Sayfa 618/1003 İlkİlk ... 118518568608616617618619620628668718 ... SonSon
Arama sonucu : 8020 madde; 4,937 - 4,944 arası.

Konu: Yatırım fonları vııı

  1.  Alıntı Originally Posted by myfinans Yazıyı Oku
    Çok geri gitmeye gerek yok.
    Fon yönetici değiştirmiştir, strateji değiştirmiştir vs vs.
    En önemli gösterge son 1-3-6 ay ve 1 yıllık getirinin biribiriyle uyumlu olması benim açımdan.
     Alıntı Originally Posted by matac Yazıyı Oku
    2018 yılında strateji değişikliğine gidilmiş. Grafiklerin yeterli olmadığı durumlar olabiliyor. Kap üzerinden izahnamelere, şirketlerin dokunmanlarina goz atmak da lazim

    Geleceği görür gibiyim Bu AFS de ne olmuş diyecek ilerde yine forumseverler. Bu da benzer mevzu
    Değerli cevaplarınız için teşekkürler. İşim biraz daha kolaylaşıyor o zaman. Çok eskiye dayanan verileri boşuna indirmişim
    Yazdıklarım tamamen kendi görüşümdür. Yatırım tavsiyesi değildir.

  2.  Alıntı Originally Posted by matac Yazıyı Oku
    2018 yılında strateji değişikliğine gidilmiş. Grafiklerin yeterli olmadığı durumlar olabiliyor. Kap üzerinden izahnamelere, şirketlerin dokunmanlarina goz atmak da lazim

    Geleceği görür gibiyim Bu AFS de ne olmuş diyecek ilerde yine forumseverler. Bu da benzer mevzu
    TCD 2019 Nisanda stratejisini değiştirip bugünkü haline dönüştü.

    Biz burada 2018'den bu yana fonlarla ilgili olarak yazışıyorduk, ne TCD ve ne de diğerleri hiç dikkat çekmezdi.
    Fonlar 2019'un Mayısından sonra Bist'in hareketlenmesiyle birlikte parlamaya başladılar.
    Biz de bu başlıkta 2019'un Temmuzundan sonra değişken ve hsyf'leri konuşmaya başladık.
    Daha önce en popüler fonlarımız FIL, ANL ve daha sonra OKT'ydi.
    O dönemden burada kalmış arkadaşlar hatırlarlar.

  3.  Alıntı Originally Posted by unalon Yazıyı Oku
    Değerli cevaplarınız için teşekkürler. İşim biraz daha kolaylaşıyor o zaman. Çok eskiye dayanan verileri boşuna indirmişim
    Eğer defansif istemiyorsanız, bir tık üstü orta riskli değişken grupta opb, gma, fid gibi fonlara da bir göz atın, kurcalayın derim ben. O segmentte, hisse oranı / getiri anlamında bunlar da iyi fonlar.
    Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

  4. Bu hisseni tacirler (nazar!) bana tanitti! (JANTSA). bilen biliyor ne soyluyorum, 2018 gunleri!
    Offf ne gunler gecti. bir seyler biliyorlarmis ben bilmiyordum!

    https://www.google.com/search?client...q=jantsa+hisse
    Canlar gider heyyyy

  5.  Alıntı Originally Posted by myfinans Yazıyı Oku
    TCD 2019 Nisanda stratejisini değiştirip bugünkü haline dönüştü.

    Biz burada 2018'den bu yana fonlarla ilgili olarak yazışıyorduk, ne TCD ve ne de diğerleri hiç dikkat çekmezdi.
    Fonlar 2019'un Mayısından sonra Bist'in hareketlenmesiyle birlikte parlamaya başladılar.
    Biz de bu başlıkta 2019'un Temmuzundan sonra değişken ve hsyf'leri konuşmaya başladık.
    Daha önce en popüler fonlarımız FIL, ANL ve daha sonra OKT'ydi.
    O dönemden burada kalmış arkadaşlar hatırlarlar.
    Resmi bir şeye bakmamıştım. Fon yöneticisi söyleşisinde oyle dedi diye hatırlıyorum.

    Evet yakin tarihe kadar ortalama, mevduat ustu hedefleyen bir değişkenmiş.

  6.  Alıntı Originally Posted by hellistheothers Yazıyı Oku
    Bahsettiğiniz aft fonunun portföy dönüşüm oranı %1'ler altında. Nasd**'a bağlı etf ve hisseler ile yürüyor. Nasd**'ın uçtuğu dönemde misli misli katlandığı dönemde, hiç bir şey yapmadan bekleyerek, ayrıca buna rağmen yine de benchmarklarının fersah fersah altında kalan sürekli kıyaslarına yenilen bir fon. Nasd** 2 adım ileri attığında 1 adım ileri attı, nasd** 2 adım geri gittiğinde kaç adım geri gitme olasılığı olduğunu hesaplamanızda yarar var.

    mac ve tte demişsiniz. Biri mutual hsyf ( mac), biri endeks fonu (tte) birbiri ile uzaktan yakından ilgisi yok. Biri baglı oldugu endeksi takip eder, geçmemeye, altında kalmamaya, korele olmaya , birebir yansıtmaya çalışır, diğeri hsyf'dir, yarışmacıdır, benchmarkını, yatırım yaptığı endeksi geçmeye çalışır.

    Mac tkf gibi mutual fonların kriz anlarında bir günde -8%, -6% performans göstermeleri hiç bir şey ifade etmez. Hsyf'ler orta ve uzun vadede bist100 üstü performans için uğraşırlar, onu vaadederler. Uzun vadeli yatırım araçlarıdır. 5 yıllık dönemlerinde bahsettiğiniz dahil bazı hsyf'ler bist100'ün 4-5 katı getiri elde ettiler.

    Yabancı piyasalara yatırım yapan döviz bazlı bir fon ile yerli bir hsyf'yi kıyaslamak başlıbaşına bir yanlış zaten. Döviz ile hesaplanan fonlar için önce kur farkını çıkarmalısınız bir kere. O endeksin göçtüğü gün döviz bazlı fonlar sırf döviz artışı ile artı yazdılar.
    Daha derinlemesine , daha geniş periyotta bakmanızı tavsiye ederim fonlara.
    Fonlara bir yıldan fazladır yatırım yapan biri, benchmarklar hakkında tek söz etmiyorsa, epey eksik şey söylüyordur.

    Açıkçası uzun zamandır bu kadar katılmadığım bir yazı olmamıştı.
    Fonlar getirileri ile değil, yatırım yaptığı dayanak varlıklara göre getirileri ile değerlendirilir.

    Bol kazançlar.
    Yemek öncesi çalakalem yazdığım yazı epey eleştiri almış. Benim katılmadığım noktaları da ben zikredeyim, karşılıklı geri besleme olsun.

    Sevgili hellistheothers, AFT fonunun dışarıda endeksin kazandırdığının gerisinde kaldığından dem vurmuş. Doğrudur. Benim yabancı fonları öne çıkarma sebebim zaten sıradan yatırımcının yatırımını yurt dışında yapamıyor oluşu düşüncesine dayanıyor. Ben nasdak (q filtresi önlemi) hisselerine, tek başına Tesla'ya giremiyorsam, onun içinde bulunduğu bu fona yahut yüzde sekizini muhteva ettiği elektrikli araçlar'a girerim. neden? yerli piyasaya güvenmiyorum. en saygın gördüğümüz şirketler bile brüt takasa girdi burada, manipulasyonun ardı arkası yok. Ha, Hektaş'ından Sasa'sına, Deva'sından Odaş'ına, Orge'sine, Kords'una (Sabancı hisseleri birer birer sürülüyor, carrefoursa, jantsa vb, düşük kalanı kordsa sırada) kendi alanında gelecek vadeden hisseler yok mu? var. ancak fırsat maliyeti uyarınca, paranızı uzun süre bağlayabiliyorsunuz. Yüksek meblağlarda, "kaybetmekten korkmayacağınız bir para" da Türkiye şartlarında yaşayan bir insan için pek mümkün değil.

    Döviz bazlı fonlarda dövizin getirisini bir yana koyup fonu öyle irdelemek, kağıt üzerinde güzel. Ancak, hepimizin amacı para kazanmak. Ben pandemiden beri çalışmayan bir yatırımcıyım, bir yıldır fonlarla evimi idame ettirdim. "Koyduğum 10 birimden 1 birim, 2 birim, 3 birim nasıl kazanırım"ın peşine düştüm ve bu yönde yaptım kıyaslarımı. düşen, yatay seyreden ve yükselen yatırım araçları olarak böldüm kafamda. düştüğünde sağlam çakılan fonlar sonra tekrar çıkıyor olabilir, ancak sizin bu kaybı yerine koyarken bekleyecek zamanınız var mı? Bu önemli. Yoksa şu an altın düşüyor diye bu kadar insan paraları sıfıra düşüyormuş gibi ağlamazdı. Olay sadece psikolojik değil. Zaman boyutu önemli. fırsat maliyeti önemli. Sallıyorum, elektrikli araçlar fonu kadar diğer hiçbiri kazandırmıyorsa onlara prestij yüklememiz somutta bir değer katmayacak. rakamlarla öneride bulunmak lazım. gelecek fonlardan bu umutla bahsettim. sağlık ve alternatif enerji, temiz enerji fonları bakalım nelerle gelecek? Ayrıca eleştirdiğim 2 noktaya bir özel notu daha düşeyim: Osmanlı Bankası'nın hisse senedi fonlarının portföy dağılım raporlarında hangi hiselere yatırım yaptıkları bilgisi yoktu. Ben bu yüzden çıkıp, bankayı TEFAS'a şikayet etmiştim. Brüt Takas uygulamasının, yatırımcıyı bilgilendirme yükümlülüğünün yerine getirilmemesine yönelik uygulanmasının aynı mantığı idi zira. KAP'ta yer alıyorsan, sen de bu kurallara uymalısın. İçinde ne olduğunu bilmediğim bir fona neden yatırım yapayım? Tepki almalıydı. Sonra yayınladılar mı bilmiyorum, ben çıkalı aylar oldu.

    TTE için Hellistheothers'a hak veriyorum, lakin kıyası MAC ile yapmadım aslında, AFT ve YAY ile yaptım özünde: Dolardan da kazanmak varken, rakamlar konuşuyorken, neden teknoloji fonunda tercihimi yerliden yana kullanayım? Yabancı fonlarda da grafiklerde tekrar eden iniş çıkışlar oluyor. Takip ederseniz yükseliş öncesi yakalamak haydi haydi mümkün. Yerlide de öyledir muhtemel, ancak kendi adıma, güvenimi kaybettiğim için yerli hiçbir yatırım aracına, en azından sağlam bir iniş görene kadar, girmeyi düşünmüyorum. Borsa 110'a indiğinde yükseleceğini bildiğim halde havayollarına vb.girmedim. bu, güvenmediğiniz, saygınızı kaybetmiş bir arkadaşınızla zaman geçirmeye benziyor. çok güzel şeyler de yaşayacak olsanız insanın midesi artık kaldırmıyor. benim deneyimlerimden kelli, kişisel tercihim. zira her şey göreceli, sartre'a göre cehennem sizsiniz, wittgenstein'e sorarsanız cehennem kendinizsiniz. Ben Maymunlar Cehennemi'nin finalinde, mizahen de, bir simülasyonda yaşadığımızı düşünüyorum son birkaç senede. aslında aynı yer, ama kürenin içindekiler değişmiş. değişkenler eklenmiş. mutasyonu izliyoruz. kaçacak yer yok. homojen etkilenim. kara komedi. bu saçmalıkta para kazanmak, hayatta kalmanın unsurlarından biri. hobi değil, zorunluluk. bunu da ayda %10 kazanılır şekilde, doğru yerde girip çıkarak yahut güvenilir yerde kalarak yapmayı kendi adıma zorunluluk görüyorum. Ha, bunu 3 ila 5 günde de kazanırsınız, yeri gelir üç ayda çıkarırsınız, ama her şekilde sürekli takip gerektirdiğinde hemfikiriz sanıyorum.

    Gelecek olan fonların eskilerinin pabucunu dama atabileceğini de düşünüyorum. Zira fonlar, birkaç aydır, daha önce olmadığı kadar konuşulmaya başlandı. İnsanlar bilinçlenmeye ve buraya akın etmeye başladılar. Belki yakında grafik okumaları bile görebiliriz. Bilemeyeceğim. Ben deneme amaçlı eşit dağılım yaptığım sürede bana güven veren fonları yakınlarıma öneriyorum. Onlar da yabancı hisse senedi ve fon sepeti fonları (ve elbette IPJ karma fonumuz). gümüşü dahi gramından ağzım yandığı dönemden ötürü önermiyorum -ki çok zikredilen araçlar, enstrumanlar, buna borsa hisseleri öncelikli olarak dahil, zaten beklentinin tersi yönde hareket ediyor: Kim küçük yatırımcıyı neden düşünüp neden önceden haber versin ki? Bunu Google reklamlarında da görebilirsiniz. aldığınız enstrumanı satmanız, sattığınızı almanız "gerekliliği" yönünde haberler önünüze servis edilir. Borsa'da "bilançosu şöyle şahane, uzun vade yatırımı" denen hisseler 1 yıldır yerinde sayarken ipi göğüsleyenlerin hiç zikredilmemiş olması da bundandır.

    Dolar bu sene dışarıda düşecek, altın gümüş uçacak kaçacak deniyorsa, ben yurt içinde doların yine artacağını ve yabancı fonlardan kazanacağımızı düşünürüm. Altın kazandırsa bile onların daha çok kazandıracağından hiçbir şüphem yok. Sadece bu haftaki halka arzla bile bir aileden 2-3 kişi girerek altının zararı kapatılır, yola diğer fonlarla devam edilir.

    Yerliye gerçekten güven duysa idim ben, zamanında kendi sepetimi yaptığım ve hep karla ayrılmasını bildiğim üzere, tekil hisselere girerdim. zira kendilerini katlayabiliyorlar. uzun süredir yatay giden, bunu yine yapacak olan ipeke gibi. Ama şimdi alternatif enerji, temiz enerji gibi yeni gelecek fonları buna tercih ederim. Zira fonlarda manipulasyonla aptal yerine konma hissine maruz kalmıyorsunuz. Hele de yurt dışı hisselerine yatırım yapıyor iseniz. Pegasus'a girmekle Disney'e girmek insanda aynı güveni yaratmıyor, üç kuruş kazanacaksam bunu aptal yerine konmadan yapmak isterim. varsın 2 kuruş eksik olsun. Sürekli kazanma hissi bence bir yatırımcı için daha önemli. Girdiğiniz yer de önemli. Şunu da söylemek isterim, sepet mantığı işin matematiğine ters. sepette diğerlerinden daha çok kazandıracağına inandığınız bir fon var ise, onun karını azaltmış oluyorsunuz. bunu yeni yatırımcı için söylemiyorum. Bir yerden sonra, en azından geçici gördüğünüz, acil kazanım gerektiren zaman dilimleri için söylüyorum. Ayrıca, hisselerde tercih yapılası seçenekler çokken ve parayı böldüğünüzde anlamını kaybediyorken, fonlarda daha az sayıya bölme imkanı mevcut, böylece getiri de daha çok oluyor. Altının 3 aylıkta yarın %10'u bulacak zararı ben girdiğimden beri birkaç kez daha gözüme ilişti ancak bunu yabancı fonlarda asla görmedim. o yüzden emtiaların da bu sene sepetlerde paydayı düşüreceğini düşünüyorum. Altına güvenen varsa zaten daha sert inip çıkan gümüşe girmesi daha mantıklı olacaktır. Bu arada, sterlinin dolardan da euro'dan da daha çok kazandırdığını gördük pandemi boyunca, fonlarda buna yönelik bir oluşum da olmadığı için kazanca çevrilemedi. Göz önünde olanın her zaman daha çok kazandırmadığını, bu altın ve sterlin/dolar örneğiyle dillendirip yazımı noktalayayım.

    Yeni yatırımcıya "tavsiye" olarak görülecek, kenara çekilecek bir cümlem olacaksa da, kendi sepetlerini yapıp önce gözlemlemelerini nasihatlemek isterim. Diğerleri tamamen kişiseldir ve halihazırda aynı yolu almış yatırımcılarla yapılan fikir teatisinden ibarettir.

  7.  Alıntı Originally Posted by myfinans Yazıyı Oku
    2014 yılı ocak ayında almaya niyetlendiğim ama alamadığım sıfır km bir aracın 2021 yılı ocak fiyatını görünce boşa kürek çektiğimizi bir daha fark ettim.
    Araç fiyatı aradan geçen 7 yılda %525 artımış.
    Yıllık %75 ediyor.
    Dolar ise 7 yılda %248 değer kazanmış, yıllık %35'e denk geliyor.

    TEFAS verilerine göre baktığımda sadece bazı yerli HSYF fonlarında ya da AFT ve YAY gibi yabancı fonlarda ya da TCD'de %100 kalsaymışım araç fiyatına yetişip hatta geçecekmişim.
    Ahh üstadım bileşik getiriyi hesaplamazsanız yanlış sonuçlar elde edebilirsiniz Yıllık %14 gibi bir değer artışı 7 sene sonunda %248 yapar Yıllık %35 ise %817 yapar Araç konusunda ise vergiler sağolsun demek lazım

  8.  Alıntı Originally Posted by admustafa Yazıyı Oku
    Ahh üstadım bileşik getiriyi hesaplamazsanız yanlış sonuçlar elde edebilirsiniz Yıllık %14 gibi bir değer artışı 7 sene sonunda %248 yapar Yıllık %35 ise %817 yapar Araç konusunda ise vergiler sağolsun demek lazım
    Doğrudur.
    Ben 7 yıllık toptan artışı yıla bölüp kaba taslak bir şey çıkardım.
    Bu gün aracın fiyatını kontrol edeyim deyipte fiyat artışını görünce sinirlerim bozuldu.

Sayfa 618/1003 İlkİlk ... 118518568608616617618619620628668718 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •