Artan

99,00 10 18:10
16.477,50 10 18:10
134,20 10 18:10
71,50 10 18:10
291,50 10 18:10
Artan Hisseler

Azalan

87,30 -10 18:10
512,00 -9.94 18:10
11,87 -9.94 18:10
56,95 -6.64 18:10
32,60 -6.48 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

25.705.427.996,65 18:10
25.126.837.234,00 18:10
19.159.886.780,88 18:10
15.041.630.827,90 18:10
14.530.506.819,80 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 124/931 İlkİlk ... 2474114122123124125126134174224624 ... SonSon
Arama sonucu : 7445 madde; 985 - 992 arası.

Konu: ISYAT İş Yatırım Ortaklığı

1. O halde yil sonu yapilacak genel kurul'a katilin, fikrinize deger verir, not ederler saniyorum.

ISYAT'in toplam personel sayisi 3 ya da 4 kisi.

Yatirim karari veren sirket, bu yonetimden ayri, bir uzmanlar grubu karar veriyor fona girecek degerlere.

Bu yil, ozellikle doviz fiyatlarindaki oynakligi dikkate alarak Eurobond gibi, Enflasyonu dikkate alarak, Bono Tahvil gibi degerler kattilar portfoye.

Sonucu ben sahsen basarili buluyorum.

Bu yil HBK 17 kurus kazandi.

Gelecek yil bu trendin ilimli bir sekilde devam edecegini dusunuyorum.

2. Yıla 219 ile başlamış ve diyelim 245 mn ile bitirdi. Portföyünü %11,8 büyüttü. Resmi enflasyon rakamının bir tık altı.

Biz 6 aylık süreçte x hissesi alsak ve %10 kazansak kalan 6 ayda da vadeli mevduata yatırsak %5 de ordan gelse ve portföyümüzü %15 büyütsek aynı hesaba gelmez mi? Portföyünü %12 büyüten şirket başarılı mıdır sizce?

3.  Alıntı Originally Posted by Oralet_Osman Yazıyı Oku
    Yıla 219 ile başlamış ve diyelim 245 mn ile bitirdi. Portföyünü %11,8 büyüttü. Resmi enflasyon rakamının bir tık altı.

Biz 6 aylık süreçte x hissesi alsak ve %10 kazansak kalan 6 ayda da vadeli mevduata yatırsak %5 de ordan gelse ve portföyümüzü %15 büyütsek aynı hesaba gelmez mi? Portföyünü %12 büyüten şirket başarılı mıdır sizce?
    Valla benim bulabildigim bu.

Varsa daha iyisi yaz, onu alalim.

4.  Alıntı Originally Posted by HISIM Yazıyı Oku
    Valla benim bulabildigim bu.

Varsa daha iyisi yaz, onu alalim.
    Daha iyisi daha kötüsü diye sormuyorum. Demek istediğim şu,

İşyat elindeki parayı işletiyor ve yıl sonu bilanço açıklıyor. Örneğin bu yıl %17 büyüttüm diyor elimdeki portföyü. Bunun da diğer yıllarda enflasyon altı getiri getirme riskine karşı temettü verebilmek adına %3-4 neyse dağıtmıyor ve kalan %14 ünü dağıtıyor. Enflasyon da o yıl %10 ise %14 temettü ile reel olarak enflasyon üstü %4 fazla kazanmış oluyor İşyat yatırımcısı.

Şimdi biz paramızı İşyat a bağlayana kadar, 1 Ocak - 30 Haziran arasında x bir hisse alsak ve %10 getiri sağlasak sonra riske girmemek adına kalan 6 aylık süreçte bu paramızı vadeli mevduata koysak ve 6 ay için net %5 faiz alsak, toplamda 1 yılda %15 getirimiz olur ve İşyat la aynı getiriyi sağlamış oluruz.

Oldu ki hisseden, altından, dolardan %10 değil de %20 kazandık, ballı kaymak olmaz mı? %5 de vadeliden gelir, %25 getiri.

Hisseden %10 kazanacağının garantisi var mı denebilir, tabii ki yok. Ama sanırım hepimiz 6 ayda %10 kazanırız, sorun o %10'u yeterli görüp kalan sürede mevduatta tutabilmekte. Bi %10 daha kazanayım dersek ve işler ters giderse o zaman sıkıntı oluyor.

5.  Alıntı Originally Posted by Oralet_Osman Yazıyı Oku
    Daha iyisi daha kötüsü diye sormuyorum. Demek istediğim şu,

İşyat elindeki parayı işletiyor ve yıl sonu bilanço açıklıyor. Örneğin bu yıl %17 büyüttüm diyor elimdeki portföyü. Bunun da diğer yıllarda enflasyon altı getiri getirme riskine karşı temettü verebilmek adına %3-4 neyse dağıtmıyor ve kalan %14 ünü dağıtıyor. Enflasyon da o yıl %10 ise %14 temettü ile reel olarak enflasyon üstü %4 fazla kazanmış oluyor İşyat yatırımcısı.

Şimdi biz paramızı İşyat a bağlayana kadar, 1 Ocak - 30 Haziran arasında x bir hisse alsak ve %10 getiri sağlasak sonra riske girmemek adına kalan 6 aylık süreçte bu paramızı vadeli mevduata koysak ve 6 ay için net %5 faiz alsak, toplamda 1 yılda %15 getirimiz olur ve İşyat la aynı getiriyi sağlamış oluruz.

Oldu ki hisseden, altından, dolardan %10 değil de %20 kazandık, ballı kaymak olmaz mı? %5 de vadeliden gelir, %25 getiri.

Hisseden %10 kazanacağının garantisi var mı denebilir, tabii ki yok. Ama sanırım hepimiz 6 ayda %10 kazanırız, sorun o %10'u yeterli görüp kalan sürede mevduatta tutabilmekte. Bi %10 daha kazanayım dersek ve işler ters giderse o zaman sıkıntı oluyor.
    Balli kaymak olur tabiki,

Ne var ki bunu basarmak zor, sorun 1-30 ocak arasi %10 getiri saglayacak o X hisseyi bulmakta.

6.  Alıntı Originally Posted by YATIRIMCI-X Yazıyı Oku
    Sayın Joeyramone,Ben hiç bir borsa topicinde siyasete girmem Emkelde 8 ay kaldım siyasi bir konuda yazdığımı hiç gördünüz mü?Burda birileri İş Bankası ve iş yatırımı sanki CHP yönetiyormuş da CHP kapanınca bu şirketler bilmem ne olacakmış da..Diğeri daha iyi yönetecekmiş de...Ben de sadece şunu yazdım şefaf yönetilen şirketler neden canını sıkıyor dedim...Emkel 8 ayımı yedi..2tl ye dek çıktı ama beklentim daha büyüktü 9 aylık bilançosunu görünce gözümü kırpmadan çıktım..İyi de oldu Gentaşı 1.46 dan Çemtaş 3.48 den Ege seramiği 3.94 den alış fırsatını yakaladım...Dün de Gentaş tan çıktım iş yat ve Ecbyo aldım..İş yat temel olarak Ecbyo dan ucuz olmakla birlikte genelikle uzun vadeci yatırımcıların elinde olduğundan borsada kısa al sat pozisyonu için pek elverişli değil..Ecbyo bugün 1.41 den hareketlenerek 1.55 den kapandı..İŞ yattan öyle bir hareket beklemiyorum ama şubat marta kadar kademeli ve yavaş bir çıkış yaşayabilir...Bunda bu süreçte hedefim 1.15-1.200 gibi...Bu hareketi yapar ya da yapmaz elbette borsada net diye bir şey yoktur ..Bu benim düşüncem...Aslında iş yatırım bu 70 binden 110 bine çıkışta elindeki nakit gücüyle çok güzel para kazanabilirdi...Endeks yukarı çıktıkça o sadece %2-5 hisse oranıyla yetindi...Bu da paybaşı değerinde kayda değer bir artış sağlamadı .1.49 paybaşı değerinde tıkandı kaldı..Oysa o parayı engin bilgisiyle kendi sayfasında önerdiği hisseleri kendisi almış olsaydı eminim pay başı değeri şu an 1.80 bile olabilirdi hisse de 1.3--,1.50 e otururdu..Yönetimi bu yıl neden hisse oranını çıkan bir borsada çok düşük tuttular tabi bu onların işi...Şu anki haliyle bir liman gibi 2-3 ay sıgınılabilir..(YTD)
    aman sayın yatırımcı-x yanlış anlamayın sözüm size değildi. bir üstteki yazıları görünce (dayanamıyorum demiştim ya) dayanamayarak karalamışım bişeyler. ayrıca demek istediğiniz (hisse için) çok iyi anlıyorum. benimde isteğim o yönde ancak malesef bu hissede böyle bir hisse. ilk defa YO aldım diyebilirim. ocak ve şubat gibi bistin düşeceğini düşünenlerdenim, belkide çıkar bilemem. kısa vade güvenli bir limana sığındım kendimce. enflasyon oranından bir tık alt yada yukarısında (bence 15 kuruş üstü olacak ya neyse) kısa vade paramın değerini kaybetmek istemedim açıkçası. önceleri döviz düşünmüştüm ancak şimdilik doğru tercihmiş gibi gözükse de, kısa vadede kardayım gibi gözükse de PPK toplantısı sonrası ne derece doğru karar vermişim ona göre adım atacağım bakalım. şimdilik ağır adımlarla ilerliyoruz bu arada herkese bol kazançlar dilerim
    "O'nun yaptıklarını ben başaramazdım. asıl devrimci Atatürk'tür. Bu kadar büyük bir devrim yaptım ama Atatürk'ün yaptıklarını başaramazdım…" Fidel Castro - Habitat Toplantısı İstanbul 1997

7. Bir önceki yazımda, İşYat'ın mevcut halini sorgulamadım. Nereden geldiğini ve nereye gittiğini sorguladım. Yatırımlarımızda sadece bugünü değil, gelecektede iyi olmasını beklediğimiz yatırımlara yönelmemiz lazım. Örneğin, bir dükkan veya daire aldınız. Doların on senede 3 katına çıktığı bir ortamda, daire fiyatınızın (yani o daireyi almak için yatırdığınız paranın) artmamasını kabullenmek ve bana sadece kira geliri yeter demek makul bir yaklaşım mı? Değil sanırım. Konuya bu açıdan yaklaşmaya çalışıyorum.

Şirketin para kazanmak için kullandığı meblağ artmıyor senelerdir. Dolayısı ile verdiği temettü'de son iki yıldır 12,5 kuruşlarda gezinip duruyor, son beş altı yıldırda sürekli azalıyor. Biriside çıkıp bana geçen sene aldığı 12,5 kuruş ile bu sene aldığı 12,5 kuruş'un alım gücü aynıdır diyebilir mi? Sorguladığım konu bu sadece.

Şunları sorgulamıyorum,
    1- Enflasyonun %13 olduğu yerde 0.86'dan Mart ayında alan kişi 15 kuruş aldığında para kazanmışmıdır? - Bunun yanıtı, evet TL bazında reel olarak %3,44 kazanmıştır. Ama bemim sorguladığm şey bu değil.
    2- "Enflasyon diger sirketleri etkilemiyormu yada diğer şirketler kar payi verdigindeonların hisse değeri kar payi kadar geri gelmiyor mu?"- gibi konularıda sorgulamıyorum zira elbette onlarıda etkiliyor ve elbette temettü dağıttığında diğer hisselerin değerleride dağıttığı temettü kadar geri geliyor. Ama ben bunuda sorgulamıyorum. Diğer yandan bu başlık İşYat başlığı, yazışmaların onun etrafında dönmesi gerekli zaten. Fakat gerek enflasyonun diğer kağıtları etkilemesi gerekse temettü kadar hisse değerinin diğer kağıtlarda geri gelmesi, benim asıl sorguladığım "Şirketin para kazanmak için kullandığı meblağın son yıllarda artmaması" sorununun bir parçası değil. Ayrıca ben olaya tencere dibin kara seninki benden kara mantığıyla yaklaşılmasının, aradığımız cevabın bulunmasına bir katkısı olacağından da emin değilim.

Bakın bazı arkadaşlarımız ne kadarda güzel söylemiş, enflasyonun üzerine reel kazancı %6-7 olanlar var. Bu ne demek? Örneğin reel kazancınız %7 ise 100TL'niz size zaten 14 yılın az üstünde geri dönüyor demektir. Yani 6 yılda dönen bir şey yok gerçek anlamda. Ha hemen sorgulayalım, daire ve dükkanlarda artık 25-30 yılların konuşulduğu bir ülkede 14 yıl kötümüdür? Asla değildir.

Ama dedim ya, ben bunu sorgulamıyorum. Ben İşyat'ın 14 yıl boyunca size, bugünkü 15 kuruş değerini enflasyona ezdirmeden yani arttırarak verip veremiyeceğini sorguluyorum.

Verebilmesi için ya sermayesinin artması yada mevcut parayı daha verimli(bir anlamda riskli) kullanması gerekli. İşYat'ın yatırımcısı, uzun vadeci ve risk istemeyen yatırımcı olduğuna göre, geriye tercih olarak sadece sermayesinin artması seçeneği kalıyor. Bununda yolu ya eskisi gibi tüm kazancını(bazı yıllar kazanmadığı halde temettü dağıtmışlığı var!) yatırımcıya aktarmamasından geçer yada hisse fiyatının yükseltilmesi ve bedelli sermaye arttırımından geçer. Şu an bedelli yapacak durum da görünmüyor. Zira yaparsa KY dostu olan bu şirket, KY'nin büyük kısmı bedelliye iştirak etmeyeceğinden, bu imajını KY nezdinde kaybedecektir. O halde geriye sadece karının hepsini dağıtmayıp bir kısmını sermayeye eklemesi seçeneği kalıyor.

Bunu da yapmazsa, 10 sene sonra kendimizi hala o günkü satın alma gücü bugünün 6-6,5 kuruşu olan 12,5 kuruş almaya devam ederken buluruz. Nihayetinde yaşam standardımızı korumak için yaptığımız yatırım, aldığımız temettünün alım gücünün azalması sebebi ile bizi tatmin edemez duruma gelir.

Zaten son beş senedir(aslında daha uzun süredir) verdiği temettü miktarının sürekli azalması çok önemli bir gösterge gelecek açısından.

Hadi bir örnekle süsleyelim konuyu kapatalım. 2012 yılı temettüsü 16 kuruş. 2017'de 12,5 aldık. Burada zaten %22'lik bir azalma var aldığımız parada ki bunun içinde daha enflasyon farklarımız yok. 2012'nin Aralık ayında benzinin fiyatı 4,03TL. Bugün 5.5TL.
    2012'de 100lot hissesi olan kişinin aldığı 16TL temettü ile alabileceği benzin 3,97lt. 2017 temettüsü ile alınabilecek benzin ise 2.27lt. Yani 3,97'den aşağı hareketle %43 daha az alabiliyoruz.

Temettü miktarı yıllar bazında artması gerekirken azalıyor veya sabit kalıyor. Bunun sebebi sermayesinin artmaması.
    Rahat emeklilik hayellerini buraya 5 sene önce bağlayan kişi artık aldığı temettü ile 2012'ye göre %43 daha az alabiliyor.

Bu kadar açık olan bir konunun neyini tartışııyoruz ki.

8. 2013 den beri izlerim.
    Aldım,sattım yine aldım.
    Benim fikrim şudur.
    Ya ilk 5 yıl hiç dokunmadan temettüyü hisse alımında kullanıp adeti arttıracaksınız yada daima en az temettünün yarısını hissede bırakacaksınız.

Sayfa 124/931 İlkİlk ... 2474114122123124125126134174224624 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •