Dağıtma kelimesini yapılan başvuruları kabul etmesi anlamında kullanmıştım.
Sorun şurada, Teşvikle yatırım yapan firmalarda problem yok. Ancak o firmalara mal satan *yerli* firmalarda ciddi problem var. Zira bu firmalar teşvik ile yatırım yapan firmalara 0 KDV'li fatura kestiklerinde bu faturanın muhteviyatı olan girdi kalemlerine ödedikleri KDV'yi devletten alamıyorlar. 2017 ve 2018 dönemlerinden bu teşvikler ile satıcıların birikmiş ciddi bir KDV alacağı var bu yasa çıksaydı bu satıcılar ödedikleri KDV'yi hızlı biçimde alabileceklerdi. Ama son 2 maddenin yasadan çıkartılması ile bu imkan ortadan kalktı.2. Yazınızda bir şekilde bahsettiğiniz "Tasarı ile mükelleflerin alışları nedeniyle ödediği katma değer vergisinin hesaplanan katma değer vergisi ile telafi edilememesi nedeniyle oluşan ve sonraki döneme sürekli devreden katma değer vergisinin belli bir süreden fazla devretmesi durumunda mükellefe iade edilmesi " olayının tasarıda öngörülen yürürlük tarihi de 01.01.2019 idi...
Yani Yazınızda ifade ettiğiniz 2017 ve 2018 yılında yapıldığı ve yapılacağı ifade edilen Teşvikli Yatırımlar için devletin 2018 için bir çakallık düşünmesi söz konusu değil.
Gerek geçmiş dönemler gerekse 2019 yılı ve sonrasında buradaki ciddi mağduriyet perçinlenerek arttı.
2011 yılında 1mTL'ye yatırım teşviği alan bir firmaya 0 KDV ile bir tesis satmıştım. Üründe 400kTL'lik mal kullanıldı ve cebimden yaklaşık 80kTL KDV ödedim. İşte bu ödenen 80kTL'yi ancak 7 senede kestiğim diğer faturalardan mahsup edebildim.Ve tamamını da edemedim zira yeni yaptığım satışların da çoğu yine teşvikli yani 0 KDV'li faturalardı. Eğer kar marjım piyasa ortalamasında olsaydı belki de hiç tahsil edemeyecektim. Benim durumumdan kat be kat daha kötü durumda olanlar var.
Yeni verilen teşvik belgeleri ile bu belgeleri alan firmalara 0 KDV ile satış yapan firmalar çok daha büyük bir mağduriyet yaşayacak.
Görünürde KDV teşviği veriliyor gözüküyor ama aslında bu yük geri kademelerin (satıcıların) sırtına bırakılıyor.
Devlet bunu biliyor ama bilerek bu mağduriyete göz yumuyor. Umarım konuyu tam olarak aktarabildim.
Uzmanlık alanım kesinlikle değil ama teknik hataları düzeltirseniz çok memnun olurum.3. Bunların dışında da yazınızda bazı teknik yanlışlıklar var. Ama sorun değil. Uzmanlık alanınız olmadığını sanıyorum.
Bu seviyedeki bir teknik düzeltmenin kimseye bir yararı olduğunu sanmamakla beraber, yine de duramadım.
İyi geceler...Vermiş olduğunuz linkteki en önemli ve kritik düzenlemelerin 3 gün önce tam yasalaşırken son anda iptal edildiği bilgisini aldık. Yani birikmiş KDV'nin belirli bir sürede ödenmesi ve KDV grup indirimi gibi kritik düzenlemelerin hepsi yasadan çıkartılmış.Söz konusu KDV tasarısına bu linkten ulaşabilirsiniz...http://www.turmob.org.tr/BasinOdasi/...-degisiklikler
Yer İmleri