Originally Posted by
Mathias
1999 eylül 2000 mart/nisan rallisinde borsa 7000 lerden 21.000 lere kadar gelmiş idi. Yüzde 300 lük bir getiri vardı. En geç 2005 de AB üyesi olacaktık. Terörist başı yakalanmış TR ye milyar dolarlara mal olan terörizm belası bitmiş idi.Buraya akan kaynak ekonomiye akacak AB üyeliği ile birlikte Almanya gibi olacak idik. Hatta bazı şirketlerin sırf şerefiyesi!! bile o anki PD inden fazla buralar sudan ucuz fiyatlar deniyordu. Sonuç. 500.000 den 1.850.000 e giden bir döviz kuru 21.000 den gerisin geri 7000 lere düşen bir borsa. Batan bankalar iflas eden şirketler milyonlarca işsiz.
Aşırı olumlu yada aşırı olumsuz haber pompalanması başlı başına bir mantık dır kendi içinde. Onun için ben nasdaq bakıyorum coinlere bakıyorum nvidia meta amazon tesla altın gümüş yahu ne varsa saldırılıyor. Trump gelecekmiş. Çok ciddi bir kriz eşiğinde olabiliriz diyorum aşırı temkinli yaklaşıyorum ...
Mathias bu kriz beklentini ben de paylaşıyorum ama yakın vadede bunun ihtimali bana göre düşük. S&P500 cari F/K 30 a dayanmış, top ten S&P500 şirketlerininki ise bunun 1.5 katı. Orası priced for perfection, mükemmel bir senaryo için fiyatlanmış durumda. Öte yandan piyasayı destekleyici gelişmeler de çok fazla örneğin ABD şirketlerinde karlılığın süper durumda oluşu, kar marjının tarihi rekor seviyede olması, Trumpın politikaları sayesinde ABD şirketlerinin daha avantajlı kurumsal konuma geçecek olması, Çinin rekabet gücünün azalacak olması vs vs. Bu şartlar altında dünya borsaları mülayim mülayim takılıyor. Orada bir kriz çıkmadıkça dünya borsaları göçmez.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Yer İmleri