Sayfa 767/7020 İlkİlk ... 26766771775776576676776876977781786712671767 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 6,129 - 6,136 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Librettosunu Arrigo Boito’nun William Shakespeare'in Windsor'un Sen Kadinlari oyunundan uyarlayarak yazdigi, Giuseppe Verdi'nin bestelediği commedia lirica tarzi 3 perdelik operasi Falstaff, ilk kez 9 Subat 1893’de Milano, La Scala’da sahnelendi.

2. Irlandali sair, kisa oyku, roman ve oyun yazari Brendan Behan’in dogum yildonumu (9 Subat 1923)

"Elestirmenler haremdeki hadim agalari gibidirler; nasil yapildigini bilirler, nasil yapildigini hergun gorurler ama kendileri yapamazlar"

3. 2003 yilinda Nobel Edebiyat Odulunu kazanan, Gunet Afrikali yazar ve akademisyen John Maxwell Coetzee’nin dogum gunu (9 Subat 1940)

"Bunlarin hepsi bir zamanlar yeniydi. Dunyadaki her sey bir zamanlar yeniydi. Ben bile yeniydim. Dogdugumda yeryuzundeki en son, en yeni seydim. Sonra zaman etkisini gostermeye basladi. Bu senin de basina gelecek. Zaman seni yiyip bitirecek ,Drago. Bir gun yeni, guzel evinde yeni guzel karinla oturacaksin ve oglun ikinize donup "Neden bu kadar eski kafalisiniz,"diyecek. O gun geldiginde umarim bu konusmayi hatirlarsin."

“This was all, once upon a time, new, Everything in the world was, once upon a time, new. Even I was new. The hour I was born I was the latest, newest thing on the face of the earth. Then time got to work on me. As time will get to work on you. Time will eat you up, Drago. One day you will be sitting in your nice new house with your nice new wife, and your son will turn around to the pair of you and say, Why are you so old-fashioned? When that day arrives, I hope you will remember this conversation.”

4. 1 Akademi, 1 BAFTA ve 1 American Comedy Odulu sahibi Italyan asilli Amerikali aktor Joseph Frank ‘Joe’ Pesci’nin dogum gunu (9 Subat 1943)

5. Pulitzer Odullu Amerikali yazar ve sair Alice Walker’in dogum gunu (9 Subat 1944)

Iste ruhum, dedi
    Ruhunu istemiyordum
    ama guneyliyim ben
    ve cok kibarim.
    Bana sunuldugu gibi
    usulca aldim. Ama zincire vurmadim.
    Geri verecektim
    aldigim gibi yepyeni.
    Ne hakla alırsın ruhumu, dedi!
    Geri ver hemen!
    Ne kadar acgozlusun!
    Daha once
    hic dikkatimi cekmeyen bir yonun bu!
    Ama ruhun hic
    ayrilmadı ki senden, dedim.
    Yalnizca
    cocuklugundan kalma yogun bir dusunce
    bana saklamam icin verilen.
    Ama hic inanmadi bana.
    Sonuna dek
    tahakkum etmekle sucladi beni
    ve oylesine SIKI
    tuttu ki ruhunu
    ruhu avucuna sigacak kadar
    ufaldi.

He said: Here is my soul
    I did not want his soul
    but I am a Southerner
    and very polite.
    I took it lightly
    as it was offered. But did not
    chain it down.
    I loved it and tended
    it. I would hand it back
    as good as new.
    He said: How dare you want
    my soul! Give it back!
    How greedy you are!
    It is a trait
    I had not noticed
    before!
    I said: But your soul
    never left you. It was only
    a heavy thought from
    your childhood
    passed to me for safekeeping.
    But he never believed me.
    Until the end
    he called me possessive
    and held his soul
    so tightly
    it shrank
    to fit his hand.

“Hayvanlar dunyada kendileri icin bulunurlar. Insanlar icin yaratilmamislardir; siyahlarin beyazlar icin, kadinların erkekler icin yaratilmadigi gibi.”

“Oturup baska insanlarin sizin adiniza mutlu olmasini beklemeyin. Elde edeceginiz her tur mutlulugu kendiniz saglamak zorundasiniz.”

6. The Beatles, ilk canli konserini, 9 Subat 1961’de Liverpool, Mathew Street’deki The Cavern Club’de gerceklestirdi.

7. The Beatles, Amerika’daki ilk canli goruntusu, 9 Subat 1964’de, Ed Sulivan Show’da gerceklesti.

https://www.youtube.com/watch?v=It3Cctk6BRs

8. Paul Schrader’in yonettigi, George C. Scott, Peter Boyle ve Season Hubley’in rol aldigi Psikolojik gerilim Ayrilan yollar (Hardcore) 9 Subat 1979’da New York’ta gosterime girdi.

Sayfa 767/7020 İlkİlk ... 26766771775776576676776876977781786712671767 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •