Haluk Akdoğan Kimdir?
Citi bank - ING bank - Wood & Co gibi kurumlarda çalışmış şuan Gaussian adında bir fonu yöneten kişidir.
Yani bir fon yöneticisidir. Peki fon yöneticisinin başarı kriteri nedir. Önerilerde bulunduğu yatırım enstrümanlarının sabit getirili kıymetlerden daha fazla getiri oranını yakalaması.
Şirketin içsel bilgilerini bilen bir kişinin fon yönetici olması ne kadar adil ve eşit bir durumdur. Çünkü bu danışman ayrıca kendi fonunu yönetiyor ve içeriden bilgi alarak hem de danışmanlık yapıyor.
Sormak gerekirse, şirketin geleceğine dair olumsuz bir durum olmuş olsa kendi başarısı için yönettiği fonları piyasaya bilgi ulaşmadan kapatıp kendi çıkarları adına kullanabilme ayrıcalığı var mıdır?
Ya da tam tersi Tıpkı Akay hastanesinin satın alma haberi açıklanmadan önce bu gelişmeyi önceden fiyatlaması gibi kendine ayrıcalık ve menfaat sağlayabilir mi?
Borsa İstanbul’da işlem gören bir kurumun danışmanlığını aktif bir fon yöneticisinin yapıyor olması ne kadar doğrudur ne kadar adil ve etiktir?
Fon yöneticisine danışmanlık yaptırmak acaba iyi fiyat seviyelerinden farklı küçük fonlara mal satmak ve çıkış vadesine yakın bir dönemde yatırım planı ile düşük seviyelerden geri almak için kullanılan bir maymuncuk olabilir mi?
Bu durum ortak menfaatler için planlanmış bir kurgu mudur yoksa bilmeden ve kasıt olmadan gerçekleşiş bir durum mudur?
Çok iyi bir niyet ile neden bilmeden ya da istemeden oluşan bir durum mu diye sormak gerekirse;
En büyük etkinliği 3 ay aralıklar ile kurumun sağlık dergisi olan Antibiyotik dergisine yazı yazmak olan bir yönetim kurulu başkanının bu ayrıntıların farkında olamayacağını düşünmek gerekebilir. Hal böyle olunca şirketin geleceğe dair beklentilerini şirketin yönetim kurulu üyeleri tarafından değil de bir danışman tarafından yazılı basına servis ediliyor olmasına çok şaşırmamak gerekebilir.
Servis ediliyor demem de ki kasıt ne bir editör bilgisi var ne de haberi yapan farklı bir kaynak var. Yani Business HT oturup da ya şu Lokman Hekim Hastaneler Grubunun danışma kurulu üyesine şu soruları soralım diyeceklerini hiç sanmıyorum.
İşin özü bana kalırsa, şirket geri alım yapıyor olsa bile bu durum fiyat performansına etki yapamadığı için böyle bir yöntem ile farklı bir algı yaratmak istediler. Aslında bu değer oluşturma konusunda en büyük eksiklik yönetim kurulunun etkisizliğidir. Yoksa piyasa eninde sonunda doğruyu görür ve adil hatta daha bonkör şekilde fiyatlar.
Eğer ki fiyatlamıyorsa, güvenmediği inanmadığı beğenmediği bazı ince ayrıntılar söz konudur.
Tam bu gelişmelerin eşiğinde Medical Park’ın halka arz olacağı haberi resmi olarak piyasaya ulaşınca mecburen Lokman Hekim Hastaneler Grubu ’da etkilenmek zorunda kaldı. Çünkü nasıl bir piyasa değeri defter değeri ile arz olacağını az çok tahmin ettikleri için Lokman Hekim de almak zorunda kaldılar.
Burada şirket yönetiminin oluşturamadığı değeri Medical Park yüzünden ortaya çıkıyor olması aslında yönetim kurulu için üzüntü verici bir durum oluşturmalıdır. Piyasa bize güvenmiyor Medical Park’ın oranlarına istinaden dönüp bakmak zorunda kalıyorlar diye kendilerine biz nerede yanlış yapıyoruz konusunda doğruya yönelmek açısından eleştirmeleri gerekmektedir.
Medical Park halka arzı, Lokman Hekim Hastaneleri yönetim kurulunun nerelerde yanlış yaptıklarını örnekleri ile ortaya koyacaktır. Kurumsallık ve liyakat açısından nerede olduklarını çok iyi göreceklerdir.
Mesela yönetim kurulunda ne kadar siyasi parti üyesi olduğunu kıyaslama şansımız olacaktır. Ya da mesela Medical Park hastanelerinin CFO su ayrıca siyasi bir partinin yöneticisi olacak mı? Veya koşa koşa şirketin genel müdürlük görevini bırakıp şimdilerde bir İmam Hatip Lisesinin okul aile birliği başkanlığına yükselmiş yöneticileri de olacak mı, Allah ömür verir ise göreceğiz.
Bu gelişmeler ve kıyaslamalardan ders çıkartılıp ulan şunların piyasa değerine bak bee öfff mü diyecekler, yoksa 3 yıldır hisselerimizi geri almamıza rağmen daha üst limitimize (6 TL ) bile getiremedik, biz nerede yanlış yaptık da marka değerimizi bu şekilde büyütemedik mi diyeceklerinin cevabı değerli ve saygıdeğer yönetim kurulu üyelerinde olacaktır.
Yıllardır süren geri alım süreci yatırımcı için bir mükafat mıdır yoksa kötü yönetilerek talep oluşumunun önüne geçerek yatırımcının elinden hisselerin toplandığı masum bir bahane midir?
Kamuoyunun taktirine bırakıyorum.

Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri