Üstad, sırayla katkılarımı paylaşmaya çalışayım.
Otokar'ın son verdiği bedelsiz neredeyse 20 sene önce. En son Temmuz 2003'te %206,32 bedelsiz vermiş. 2003 sonrası 2004 hariç her yıl düzenli temettü dağıtmış. Bu sene dağıttığı oran güzel. Bildiğiniz üzere kayıtlı sermaye sisteminde olduğu için herhangi bir yönetim kurulu kararı ile sermaye artırımı yapabilir. Mart 2021'de de yapabilir, Aralık 2025'te de.
Iveco yatırımını ortak yapacaklar. Yatırım Teşvik Belgesi mutlaka alınacaktır hem finansman hem de kamu otoritesinin ilgili teşviklerinden faydalanmak için. Amortisman hesabını yapabilmemiz için (tahmini de olsa) hangi şirketin (otokar-iveco) ne kadar yatırım yapacağını (oransal) ve Iveco IP haklarıyla fason üretilecek otobüslerin Otokar bilançosuna/karlılığına olacak katkısını bilmek lazım. Üretim hattı yatırımı 2021'de yapılacak ve 2021 son çeyrekte Iveco marka araçlar bandımızdan inmeye başlayacak. Dolayısıyla net bir bilgiye sahip değilim. Daha önce yazdığım gibi Otokar'ın düşük kapasiteyle çalıştığı fabrikasında atıl kapasiteyi doldurması açısından son derece başarılı bir iş modeli olarak görüyorum. Otokar'ın yıllık otobüs/minibüs imalat kapasitesi zaten 5000 adet/yıl. Covid etkisi dahil ilk 6 ay kapasite kullanım oranımız çok düşüktü. Aşağıdaki paragrafı 2020 6 aylık faaliyet raporundan aldım. İkinci yarı doğal olarak artmıştır ama %50'yi geçtiğini zannetmiyorum. Iveco projesiyle beraber atıl kapasitemizi değerlendirmeye başlayacağız. Düşük kar marjlı da olsa iyidir.
2020 yılı ilk yarısında kapasite kullanımımız %10 olarak gerçekleşmiştir. (2019 ilk altı
ay: %14) Şirketimiz 2020 yılı ilk altı ay faaliyet raporu açıklama tarihine kadar, tüm dünyayı etkisi
altına alan COVID-19 (Koronavirüs) kaynaklı, gerek Şirket’in faaliyet gösterdiği sektörde
gerekse genel ekonomik aktivitede yaşanan gelişmeler/yavaşlama gibi nedenlerle
25.03.2020 - 20.04.2020 tarihleri arasında üretim faaliyetlerine toplamda 22 iş günü ara
vermiştir.
https://www.otokar.com.tr/getmedia/2..._Sunum_TR-pptx
https://www.oyakyatirim.com.tr/hisse-detay/OTKAR
Ankara Büyükşehir Belediyesi ihalesinde şansımız çok yüksek çünkü etik ve ahlaklı bir ihale olacak. Yandaş değil liyakatli olup hak eden alacak ihaleyi. Bknz. Altay tankı ihalesi. 4 senedir ortada tank yok.
Yer İmleri