En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
bir çok kişi tüfe ye bakıyor ve buna bağlı olafak enflasyonun gerçek seviyelerini tam olarak değerlendirmiyor.
sıkıntı şu: özellikle alt gelir grubunun feryat etmesini engellemek için domates vs gıdalar üzerinden fiyatları baskılıyorlar. ayrıca sepetteki yüzdeler ile oynayarak verilerin güvenilirliğini sorgulatıyorlar.
ancak vergiler sağanak oldu ve bunlar üfe ye direkt olarak etkiyor. maliyetler oldukça artıyor her sektörde, inşaat,tarım (evet tarımda da mazot, gübre vs dolara endeksli aslında) , ve diğer bir çok sektör bunların icat ettiği aşırı vergiler ile maliyetlerini kontrol edemez hale geliyor.
elimde tam olarak bir veri seti yok ancak son donemde üfe ve tüfe arasındaki makasın bu kadar arttığını hatırlamıyorum. eylül ayında mesela yıllık bazda üfe: 16.28, tüfe :11.20 rakamları var (https://www.kpmgvergi.com/PratikBilg...-Oranlari.aspx)
neticede basında üreticilerin yakınmalarını okuyoruz. özellikle ekonomide beceriksizliğin sonucu olan aşırı vergiler üreticiler üzerinden kalıcı enflasyon yaratma sürecinde.
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
O yazı benim...
Hakaret de bana ait...
O zaman şöyle bir düzeltme yapayım...
Benim tanıdığım muhafazakarların önemli bir kısmı kaypaktır, omurgasız ve de yasa tanımazlar.
"Tamamı" demek doğal olarak yanlış. Tam da kızgınlık anıma gelmiş.
Düzeltirim.
Anlamsız kırgınlık olmasın.
Cemallettin olayını okuduktan sonara 2018 de beklediğim önceki tepe noktasının üzerini bende en geç bu yılın Kasımında beklemeye başladım . Olur olmaz bilemem tabi herkes gibi işkembeden atıyorum bende ama olmazsa bile sırtımızda yumurta küfesi yok en azından her gün değer kaybeden para tasarruf etmiyoruz der geçerim.
bunların önemli argumanlarından birisi "eskiden karneyle ekmek dağıtılıyordu" filan tarzında propagandadır.
son gunlerde marketlerde devlet sübvansiyonlu et dağıtımını da bu bağlamda görmek oldukça mümkün. çeşitli vergiler ile hayvan yetiştiriciliğinin maliyetlerini arttıran bu hukumet etin önemli bir halk kesimi için ulaşılamaz seviyelerde olmasını sağladı. şu aşamada bir piyasa bir de devlet sübvansiyonlu iki fiyat var.
uzun vadede ekonomi daha da bozulursa ve gerçek et fiyatları ile sübvansiyeli et fiyatları arasındaki makas "çok" açılırsa bunu sübvanse etmenin maliyetini düşürmek için sadece düşük gelir grubunda olanlara bu ucuz etin dağıtılması sözkonusu olabilir. bu ise bir çeşit "karne" sistemidir.
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
ÜFE'dw ki yüksek oran eğer KGF.ler devam ederse ,iç talep yükselişi devam ederse 6 ay -1 yıl sonra TÜFE 'ye aynen yansır. Şimdiye kadar yansımaması ya da daha az yansımasının sebebi sıkı para politikası uygulaması sonucu iç talepteki baskıydı. Bu nedenle üreticiler yeteri kadar maliyetlerini yansıtamadılar piyasaya.Ancak KGF. kredileri ile iç talep canlandırıldı ve üreticiler yıllardır üzerlerinde kalan maliyeti piyasaya yansıtmaya başladılar. Önümüzdeki süreçte bu devam ederse ÜFE %17,5 'Leri bulacak demektir bu.Bu durumda faiz ve minumum 20-21 olur sanırım yanlış değerlendirmiyorsam. Tabii döviz dış piyasalardan bu oran kadar daha negatif etkinecektir.
Y.T.D.
Bakan Fakıbaba:
Farzedelim ki gittiniz, et saat 11.00'de bitti. Zaten siz gitmezsiniz, ben de gitmem. 'Kasabımdan 40 liraya alırım.' dersiniz. Biz o etleri dar gelirli insanları korumak adına oraya koyuyoruz. Esasında benim hakkım yok onu tüketmeye, sizin de hakkınız yok. Esasında sizin bize teşekkür etmeniz lazım, fakir insanları etle buluşturuyoruz." diye konuştu.
Fakıbaba, mahalle kasaplarının bu durumdan nasıl etkileneceğinin ve satılacak etlerin tanımının yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine de espirili şekilde, "Pirzolayı siz yiyeceksiniz, fakir fukara kıyma yiyecek. Olay nedir, biliyor musunuz? Piyasa stabil bir fiyat yakalayacak. 3 ay sonra bir daha konuşalım.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Yer İmleri