Alýntý Originally Posted by ayaz1353 Yazýyý Oku
Enflasyon muhasebesi lafi dolasiyor bayadir bu muhaselestirme olursa bize yarar mi zarar bilen var mi bi donem bizim burdada yazilmisti sanki ama bulamdim
Ben 24 Eylülde þöyle bir þeyler yazmýþtým.


"Enflasyon muhasebesi kanunu 17 Aralýk 2003 yýlýnda kabul edildi, 30 Aralýk 2003 tarihinde Resmi Gazetede yayýmlanarak yürürlüðe girdi.

Ýlk olarak 2003 ve 2004 yýllarýna iliþkin malî tablolara uygulandý.

Kanuna göre; enflasyonun içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde %100'den ve içinde bulunulan hesap döneminde %10'dan fazla olmasý halinde malî tablolar enflasyon düzeltmesine tâbi tutulurlar.

Enflasyon düzeltmesi aslýnda þudur; paranýn satýn alma gücündeki deðiþimler nedeniyle gerçek durumu ifade edemeyen malî tablolarýn, gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini saðlamak üzere düzeltme iþlemine tabi tutulmasýdýr.

Mevzuatta belirtilen þartlar dahilinde ülkemizde 2003 ve 2004 yýllarýnda kanun þartlarý saðlanmýþ olup söz konusu yýllara ait mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuþ, 2005 yýlýnýn geçici vergi dönemlerinde þartlar oluþmadýðýndan uygulama sona ermiþtir.

Enflasyon düzeltmesi aslýnda finansal tablolarda yer alan muhasebe rakamlarýnýn fiyat endekslerindeki deðiþime göre düzeltilmesini amaçlar.

Yüksek enflasyon dönemlerinde yayýmlanan finansal tablolarda iþletmenin satýþ rakamlarý ve kârlarý enflasyon nedeniyle þiþeceðinden gerçek durumu yansýtmaz. Þirket sanki çok yüksek kâr ve özkaynaða ulaþmýþ gibi görülebilir. Hatta bu yüksek kâr nedeniyle devlete yüksek vergi ödemek durumunda kalabilir.

Halbuki enflasyon muhasebesi uygulanarak rakamlarda bir düzeltme yapýldýðýnda tam tersine iþletmenin aslýnda zarar ettiði, öz kaynaklarýnýn eridiði ortaya çýkabilir.

Türkiye'de 2021 ve 2022 yýllarýnda da Enflasyon Muhasebesi uygulama koþullarýnýn varlýðý ortaya çýkmýþtýr. Ancak 29 Ocak 2023 tarihinde kabul edilen bir kanun maddesiyle uygulama ertelenmiþ ve 2023 yýlý mali tablolarýna uygulanacaðý belirtilmiþtir.

Þimdi yeni bir erteleme kanunu çýkarýlmaz ise bu sene sonundaki mali tablolara uygulanmasý söz konusu olacaktýr.

PEKÝ ENFLASYON MUHASEBESÝ UYGULANIRSA BU HEKTAÞ'I NASIL ETKÝLER?

Bu noktaya gelmeden önce þirketlerin Özvarlýklarý (Özsermayesi) ile ilgili kýsa bir açýklama yapmakta fayda var.

Bir þirketin Özvarlýðý (Özsermayesi) denildiðinde þirketin Toplam Varlýklarý ile Toplam Yükümlülükleri arasýndaki fark ifade edilmektedir.

Özsermaye üç yolla artabilir;

1. Þirketin kârlarýndaki büyüme sonucu,
2. Þirketin sahip olduðu varlýklarýndaki yeniden deðerleme nedeniyle meydana gelen yükseliþ sonucu, ya da
3. Þirketin Yükümlülüklerinde (borçlarýnda) enflasyon nedeni ile erime sonucu.

Düþünün bir þirket üretimde kullandýðý fabrikayý (Duran Varlýklar) ya da sahip olduðu araziyi en son 5 sene önceki deðeriyle bilançosunda göstermekte olsun. Bu durumda bu varlýklar bu günkü piyasa deðerinin çok altýnda bir fiyatla bilançoda yer aldýðý için þirketin Özsemayesi olduðundan çok küçük olarak ifade edilmiþ olacaktýr.

Eðer bu varlýklarýn deðeri enflasyon ölçeðinde düzeltilerek gerçek piyasa deðerinden bilançoda gösterilirse bu durumda þirketin özsermayesinde ciddi bir artýþ olabilecektir.

Diðer taraftan enflasyon nedeni ile þiþmiþ satýþ rakamlarý ve kârlar enflasyon ile düzeltildiðinde devlete daha az vergi ödenmesi de söz konusu olabilir.

Ayrýca Toplam Yükümlülükler içerisinde yer alan kredi ve borçlarýnýn enflasyona göre düzeltilmesi nedeniyle þirketin yükümlülüklerinde bir azalýþ, özsemayesinde de bir artýþ olabilir.

Enflasyon Muhasebesi uygulandýðýnda Hektaþ'ýn bilançosunda düzelme meydana gelmesi için illa Bedeli Sermaye artýrýmý yapýlmasý ya da illa kâr artýþý olmasý gerekmemektedir."