ISKPL- Işık Plastik

Likidite, Borçluluk ve Borç Karşılama Oranları:

Cari Oran: 1,51 (Şirket likit durumda ve İşletme Sermayesi için ek finansman ihtiyacı gerektirmez durumda)
Toplam Borç Oranı: % 34,59
Net Borç Oranı: % 6,97
Finansal Borç Oranı: % 19,19
Net Finansal Borç Oranı: % 16,11
Öz Kaynak Oranı: % 65,41
Toplam Borçlar / Öz Kaynaklar Oranı: 0,53 (1'in epey altında)
Net Borçlar / Öz Kaynaklar Oranı : 0,11 (1'in epey altında)
Net Finansal Borç / FAVÖK: 1,08 (eksi olmasını tercih ederdim, ama gayet güzel bir borç karşılama oranı)

Büyüme Rakamları fena değil, ama çok parlak da değil.. Satıslar bir önceki yıla göre % 47,00 artmış, FAVÖK ise % 76,1 civarında artış göstermiş. İki rakam da Haziran sonu TUİK yıllık enflasyon oranının üzerinde en azından. Net Kâr iyi görünse de, geçen yıl aynı dönemin Net kârı çok iyi büyüme gösterdiği için baz etkisi ile bu yılki sönük kalıyor ve değişim sadece % 18,4 olarak gerçekleşmiş.

FAVÖK büyümesine göre Net Kar büyümesindeki düşüklüğün ana sebeplerinden birisi de geçen yıl Ertelenmiş Vergi Geliri eklenmiş Net Kâra ve vergi ödemek yerine 8,6 milyon TL Vergi Geliri oluşmuş. Bu sene ise tam tersi dönem vergisine ilaveten bir de Ertelenmiş Vergi Gideri eklenmiş ve 16 Milyon TL Vergi gideri oluşmuş. Birinde eklenirken diğerinde çıkarılınca sırf vergilerden dolayı geçen yılınki 24,4 milyon TL fark yapmış gibi oluyor bu yılınkine, o da Net Kâr'daki büyümeyi kırpmış. Vergi Öncesi Kârları karşılaştırsak % 67,92 civarı büyüme var demektir. Bu da reel olarak çok parlak bir büyüme olmasa da nominal olarak iyi sayılabilecek bir büyüme.

Kâr Marjları geçen yıla göre Brüt Kar Marjı ve FAVÖK Marjı daha iyiyken, Net Kâr Marjı daha düşük seyretmiş. Net Kar marjının düşük seyretmesindeki temel sebep yine yukarda belirttiğim Ertelenmiş Vergi Gelirleri ve Giderlerinden kaynaklı bir durum.

Ufak tefek bazı defoları olsa da, ben bilançoyu ve gelir tablosunu genel hatlarıyla beğendim.

Son zamanlarda bilançoyu önceden fiyatlayan bir gidişat olduğu için de rasyoları maalesef çok ucuzlayamadı. Alınır mı, satılır mı, tutulur mu bilemedim. Benim elimde olduğu için şimdilik tutmaya devam edeceğim bir süre. Sepete eklenebilir daha iyi alternatifler gördüğümde değiştirebilirim belki.

Kendi görüşlerimdir. Yatırım tavsiyesi içermez.