Ben 24 Eylülde şöyle bir şeyler yazmıştım.
"Enflasyon muhasebesi kanunu 17 Aralık 2003 yılında kabul edildi, 30 Aralık 2003 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İlk olarak 2003 ve 2004 yıllarına ilişkin malî tablolara uygulandı.
Kanuna göre; enflasyonun içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde %100'den ve içinde bulunulan hesap döneminde %10'dan fazla olması halinde malî tablolar enflasyon düzeltmesine tâbi tutulurlar.
Enflasyon düzeltmesi aslında şudur; paranın satın alma gücündeki değişimler nedeniyle gerçek durumu ifade edemeyen malî tabloların, gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulmasıdır.
Mevzuatta belirtilen şartlar dahilinde ülkemizde 2003 ve 2004 yıllarında kanun şartları sağlanmış olup söz konusu yıllara ait mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş, 2005 yılının geçici vergi dönemlerinde şartlar oluşmadığından uygulama sona ermiştir.
Enflasyon düzeltmesi aslında finansal tablolarda yer alan muhasebe rakamlarının fiyat endekslerindeki değişime göre düzeltilmesini amaçlar.
Yüksek enflasyon dönemlerinde yayımlanan finansal tablolarda işletmenin satış rakamları ve kârları enflasyon nedeniyle şişeceğinden gerçek durumu yansıtmaz. Şirket sanki çok yüksek kâr ve özkaynağa ulaşmış gibi görülebilir. Hatta bu yüksek kâr nedeniyle devlete yüksek vergi ödemek durumunda kalabilir.
Halbuki enflasyon muhasebesi uygulanarak rakamlarda bir düzeltme yapıldığında tam tersine işletmenin aslında zarar ettiği, öz kaynaklarının eridiği ortaya çıkabilir.
Türkiye'de 2021 ve 2022 yıllarında da Enflasyon Muhasebesi uygulama koşullarının varlığı ortaya çıkmıştır. Ancak 29 Ocak 2023 tarihinde kabul edilen bir kanun maddesiyle uygulama ertelenmiş ve 2023 yılı mali tablolarına uygulanacağı belirtilmiştir.
Şimdi yeni bir erteleme kanunu çıkarılmaz ise bu sene sonundaki mali tablolara uygulanması söz konusu olacaktır.
PEKİ ENFLASYON MUHASEBESİ UYGULANIRSA BU HEKTAŞ'I NASIL ETKİLER?
Bu noktaya gelmeden önce şirketlerin Özvarlıkları (Özsermayesi) ile ilgili kısa bir açıklama yapmakta fayda var.
Bir şirketin Özvarlığı (Özsermayesi) denildiğinde şirketin Toplam Varlıkları ile Toplam Yükümlülükleri arasındaki fark ifade edilmektedir.
Özsermaye üç yolla artabilir;
1. Şirketin kârlarındaki büyüme sonucu,
2. Şirketin sahip olduğu varlıklarındaki yeniden değerleme nedeniyle meydana gelen yükseliş sonucu, ya da
3. Şirketin Yükümlülüklerinde (borçlarında) enflasyon nedeni ile erime sonucu.
Düşünün bir şirket üretimde kullandığı fabrikayı (Duran Varlıklar) ya da sahip olduğu araziyi en son 5 sene önceki değeriyle bilançosunda göstermekte olsun. Bu durumda bu varlıklar bu günkü piyasa değerinin çok altında bir fiyatla bilançoda yer aldığı için şirketin Özsemayesi olduğundan çok küçük olarak ifade edilmiş olacaktır.
Eğer bu varlıkların değeri enflasyon ölçeğinde düzeltilerek gerçek piyasa değerinden bilançoda gösterilirse bu durumda şirketin özsermayesinde ciddi bir artış olabilecektir.
Diğer taraftan enflasyon nedeni ile şişmiş satış rakamları ve kârlar enflasyon ile düzeltildiğinde devlete daha az vergi ödenmesi de söz konusu olabilir.
Ayrıca Toplam Yükümlülükler içerisinde yer alan kredi ve borçlarının enflasyona göre düzeltilmesi nedeniyle şirketin yükümlülüklerinde bir azalış, özsemayesinde de bir artış olabilir.
Enflasyon Muhasebesi uygulandığında Hektaş'ın bilançosunda düzelme meydana gelmesi için illa Bedeli Sermaye artırımı yapılması ya da illa kâr artışı olması gerekmemektedir."
Yer İmleri