2023 yılında tüm dünyada ekonomik yavaşlama bekleniyor ilaç sektörü ekonomik dalgalanmalardan etkilenmeyen defansif bir sektör olması sebebiyle ilaç sektörü büyük ihtimalle 2023 yılında diğer birçok sektörden pozitif ayrışacaktır. Ayrıca yaşanan etken madde krizi sebebiyle etken madde üretebilen firmalar ile üretemeyen firmalar arasında bir ayrışma yaşanacağı aşikardır. Benim için en önemli veri ihracat verisi olacaktır 2022 yılın ilk 9 ayında 2021 yılının ilk 9 ayına göre % 35 llik bir ihracat artışı vardı üstelik bu dönemde etken madde kaynaklı ilaç krizinin henüz yaşanmadığı bir dönemdi. Son çeyrekten itibaren başlayan dünyada yaşanan bulunamayan ilaç krizinden dolayı hali hazırda Avrupa'da 700 e yakın ilacının ruhsatı olan devanın ihracatını arttırmış olması süpriz olmayacaktır. ayrıca kurt kışı geçirir yediği ayazı unutmaz felsefesiyle jenerik ilaçta % 80 Hindistan ve Çine bağlı olan avrupanın bu kış yaşadığı jenerik ilaç krizinde diğer alternatif ülkelerin pazar payını arttırmak istemesi de süpriz olmayacaktır. 2022 yılı itibariye tüm büyük yatırımlarını bitirmiş gibi görünen firmanın yukarıda bahsettiğim sebeplerden hem kutu bazında hemde ilaca gelen zammın daha üzerinde TL bazında büyümesi ve kar marjını ve karlılığını da arttırması daha olası gibi görünüyor. Ayrıca yaşan bulunamayan ilaç krizinden sonra iskonto ve promosyonlarda da oluşan yeni ortamın şirketin lehine olduğunu düşünmekteyim geçtiğimiz yıllarda rekabetin yoğun olduğu jenerik ilaçlarda şu kadar alırsan bu kadar bedava gibi promosyonların yapıldığı ilaçlarda bu kış ilaç krizi nedeniyle (aramızda eczası arakadaşlar varsa ve yazarsa sevinirim) bu kış böyle promosyonların yapıldığını sanmıyorum yok satan bir ürüne eskisi kadar promosyon ve iskonto uygulandığını sanmıyorum. Özetle ben karlılığı düşürecek somut bir gerekçe göremiyorum.
Yer İmleri