Originally Posted by
şirinbaba
risk ölçülebilir, hesaplanabilir ama belirli senaryolar dahilinde. farklı senaryolarla mevcut portföyünüzün yapabileceği maksimum zararı, karı hesaplar ve sunarsınız. riskin ölçülmesidir, ama risk yönetimi farklıdır, riski o şirketin vizyonu, bulunduğu sektörü vb belirler. ayrıca yönetimi ve hissedarları der ki, ben bu riski alıyorum, ben bu riski almıyorum. bir karardır. son verdiğiniz şirket örneklerinde enron diğerlerinden çok farklı bir hikayesi var. mortgage krizi ise tamamiyle farklı. risk senaryolarında olmayan bir riskin gerçekleşmesinden bahsediyoruz. belki de bilinen ama yöneticiler tarafından kabul edilmeyen.
dünyada depremler oluyor, florida da fırtına oldu, olacağı 1-2 hafta öncesinden biliniyor ve halk tahliye edilmiş olmasına rağmen20 kişi öldü. yani cds ciddi bir öncü göstergedir, türkiyedeki bankalar global oyuncular tarafından alınarak güçlendirilmiş, bddk ciddi risk ölçümleri yapıyorken "bankaları riskli" görmek benim eleştirdiğim konu. yoksa farklı düşünmemiz beni üzmez, bilakis mutlu olur yeni şeyler öğrenirim.
Yer İmleri