suçlamalar yapıyorsunuz yine...
meseleyi çarptırıyorsunuz. Biz bu yatırım kazandırmıyor iddasında mıyız ?
Varsa ıspatınız bununla ılgılı gösterin.
biz bu oranlar repaint yapmakta dolayısıyla ne getirir götürür bilemyiz bizim bistte kazandırıyor veya kazandırmıyor demiyoruz ki ?
meselemiz repaint repaintsizi yaptınızda olmaz bumu dedik.
Bir sistemin verimlimi verimsizmi oldugunu nasıl anlarsınız.
Back test yaparak back test yapılamıyor repaintten oturu o halde gerçek piyasadaki sonuclara bakarsınız.
Peki gerçek piyasada nasıl test edeceğiz TV > 3 olan ilk 10 hisseyi alacagız her ayın 1 inde calıstıracagız. Değilmi.
Tamam bunu yapalım. Peki getirimizin diğer sistemlerden iyi olup olmadıgı önemli değilmi ?
Bunun için endeks sizce adil bir yaklasım olur mu ? Bistte olamaz endeks banka agırlık hareket etmekte.
O halde ya başka türev sistemlerle veya sinai temettü endekslerıyle karsılastırmak lazım.
Peki bunu nıcın yapmak ıstemıyorsunuz Sizde merak etmıyormusunuz yaptıgınız yada yarattıgınız formulun getirisini ?
Bu yukarda yazdıklarım bu formu sabote etmekle alakalı bır yaklasımmı yoksa bilinçli yol gösterici anlamlı bir yatırım formulunu kullanmamıza teşvik edecek bir yazımı ?
Düşünsenize Bu formul temettü25 endeksı sinai endeksı veya bilanco bazlı formullerı baz alan dıger sıstemlerden daha ıyı getırı urettıgını ortaya cıkartırız dolayısıyla yatırımlarımızı bu yönde dahada arttırır ve üzerinde farklı daha gelişmiş versionlar yaratma peşine düşeriz.
Yararlı birşeyi niçin kullanmayalım ki.
Ama henüz yararlı olup olmadıgını ölçemiyoruz.
O yüzden diyoruz kı portfoylerınızı yaratın ve teste tabı tutun. Kullanmak ısteyen gerçek hesabında kullanarak denesın.
Fakat ortaya henüz diğer rasyoları baz alan farklı portfoyler dahi yaratılmadı ? Neden test etmekten korkuyorsunuz Çekinceleriniz neler ?
Ben size desemki EFK NETKAR CİRO %20 ÜZERİNDE OLAN HİSSELERİ ALIN %500000 KAZANACAKSINIZ.
O halde bu formul iyimiş tamam ozman yapalım demeyeceksınız degılmı nerden nasıl test ettin Göster diyeceksiniz.
Veya ben size diyeceğimki yaratalım bu portfoyu 3 ayda bir bılancoya göre değiştirelim.
1 sene test edelım ıstedıgınız baska formulunuz varsa getırın onlarıda koyalım hangı portfoy ne getırıyor ılerde gorelım.
Yöntem diğer formullerde elde edılen getiriyi geçememişse dogal olarak yeni formul turetme isine gireriz. Yok eger diğerini geçerse buna yatırım yapar parayı kazanırız.
BU onerıyı bır sabotaj olarak göreniniz varsa uğurlar olsun ne diyeyim. Nihayetinde para sızın formul sızın. Zaten inanıyorsanız yapacaksınız. Ki inanıyorsanız yapında.
Ama ben kuşkuyla yaklasıyorum. Buna kuşkuyla bakmamı saglayan deliller var ortada kafadan durduk yere kuşku duymuyorum. formul diğer yaratılan formullerı 40 a 50 ye katlıyor. sadece bir tane formul eklenmesıyle.
Bunda kuşku duyduk sorguladık baktıkkı portfoylerın degısıklık gosterdıgı ortaya cıktı ve repaınt oldugunu ogrendık.
Koşulsuz sorgulamadan inansaydık ne olacaktı ?
Kuşku duymayı ve sorgulamayı bır hayat felsefesı halıne getırmelısınız. Yoksa afedersınız sözüm meclıstendısarı koyundan farkımız kalmaz. SÜrekli irdelemeli soru sormalı ve cevaplar delıller bulmalıyız.
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri