Alýntý Originally Posted by Eneshg Yazýyý Oku
þirketlerin yada sektörün fksýna bu þekilde bakýlmaz. Þirketin mevcut kârý geçici sebeplerle düþük kaldýysa fk yüksek gözükebilir. Tam tersi sebeple düþük de gözükebilir. O saydýðýnýz sektör hisselerinin kaçý doðru fiyatlanýyor? Penta'nýn hareketleri ortada. Arena'nýn br dönem 30 fk olmasýnýn bir önemi yok. döviz artýþý ve talep sebebiyle prospektif fksý düþeceðinden hisseyi erkenden fiyatlamýþ olabilirler. Ya da operasyon olmuþtur vs. Bu sektörün dünyada nasýl fiyatlanacaðýna bakmalý+ ülkemizde nasýl fiyatlanacaðýna bakmalý. Bu tarz bir þirketi borsa dýþý satýn alacaðýnýzý düþünün. 7 8 fk ya alýr mýsýnýz? Toptancýlýk yapýyor sadece. Borsa dýþý satýn almalarýn fklarýna bakýn. Hiçbir deðer yatýrýmcýsý yada bilanço bazlý yatýrým yapanlar böyle bir þirkete 7 8 fk vermez. Zaten fk ile iþ yapmak iþin basiti ve nispeten amatörcesi. Ýndirgenmiþ nakit akýþýna hangimiz bakýyoruz? Çok fazla etken var.

Ayrýca.. faiz giderleri ile parasal kazanç+ vergi gelirini çýkarýnca geriye 210 milyon kâr kalýyor geriye. Hadi mantýken parasal kazanç ý saymayayým 400 m olsun. Yani seneye 0 faiz gideri yazýlsa bile müthiþ bir tablo yok.

Son olarak Net borcu 105 milyon dolar. Þirketin elindeki nakit buna dahil olduðu için borcu kapatamaz.

Short açýp da konuþacak halimiz yok. Düþman gibi görmeyin.

Estaðfurullah hocam tanýmadýðým birisini neden düþman göreyim. Benim karþý çýktýðým görüþleriniz. Þahsi bir durum yok.

30 FK'yý sadece nereye kadar çýktýðýný göstermek için söyledim yoksa orasý normali demedim. Kasýtlý olarak da senelerdir 10-15 FK arasýnda dolaþtýðýný söyledim. Normali bu anlamýnda. Hatta tüm araþtýrma þirketlerinin sektörün en ucuzu diye lanse ettiði Ýndesi örnek verdim arenaya en çok benzeyen olduðu için. Ýndesin de FK oraný 7-8 ve tüm yatýrým þirketleri Ýndesi ucuz gösterir ve model portföylerine alýrlar 12-13 hedef fiyat ile ( þu anda 7-8 lira arasýnda ).

Yani tüm piyasa senelerdir bu tür þirketleri en az 7-8 FK ile fiyatlarken ( ki buna en ucuz diyorlar ) siz neden dünyada bu iþ böyle yapýlmaz gibi bir argümaný savunuyorsunuz onu anlamadým. Üstelik arena donanýmcý yazýlýmcý arasý bir þirket. Salt donanýmcý diyemezsiniz. Ýndes salt donanýmcý tanýmýna uyar ama arenada Paynet vardý bugüne kadar. Tamamen yazýlým iþidir. Hizmet satar. Þimdi o çýkýyor yerine yapay zeka iþi geliyor. Zaten þirket yöneticileri Payneti sattýktan sonra yerini dolduracak baþka bir oluþum içine gireceðiz demiþlerdi. Bu da yapay zeka.

Paynet 9 sene önce 650.000 USD sermaye ile kuruldu þimdi 90 milyon dolarýn üzerinde bir bedel ile satýldý. Benzer hikaye olabilir.

Net borç 105 milyon USD demiþsiniz. Doðrudur. Paynetten gelecek olan para 90 milyon USD'ýn üzerinde. Borç kapatýlýrsa ortada 10-15 milyon USD bir borç kalýr. 1 milyar USD cirolu bir þirket için bu borç miktarý tabiir caiz ise çerez parasý. Arenanýn günlük cirosu 3 milyon USD'ýn üstünde.

Üstelik þirket bu sene 1.5 milyar TL finansal gider yazdý. Bunun en az 1.2 milyarý faiz. Bu da 4 milyar TL olan banka kredisinden geliyor. Bu kredi kapatýlýnca bu demek oluyor ki bu sene finansal gider en fazla 500 milyon TL seviyesinde kalýr. Bu sene EFK marjý yine normale dönüp %3,5 oranýný yakalayabilir. 40 milyar Ciroda %3,5 EFK marjý 1,4 milyar TL EFK yapar. Yani operasyondan gelen net kar en az 800 milyon olur. Bunu da artýk dibin dibi olarak söylüyorum.

Bu seneye has olarak ise paynet satýþ karý ile 4 milyar TL kar açýklayacak sene sonu.

Öz sermayesi 4.5 milyar olacak bir þirkete , bu sene 4 milyar TL kar açýklayacak bir þirkete , normalde de senelik 1 milyar TL net kar elde edecek bir þirkete , 3,5 milyar TL'lik piyasa deðerinde önden fiyatlamýþ olabilir diye nasýl diyorsunuz ona þaþýrýyorum. Þu anda alan zaten defter deðerinin bile altýnda alýyor 1-2 hafta sonrasý için. Defter deðerinde bir þirkete önden deðerlemiþ , olaðan fiyatýnda demek çok da doðru bir yaklaþým deðil. Ben de bunu diyorum. Düþman gibi görmek deðil bu.

Selamlar