yılbaşından bu yana 100 tl sini
borsaya yatıranın ki 103
mevduata yatıranınki 102,kusur
doalra yatıranınki 100,5 tl olmuş
yılbaşından bu yana 100 tl sini
borsaya yatıranın ki 103
mevduata yatıranınki 102,kusur
doalra yatıranınki 100,5 tl olmuş
bir halt olacağı yok.
Başlıkta ağlaşmalar arttı...
TL ye döneceğini söyleyenlere bakılırsa doların zamanı geliyor demektir.
Neyi beklediğini ben biliyorum...
Şöyle portföyün önemli bir kısmını TL ye çevireyim de bakın siz kurun nasıl fişeklediğinı.
Tecrübeyle sabit...
Nisanda halk bankasına ceza olayı var diye 50 bin dolarını verdim 100 bini duruyor kıyamadım namussuz abd parasına. Ortalık malı oldu sokağa düştü 2007 deki gibi bu yeşil gözlü sürtük.💰💵🤑
Ak yatırım yorumunda diyorki Trump`ın alüminyum ve çelik ithalatı için vergi getirmesi ABD enflasyonunu 0.1 yukarı yönlü etkilermiş. Öte yandan bu haber Doların güçsüz kalmasına neden olmuş. Abd nin çelik ithal etttiği ülkelerden biride Türkiye ve payı %7 bir kenarda tutalım. Benim anlamadığım ABD enflasyonu yukarı gidecekse FED bunu beklemiyor mu zaten ? O halde daha fazla faiz arttırımı beklentisi olmaz mı ve bu durumda USD niye değer kaybedecek ?
- Amerika'nın ekonomik performansı dünyadaki rakibi olan diğer lider ülkelere göre pek parlak değil.
Doların zayıflamasının gerçek nedeni bu.
- Hatta ticari performansı o kadar zayıf ki yüksek faizli bir para birimi dahi bu etkiyi sıfırlayamıyor.
- Amerika'nın üst ligde yer almasını sağlayan yüksek teknoloji firmaları birer dünya firması haline geldi ve bir bakıma eskisi gibi Amerika'ya bağlı ve bağımlı değiller.
- Ayrıca üst ligde bulunan bu firmaların yöneticilerinin ve sahiplerinin tamamına yakını demokrat.
- Orta ve düşük teknoloji firmaların sahipleri ise çoğunlukla cumhuriyetçi . (petrol,çelik v.b)
Trump Amerika'nın çok da avantajlı olmayan uluslararası ticari anlaşmalara imza attığını söylüyor. Evet bu kısmen doğru ama bu anlaşmalar nedeniyle doların rezerv para olmasına izin veriliyor. Yani aslında sistem bu anlaşmalar sayesinde denge konumunda.
Trump bu dengeyi bozacağının geç farkına varacak zira kendisi de yukarıda belirttiğim düşük-orta teknoloji grubundan geliyor.Ve bu grup dünyayı hala 1980-1990'lardaki gibi görüyor.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Pazar olmasının nedeni rezerv para olarak doların üzerinde anlaşılmış olması. rezerv parayı taşıyan ülke otomatik olarak dünya ekonomisinin de en büyük alıcısı oluyor. Böylelikle rezerv para o paraya sahip olmayanların ekonomilerini beslemek için kullanılıyor.
Hem rezerv paraya sahip olup hem de ciddi oranda cari açık vererek bu *besleme* fonksiyonunu yerine getirmemek dengeyi bozar ve rezerv paranın artık dünya ekonomilerince kabul görmemesi etkisini yaratır.
Zira dolar çinli ve alman işçiye ekonomik aktivite yarattığı sürece rezerv para.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Yer İmleri