler fon sepeti fonunun -1 ve -0,36 yapması da yeni çıkan fonların yatırımcı sağlamak adına daha kazançlı işbaşı yapabileceğine bir gösterge olabilir. Her şekilde, temiz enerji geleceğin yatırım unsurlarından biri.

    Şunu da düşünüyorum: Dış piyasalar iki gündür kırmızı, bizde de -düzeltme yapıp daha da fırlamayacak ise- iniş başgösterdi. ABD 10 Yıllıkları altını baskılıyor, para bitcoine aktığı ve yurt dışında dolar inişte olduğu için oraya da akın yok, o halde inenlere alternatif olarak nereye yöneleceğiz? Ve kazanç sağlanan fonları olduğu gibi bırakmakla inişlerde satışla daha çok birim almak mefhumuna kasmaya t+3 satış valörüyle değebilir mi?

    Bir de eleştirim: TEFAS hem alış hem satışları 13.30 sonrasında yapıyor. Bu da yatırımcıya 1 gün kaybettiriyor. Ama kanunen baktığınızda T+1, T+3 ibareleri gözüküyor. Oysa siz T+3 süresi sonunda naktinizi alıp tekrar yatırım yapmak istediğinizde 2 gün sonraya ötelenip T+5. günde alış emrini gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Bu da 1 hafta, yani ayın dörtte biri demek. Buna dolar tatillerini ve resmi tatilleri katmıyorum.

    Resmi tatiller bir başka sorun. İşimiz yerli borsayla değil. Dış piyasaların coştuğu 29 ekimde fonları tatil etmişlerdi. Yabancı fonlar neden yerli tatilde işlem görmüyor anlayabilmiş değilim. Belki o gün satış yapmak gerekecek. Yatırımcıyı neden ilişiksiz bir sebepten ötürü başka bir yatırım aracı takvimine mecbur bırakıyorsunuz ki?

    Bunları TEFAS müdüründen yetkili çalışanlara kadar yazdım. Ha, CİMER'lik bir durum dahi yaşadım: Ziraat Bankası böyle günlerden birinde 1 gün sonrasının, düşüş yaşanan bir günün fiyatından bozdu fonumu. Bankaya, TEFAS'a, fon sahibine (YAY) durumu bildirdim, hiçbiri hakkımı korumadı. Cimer'e yazmam akabinde meblağ düzeltildi. Haftalar sonra Ziraat aradı, yoksa kimseye ulaşamıyorsunuz. İşlemlerimi de artık Yapı Kredi'den yapıyorum. En azından telefonlara çıkıyorlar.

    Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Borsaya dair de izlenimlerimi paylaşmak isterim lakin uzun süredir (110'da çıktığımdan beri) gözlemci olarak takip edip, tahminlerimin tuttuğunu görüp, içleniyorum.

    Özellikle yabancı fonlardaki tercihlerinizi ve gelecek öngörülerinizi okumak isterim. Herkese iyi pazarlar ve umutlu haftalar diliyorum.
    Güzel ve aydınlatıcı makaleniz için teşekkür ederim.
    İstifade ettim.
    Sağolun.

Sayfa 615/1003 İlkİlk ... 115515565605613614615616617625665715 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •