Originally Posted by
Emirhan06
Hocam istersen ilk cümleni bir daha oku ve mantýklý mý diye bak. Bunun kanýtlanmasý çok kolay. Açarsýn her yerden bakabilirsin --Ýndeks , arena , dgate , despec , penta ve ingramýn FK oranlarýna. Ne demek bu sektöre kimse 7-8 FK vermez. Þu andaki fiyatlar ne öyleyse. En ucuz olan Ýndeksin bile FK oraný 7-8 arasý diðerleri çok daha fazla hatta zararda olanlar var arena gibi. Üstelik arena 2021 yýlýnda 30 FK deðerini gördü. Ortalamasý da sürekli 10-15 arasý gezindi çoðunlukla. Bence bazý iddialarý ortaya atarken tutarlý olmak lazým , rakamla veri ile konuþmak lazým.
Sektörün bu sene çok iyi olmadýðýna katýlýyorum. Geçen sene 900 milyon USD olan 9 aylýk satýþ bu sene 730 milyon USD'da kaldý. Ama her halukarda seneyi 1 milyar USD'ýn üstünde kapatacaktýr.. Ama bu geçici bir durum. 2024 senesinde zaten her sektörün ve þirketin iþleri kötüydü. Bu kadar yüksek enflasyon ve faiz ortamýnda kimse tüketimi arttýrmaz o yüzden çoðu sektörün iþleri kötüydü bu sene. Biliþim sektörüne has bir durum deðil bu.
Bu sene enflasyon ve faizler düþerse tüketim biraz canlanýr. 2026 ise çok daha iyi olur. Bir de teknoloji gida ve saðlýk sektörü gibidir. Kriz anýnda bile çok fazla tüketimin düþmediði sektördür. Çünkü her geçen gün bazý þeylerin modasý geçiyor ama teknoloji her daim kendini yenilediði için talebi artarak devam edecektir orta ve uzun vadede. Ama arada 1 sene falan durgunluk olabilir. O da 2024'deydi.
Paynet parasýný ne yapacak bilmiyoruz demiþssin ama þirket her KAP haberinde bunu yazdý. Aþaðýya kopyalýyorum.
Varsa Satýþ Karýnýn Ne Þekilde Deðerlendirileceði
Nakden elde edilme tarihinden itibaren otuz gün içinde Þirket'in muaccel hale gelen nakdi banka kredilerinin ödenmesinde kullanýlacaktýr.
Yani þirket 3 milyarlýk banka borcunu kapatacaðýný defalarca söyledi gelecek olan para ile. Bu yüzden sýfýr borçlu hatta net nakit ve döviz fazlasý olan þirket haline gelecek diyoruz.
Þirket 2025 yýlýný 3,5 milyar liranýn üzerinde bir kar ile kapatacak paynet satýþýndan elde edilecek iþtirak satýþ karýnýn etkisi ile. Bu da zaten þirketin þu andaki deðeri. Yani FK anlýk 1.
Bundan sonraki senelerde de finansal gider sýfýra yakýn olduðu için , bugünün parasý ile 1 milyar liranýn üzerinde operasyonel kar yapacak. Bu rakama bundan sonra açýklayacaðý iþler dahil deðil , yapay zeka iþinin ne boyuta evrileceðini de bilmiyoruz. Bu dediðim 1 milyar kar gayet muhafazakar bir rakamdýr. 1,5 milyar olmasý da muhtemeldir.
Bu durumda 10 FK bile deseniz 100-150 lira arsýnda bir deðer yapar 1 sene içinde. Olur mu olmaz mý hep beraber görelim. Burasý borsa nice olmaz denen þeyler olur , olur dedikleriniz de olmaz ama türk borsasý USD bazýnda çok ucuz. Dünya biraz stabil hale gelirse borsanýn da artýþý ile arena da çok daha yukarýlara gidecektir diye ümit ediyorum.
Yer Ýmleri