Sayfa 123/930 İlkİlk ... 2373113121122123124125133173223623 ... SonSon
Arama sonucu : 7440 madde; 977 - 984 arası.

Konu: ISYAT İş Yatırım Ortaklığı

1.  Alıntı Originally Posted by boschyatirim Yazıyı Oku
    Geçmiş mesajlarimda defalarca dile getirdim.

Iddia etmiyorum..ama,

isyat eski isyat değildir.

(Bu gün bakanın bir tanesi açıklama yaparken şunu dedi.
    "Karlarinizi dagitmayip sermayeye ekleyin gibi")

Böyle bir düşünce hayata geçerse (ben dahil) isyat ta temettu bekleyen arkadaşlar olarak elimize başka birşey geçebilir.Benim korkum budur.
    Yaklaşık 9 aydır hiç bir getirisi olmadı bana. 3,5 ay daha temettu yu bekleyecez.
    Ne olacağını kestiremiyorum.
    Endeks 102 den 109 olmuş
    bu hala 89 mu olsam 90 mı olsam diye karar veremiyor.
    Ya 102 endekste düş adam gibi tam girelim..Yada bu yükselişe ayak uydurki Yeni girenler biraz yukarıdan maliyetlensinki elimizdeki hisselerin biraz anlamı olsun.
    Benim elimdeki kağıtlar (dolayısıyla param) paçavra oldu.

HTC Desire 816 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Bu hisse temettü vermek zorunda zarar bile etse temettü verir. 2014 yılında duyurulan kar dağıtım politikası Şöyledir;

KÂR DAĞITIM POLİTİKASI
    AMAÇ :
    Bu politika, pay sahiplerinin beklentileri ile Şirketin büyüme gereği arasındaki hassas dengenin bozulmaması ve Şirketin kârlılık durumunun gözönüne alınması kaydıyla, yürürlükteki mevzuat çerçevesinde kârın dağıtımının usul ve esaslarının belirlenmesi
    amacıyla oluşturulmuştur.
    Kârın dağıtımı, Türk Ticaret Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu ve Şirketin tabi olduğu sair mevzuat hükümleri dikkate alınarak Yönetim Kurulu önerisi doğrultusunda Genel Kurul tarafından karara bağlanır.
    ESASLAR :
    - Ana Sözleşmenin 33. maddesi gereğince, Şirketin net dağıtılabilir dönem kârının en az % 20’sinin birinci temettü olarak nakden dağıtılması zorunludur.
    - Bir önceki yıl sonu itibariyle oluşan net aktif değerin % 5’i veya ilgili yıla ait net dağıtılabilir kârın % 30’undan hangisi yüksek ise asgari söz konusu tutarın nakit olarak dağıtılmasının Genel Kurula teklif edilmesi kâr dağıtım politikası olarak benimsenmiştir.
    - Nakit kâr payı dağıtımı, en geç kâr dağıtım kararının alındığı genel kurul toplantı tarihini izleyen ikinci ayın sonuna kadar yapılır. Kaydi pay şeklindeki kâr payıdağıtımı ise yasal izinleri takiben gerçekleştirilir.
    - Pay sahipleri için genel kurul kararı ile belirlenen nakit kâr payı ödenmedikçe yönetim kurulu üyelerine, Şirket çalışanlarına kâr payı ödemesi yapılmaz.
    Yani en kötü 240milyonun %5'i dağıtılacak. Bu politika değiştiğinde zaten haberimiz olur. temettü beklemez senetleri satarız.

2.  Alıntı Originally Posted by YATIRIMCI-X Yazıyı Oku
    Bugün ben de 0.90 dan alarak aranıza katıldım..Bu hisseye girmeden önce biraz araştırdım bir temmetü hissesi...Aslında ben pek temmetü hisselerini sevmem ama bunda bir de şu durumu gördüm borsa 70 binlerden buralara gelmiş bunun fiyatında bir oynama olmamış ama paybaşı değerinde artış olmuş yani 1490 larda...Yalnız bu yo nun geçmişine baktığımızda zaman zaman %25-30 hisse taşırken ne hikmetse çıkan bir endekste hisse oranını %2-3 lerde tutuyor..Endeks 85 bin üstüne çıktığından bu yana minimum hisse taşıyor..Yani %2-3 bazen 5 bu civarlar...durum böyle olunca da paybaşı değeri eskisi gibi hızlı artmıyor..Ama sayfasına bakarsanız önerdikleri hisselere bakarsanız bir çok hisseyi ucuz görüyor bu hisselere %30-40-50 iskonto biçiyor ama portföyünde %2.5 hisse taşıyor..Bari %10 hisseye gir madem bu kadar araştırma yapıyorsun...Velhasıl burda bir gariplik var...
    Sayfada bazı yazıları okudum temmetü odaklı yorumları gördüm..Ben de şöyle düşünüyorum keşke temmetü vermese de temmetü yerine o engin araştırma ve bilgisiyle hızlı büyüyen şirketlerin senetlerini alsa öyle bir durumda paybaşı değeri hızla artar ve senet de ona göre hızlı primlenir..Koca iş yatırımın koca portföyünün çıkan bir borsada %2.5 hisseye ayırması gerçekten fiyasko bir durum...Endeks 70 binden buraya gelirken bir çok hisse %100 den fazla prim yaptı..İş yatırım koca portföyünden iyi bir kaç şirkete %10 -%15 bile ayırsaydı şu anda paybaşı değeri 1800 lere dayanırdı ki hissede 1300 den aşağı olmazdı o zaman varsın temmetü vermesin..Zaten temmetü verince ne oluyor ki o oran da da hisse düşüyor..Bu mantıkla hisse alanları da anlamıyorum..O zaman git paranı faize %10 la yatır 10 yılda amorti et..Bir borsacının amacı hızlı büyüyeyen şirketlerin senedini bulmak olmalıdır..İş yatırım bu konumuyla bir borsa şirketi değilde döviz,altın repo vb tutan bir fon gibi....Bütün bunların bilincinde olarak hisseyi aldım..Bana göre %40 varan iskontosu,yıl sonunda yo hareketleri....çıkan bir endekste yerinde sayması alım için sebepler görülebilir..%15 -20 gibi bir çıkış yapma olasılığı mümkündür,(YTD)
    ...... Ben de şöyle düşünüyorum keşke temmetü vermese de temmetü yerine o engin araştırma ve bilgisiyle hızlı büyüyen şirketlerin senetlerini alsa .....
    bu dediğinizi atlas, garanti YO zaten yapıyor. ISYAT başka bir şey yapıyor. politikanıza uygun hisseyi alın, hisseler politikalarını sizin tercihlerinize göre değiştirmez ki?

3. öncelikle sayın yatırımcı-x hoşgeldiniz. emkelde kısa süreli hisse taşımışlığım var. çok muhabbetimiz olmasada orada yazılarınızı beğenerek okudum.

konuya dönecek olursak siyasete girmemeye özen göstersek sanki daha güzel olacak. stresli günler geçiriyor olabiliriz. birbirimizi kırmamaya özen gösterelim. hatta bütün dünya buna inansa birlik olsa hayat bayram olsa falan

malum ülkemizde siyasiler (özellikle biri) ayrıştırmanın dibine vurdu. onlar bunlar şunlar derken özümüzü bile unutmaya başladık. hatta aynı ana babadan doğma kardeşler bile kanlı bıçaklı malesef bende bağzı şeyleri kabullenmekte sıkıntı yaşıyorum. karşılaştığımda bende artık dayanamıyorum sonuda malesef fanatik gibi görüldüğü için hüsran. bari burada yapmayalım
    "O'nun yaptıklarını ben başaramazdım. asıl devrimci Atatürk'tür. Bu kadar büyük bir devrim yaptım ama Atatürk'ün yaptıklarını başaramazdım…" Fidel Castro - Habitat Toplantısı İstanbul 1997

4.  Alıntı Originally Posted by boschyatirim Yazıyı Oku
    Geçmiş mesajlarimda defalarca dile getirdim.

Iddia etmiyorum..ama,

isyat eski isyat değildir.

(Bu gün bakanın bir tanesi açıklama yaparken şunu dedi.
    "Karlarinizi dagitmayip sermayeye ekleyin gibi")

Böyle bir düşünce hayata geçerse (ben dahil) isyat ta temettu bekleyen arkadaşlar olarak elimize başka birşey geçebilir.Benim korkum budur.
    Yaklaşık 9 aydır hiç bir getirisi olmadı bana. 3,5 ay daha temettu yu bekleyecez.
    Ne olacağını kestiremiyorum.
    Endeks 102 den 109 olmuş
    bu hala 89 mu olsam 90 mı olsam diye karar veremiyor.
    Ya 102 endekste düş adam gibi tam girelim..Yada bu yükselişe ayak uydurki Yeni girenler biraz yukarıdan maliyetlensinki elimizdeki hisselerin biraz anlamı olsun.
    Benim elimdeki kağıtlar (dolayısıyla param) paçavra oldu.

Bu şirketi iki taraflı değerlendirmek lazım bence,

1- Temettüyü alan KY
    2- Şirketin kendisi

İkincisinden başlayacak olursak, şirketin sermayesinin yıllar bazında artmadığı söylenebilir. Dolayısı ile temettü verebilme potansiyeli artmıyor da denebilir. Malum, sermayesi para olan bir şirketin getirisinin çoğalabilmesinin yollarından birisi sermayesinin artması ile ilintili. Diğeri bir yol ise mevcut sermayeyi her sene bir öncekinden çok daha iyi yönetip, harika yatırımlar yaparak, karlılığı arttırmak.

İşyat'ta senelerdir sermaye-kar etmek için kullanılan para artmadığına göre, diğer yolun bu şirket tarafından yapılıp yapılamadığına ve yapılıp yapılamayacağına bakmak lazım. Şöyle son 4-5 senenin karlılığına bakarak, diğer yolun İşyat yönetimi tarafından yapılıp yapılamadığını söylemek mümkün. Birisi bakıp yorum yapsın bakalım, durum neymiş anlayalım.

Diğeri ise temettüyü alan taraf, yani bizler. Bu konuyu da başka başlıklar altında bir kaç kez irdelemeye çalıştım. Enflasyonun olduğu bir ülkede, para kazandım diyebilmek için, enflasyonun üzerinde bir getiri sağlamak gerekir.
    Yani o ballandırılarak söylenen f/k verileri bizimki gibi ülkelerde çok fazla gerçekçi olmaz, eğer enflasyonu içermiyorsa. Birisi çıkıp bana İşyat'ın f/k'sı 6 yıl dese, enflasyondan kaynaklanan değer kaybı bunun içinde varmı diye sorarım. Yoksa o rakamı çöpe atarım.

Birde çok bilinen diğer bir söylem ise, "Hisseyi kaçtan aldığının yani maliyetin önemi".
    0,86'den alan kişi ile 0,91'dan alan kişi arasında fark var mı? Duruma göre hem var hem yok. Dedik ya enflasyon etkisini yatırımlarınızın içerisine koymuyorsanız zaten kafadan yanlış yapıyorsunuz.
    Eğer tutupta Mart 2017'de 0,86 almışsanız şu anki maliyetiniz zaten neredeyse 0.93'lerde demektir. Çünkü o 0,86 TL'nizi bankaya koysaydınız paranız dokuz ayda zaten neredeyse 0,93 TL olacaktı. Yani size 0.07 TL kazandıracaktı. Yani bu dokuz aylık sürede kazançtan kaybınız var. Bu durumda sizin Mart ayında 0,86'dan aldığınız hisse bugün 0,91'den alan kişi kadar aslında size kazanç getirmiyor diyebilirmiyiz? Diyebilmeliyiz. Diyemiyorsak zaten üç maymunu oynuyor oluruz.

Zaman-enflasyon hesabını, yatırım stratejileriniz/hesaplamalarınızın içine koymadan, İşyat veya bir diğer hisse için "Çok karlı, laf söyletmem" tarzı yaklaşımlar veya söylemler çokda doğruyu yansıtmıyor benim için.

5. Benim anlamadigim sey su, ISYAT'in mavcut hali ve getirisi yeterli gorulmuyor mu ?

Enflasyon diger sirket kazanclarini etkilemiyor da, sadece ISYAT'tami sorun.?

Kar payi verdiginde, sadece ISYAT'ta mi kar payi kadar geri geliyor hisse degeri ?

Ben, bu eldeki 240 Milyon TL. ile cok daha fazla kazanc elde edilebilir fikrine katilmiyorum, fazla getiri demek fazla risk demek hepimiz biliyoruz.

Bugun itibariyle 26 Milyon TL. para kazanmis, yil sonu bu muhtemelen 27-28 olur, bu da hisse basina 17 kurus kazanc demek, 15'ini verir diye tahminde bulunuyoruz.

Bu kazanc benim 0.76 TL. maaliyette bana %20 kazandiriyor.

Bence bu oran yeterli.

Dovizin, enflasyonun, faiz hadlerinin bu kadar oynak oldugu bir ekonomide, bence bu kucumsenecek bir kazanc degildir.

Enflasyon ileri dogru yuruyen bir problemdir.

%20 kazanci aldiniz, bu kazanci aldiginiz gun, bunun onlemini alacaksiniz, yoksa icerdeki ana para, enflasyon zararini oduyor ve ustune bir kac kurus reel kar birakiyor, bu benim ornegimde reel % 7.

Fakat ne kadar ilginctir ki, madem 6 yil beklenecek, %13 enflasyon, para sifirlanmaz mi gibi bir dusunce hasil oluyor yukardan bakinca.

Eger kar payini aldiginizda, o gunlerde muhtemelen 0.83-0.84 TL.den hisse sayisini artirirsaniz, enflasyon kaybiniz olmaz.

Ya da hemen o gunlerde altin uygun fiyatlara geldi, yatirin altina, enflasyondan korunun. Kucuk bir altin madeniniz oldugunu ve yilda su kadar altin urettiginizi dusunun.

Bunu yaparken bile, icerde kalan paranin hala enflasyon riski altinda oldugu bir gercektir.

Bu enflasyonun bu kadar ucuk oldugu ulkelerin en ciddi sorunudur zaten, buna yapacak bir sey yok.

6.  Alıntı Originally Posted by joeyramone Yazıyı Oku
    öncelikle sayın yatırımcı-x hoşgeldiniz. emkelde kısa süreli hisse taşımışlığım var. çok muhabbetimiz olmasada orada yazılarınızı beğenerek okudum.

konuya dönecek olursak siyasete girmemeye özen göstersek sanki daha güzel olacak. stresli günler geçiriyor olabiliriz. birbirimizi kırmamaya özen gösterelim. hatta bütün dünya buna inansa birlik olsa hayat bayram olsa falan

malum ülkemizde siyasiler (özellikle biri) ayrıştırmanın dibine vurdu. onlar bunlar şunlar derken özümüzü bile unutmaya başladık. hatta aynı ana babadan doğma kardeşler bile kanlı bıçaklı malesef bende bağzı şeyleri kabullenmekte sıkıntı yaşıyorum. karşılaştığımda bende artık dayanamıyorum sonuda malesef fanatik gibi görüldüğü için hüsran. bari burada yapmayalım

Sayın Joeyramone,Ben hiç bir borsa topicinde siyasete girmem Emkelde 8 ay kaldım siyasi bir konuda yazdığımı hiç gördünüz mü?Burda birileri İş Bankası ve iş yatırımı sanki CHP yönetiyormuş da CHP kapanınca bu şirketler bilmem ne olacakmış da..Diğeri daha iyi yönetecekmiş de...Ben de sadece şunu yazdım şefaf yönetilen şirketler neden canını sıkıyor dedim...Emkel 8 ayımı yedi..2tl ye dek çıktı ama beklentim daha büyüktü 9 aylık bilançosunu görünce gözümü kırpmadan çıktım..İyi de oldu Gentaşı 1.46 dan Çemtaş 3.48 den Ege seramiği 3.94 den alış fırsatını yakaladım...Dün de Gentaş tan çıktım iş yat ve Ecbyo aldım..İş yat temel olarak Ecbyo dan ucuz olmakla birlikte genelikle uzun vadeci yatırımcıların elinde olduğundan borsada kısa al sat pozisyonu için pek elverişli değil..Ecbyo bugün 1.41 den hareketlenerek 1.55 den kapandı..İŞ yattan öyle bir hareket beklemiyorum ama şubat marta kadar kademeli ve yavaş bir çıkış yaşayabilir...Bunda bu süreçte hedefim 1.15-1.200 gibi...Bu hareketi yapar ya da yapmaz elbette borsada net diye bir şey yoktur ..Bu benim düşüncem...Aslında iş yatırım bu 70 binden 110 bine çıkışta elindeki nakit gücüyle çok güzel para kazanabilirdi...Endeks yukarı çıktıkça o sadece %2-5 hisse oranıyla yetindi...Bu da paybaşı değerinde kayda değer bir artış sağlamadı .1.49 paybaşı değerinde tıkandı kaldı..Oysa o parayı engin bilgisiyle kendi sayfasında önerdiği hisseleri kendisi almış olsaydı eminim pay başı değeri şu an 1.80 bile olabilirdi hisse de 1.3--,1.50 e otururdu..Yönetimi bu yıl neden hisse oranını çıkan bir borsada çok düşük tuttular tabi bu onların işi...Şu anki haliyle bir liman gibi 2-3 ay sıgınılabilir..(YTD)

7. Lafı fazla uzatmadan kısaca bir şeyler yazacağım.

Enflasyon bugün Türkiye'de aşırı yüksektir.
    Hangi enstrüman da olursanız olun enflasyon belası gelip sizi bulacaktır.
    Burada mesele isyat veya bir başka hisse söz konusu değildir.
    Mesele bir hisse nin sadece temettu vermesi yeterli değildir.
    Sermayesinide arttirabilecegi oranda temettu dagitirsa, gelecek yılın karları artar.
    Buda hem fiyatına yansır.
    Hemde temettu verimini miktarını arttırır.
    Isyat ı kotulemiyoruz burada ama sorguluyoruz.
    Eğer sermaye arttirimini basaramazlarsa gelecek yıllar bir önceki yılı aratır.
    Bu sıkıntının da enflasyon un yüksek ve kalıcı olmasına bağlıyorum.

Biz yatirimcilar olarak çözüm nedir.

Yukarıda sn.Dudu ve sn.Hısım arkadaşımız da farklı yontemlerle dile getirmiş.

Sn.Dudu derki..
    Aldığınız temettunun enflasyon kısmı kadarı ile tekrar aynı hisseden ilave yapın der.Bunu sn.Hısım da destekliyor.

Sn.Hısım ın ayrıca bir önerisi var.
    Temettu aldığınızda hangi enstrüman ucuzsa ona yatırım yaparak enflasyon dan korunun der.

Bende derim ki bu tür şeylere kafa yoralim ki
    hisse üzerine yaptığımız tartışma lar kısır döngü içinde kalmasın.

8.  Alıntı Originally Posted by HISIM Yazıyı Oku
    Benim anlamadigim sey su, ISYAT'in mavcut hali ve getirisi yeterli gorulmuyor mu ?

Enflasyon diger sirket kazanclarini etkilemiyor da, sadece ISYAT'tami sorun.?

Kar payi verdiginde, sadece ISYAT'ta mi kar payi kadar geri geliyor hisse degeri ?

Ben, bu eldeki 240 Milyon TL. ile cok daha fazla kazanc elde edilebilir fikrine katilmiyorum, fazla getiri demek fazla risk demek hepimiz biliyoruz.

Bugun itibariyle 26 Milyon TL. para kazanmis, yil sonu bu muhtemelen 27-28 olur, bu da hisse basina 17 kurus kazanc demek, 15'ini verir diye tahminde bulunuyoruz.

Bu kazanc benim 0.76 TL. maaliyette bana %20 kazandiriyor.

Bence bu oran yeterli.

Dovizin, enflasyonun, faiz hadlerinin bu kadar oynak oldugu bir ekonomide, bence bu kucumsenecek bir kazanc degildir.

Enflasyon ileri dogru yuruyen bir problemdir.

%20 kazanci aldiniz, bu kazanci aldiginiz gun, bunun onlemini alacaksiniz, yoksa icerdeki ana para, enflasyon zararini oduyor ve ustune bir kac kurus reel kar birakiyor, bu benim ornegimde reel % 7.

Fakat ne kadar ilginctir ki, madem 6 yil beklenecek, %13 enflasyon, para sifirlanmaz mi gibi bir dusunce hasil oluyor yukardan bakinca.

Eger kar payini aldiginizda, o gunlerde muhtemelen 0.83-0.84 TL.den hisse sayisini artirirsaniz, enflasyon kaybiniz olmaz.

Ya da hemen o gunlerde altin uygun fiyatlara geldi, yatirin altina, enflasyondan korunun. Kucuk bir altin madeniniz oldugunu ve yilda su kadar altin urettiginizi dusunun.

Bunu yaparken bile, icerde kalan paranin hala enflasyon riski altinda oldugu bir gercektir.

Bu enflasyonun bu kadar ucuk oldugu ulkelerin en ciddi sorunudur zaten, buna yapacak bir sey yok.
    Sayın Hısım,Hiç bir borsacı İş Yatırım kötüdür,ya da sağlam değildir diyemez..Evet İş yatırımın geçmişine bakarak enflasyondan ve faizden çok daha iyi kazandırdığı da kesin bunda hemfikiriz...Benim eleştirdiğim daha başka şeyler..Düşün senin elinde 240 bin tl para var ama sen borsa 70 binden 115 bine çıkar sen bu çıkışı %2 ya da % 5 hisse ile eşlik edersen bu eleştirilebilir..Ama dersin ki ben olsam ben de %3--5 hisse alırım gerisini repo altın dövizde tutarım elbette buna kimse bir şey diyemez ama iş yatırım gibi engin bilgi ve tecrübeye sahip bir şirkettten bu oranın böyle bir durumda %20 -25 e dek çıkarması beklenir..Bir çok ekonomist ve borsacı örneğin Peter Linch de <<Ben bir şirketin temmetü verme yerine o parayı daha karlı alanlarda kullanan daha hızlı büyüyen şirketlerin hisselerini tercih ederim>> der..Örnegin sizin temmetüden aldığınız 20 bin tl yi faize yatırararak yılda 2000 tl getiri sağlarken birileri bununla ticaret yaparak 20 bin tl yi 50 bin tl yapar...Yani kar marjı yüksek şirketlerin temmetü verme yerine daha hızlı büyümeleri senetlerinide o oranda hızla yukarıya çeker..Ya da şöyle düşünün iş yatırım dağıttığı temmetüler yerine o parayı hızlı büyüyen şirketlerin senetlerini alıp değerlendirirse pay başı değeri hızla yükselmezmiydi .Tabi ki onun yönetimine saygı duyarım...Sizin yatırım tercihinize de saygı duyarım,piyasanın en sağlam hissesi olduğununa da inancım tamdır..Ben şahsen yeni girdim,hedefim de %15 ya da 20 alıp gitmek...Olur ya da olmaz o ayrı konu...Bazen de bir hissede aylarca beklerim bilançosu bozulursa hiç meyvede almadan giderim.Bazen de 3-4 ayda beklentimi bir haftada verenler de olur..Bu da benim borsada yatırım tercihim..

Sayfa 123/930 İlkİlk ... 2373113121122123124125133173223623 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •