THY VE TEMEL ANALİZLE İLGİLİ BİR KAÇ HUSUS

THY'nin 2017 son çeyrek bilançosu ile ilgili çok önemli bir hususu gündeme getiriyorum.THY 2017 son çeyrekte zarar açıklamadı,THY'nin 2017/9. dönem sonu öz kaynakları 18.866.000.000 dır.2017/12 dönem sonu öz kaynakları ise 20.171.000.000 dir.yani 1.305.000.000 özkaynaklarda artış(kar) vardır.Bilançoda görünen kar veya zarar yanıltabilir,şimdi yatırımlardan dolayı zarar açıklamış bir şirket gerçekte zarar mı etti,bunu öğrenmenin tek yolu dönemler itibariyle öz kaynakları kıyaslamaktır.Bir firmanın zarar edip etmediği ancak böyle anlaşılır.

THY' de yaşanan fiyat gerilemesi,normal bir düzeltmedir,2017 son çeyrekte bilançoda oluşan zarar,teknik bir zorunluluktan kaynaklanmaktadır.Ancak büyük yatırımcılar bunu bir düzeltme bahanesi olarak kullandı,çünkü hisse çok hızlı yükselmişti ve düzeltme için ciddi bir neden aranıyordu ve aradıkları fırsat bu izafi zarar ile yakalandı.

şirketin gerçekte zarar etmediğini,büyümeden kaynaklanan bir finansal işlem olduğunu bu işin uzmanları bilmektedir.Ve bu düzeltme amacına ulaştıktan sonra,yani düzeltme amacıyla satılan %10-15 veya en fazla %20 hisse daha düşük maliyetle yerine konulduktan sonra yükseliş devam edecektir.satılan hisselerin yerine konulabilmesi için fiyatı dalgalandırmaktan başka çare yoktur.Eğer makul bir sürede bu işlemi yapamazlarsa,fiyat bir miktar daha düşürülüp,paniği artırarak gereği yapılacaktır.

Bir diğer önemli hususta,genel olarak hisse bir coşku eşliğinde zirve yapar ve sonrasında bir nedenle düğmeye basılır ve dağıtım başlar,bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken konu zirvelerde dağıtım yapılması mümkün değildir.hisse bir miktar geriledikten sonra yatırımcılar hisse ucuz diye yeniden alıma geçerler,işte en tehlikeli an budur.Çünkü düzeltme tamamlanıp dip tamamlandıktan,yani dağıtılan hisseler yerine konulduktan sonra yeniden yükseliş başlayabilir.bu nedenle ileri geri dalgalanmalar yaşanacaktır.