Sayfa 267/1023 İlkİlk ... 167217257265266267268269277317367767 ... SonSon
Arama sonucu : 8183 madde; 2,129 - 2,136 arası.

Konu: Dolarda Yükseliş Kaçınılmaz

1.  Alıntı Originally Posted by BORA YAŞAR Yazıyı Oku
    40 milyar doları aşan devreden KDV nin şirketlere nakten ya da hesaben ödenmesi, bizim bütçe imkanları düşünülecek olursa öyle hafife alınacak bir şey değil.

Yıllarla biriken bir alacağın bir anda ödenebilmesi için devletin bu büyüklükte bir kaynağı yaratması lazım.

Bu da doğal olarak borçlanma ile mümkün.

Devlet böyle bir deliği kapatmak için gene aynı kaynaklara (gerçek kişi ve kurumlara) yüklenmesi gerekir.

Bir eliyle verirken diğer eliyle de alması şart.

Alacaklı şirketler için elle gelen düğün bayram. Yeterki kendi alacaklarına kavuşşunlar.

Sonra...

Yırtılan Tüfekçi Bekir'in yakası olacak her zaman olduğu gibi...

Dikkat ederseniz bu geri ödeme mevzusu yasa olarak siyasiler tarafından onaylandı ve yasalaşmak üzereydi. Ama son anda gizli bir el tarafından yasalaşamadan çıkartıldı.

Son anda yasadan çıkartılmasının başka teknik bir nedeni olduğunu düşünüyorum. Biliyorsunuz ki devlet geçen iki senede 100 milyar TL'ye yakın yatırım teşvik belgesi dağıttı. Bu sene de 120-130 milyar TL teşvik belgesi ve muafiyet dağıtacak.

Toplamda 220 milyar TL'lik teşvik içerisinde bu yatırımı yapan firmalar KDV ödemeyecekler. Ama devlet burada bir çakallık yapıyor nasıl mı?

Şimdi bu firmalar bu 220 milyarlık teşvik için KDV ödemeyecekler ama bu firmalara fatura kesen yerli firmalar aldıkları mallar için gayet güzel bir KDV ödemek zorundalar. İşte bütün bu KDV bu yasanın iptal edilmesiyle teşvik ile yatırım yapan ve KDV ödemeyen firmalara mal satan firmaların üzerinde kalacak. Böylelikle devlet yatırım yapan firmalara sunduğu sözde KDV muafiyetini onlara mal satanlardan tahsil edecek.

Eğer yasa geçseydi teşvikle yatırım yapanlara mal satanlar da faturalarındaki KDV'yi basit bir işlem ile geri alabileceklerdi artık alamayacaklar. 220 milyar TL'nin en az 3/4'ü yerli alım olsa bu rakam en az 150 milyar yapar bunun yarısı dahi mal olsa sırf bu adımla en az 15-20 milyar TL KDV daha yeni teşviklerden ötürü yatırım yapan firmalara mal satan firmaların üzerine yani özel sektöre binecek. Az bir rakam değil.

Yasanın son anda iptal edilmesinin nedeni bence geniş çaplı açıklanan teşvikler.

Çok kurnazca bir hamle.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

2.  Alıntı Originally Posted by Rxpuhayrani Yazıyı Oku
    harika tesekkur ederim herkese faydali olacaktir. iktisat literaturundeki bircok kuram(histeresiz etkisi misal fizikten) fen bilimlerinden gelmektedir. bu konu da googleladigim kadariyla fen bilimlerine ait bir kavram ve iktisat literaturunde yanilmiyorsam yok. Guzel bir modelleme yapilirsa ve ekonometrik test sonucunda anlamli bir sonuc elde edilirse iktisat alaninda yeni bir hipotez ortaya cikabilir. bu konuya zamanim oldukca egilmeyi dusunuyorum. suan ihtiyaclar hiyerarsimde alt siralari halledemedigimden buna daha zamanim var. mb para politikasinda bu konuya yakin bir kac sey var ama daha cok beklentilerle ilgili.

Alcatel_5098O cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Aslında genel kontrol teorisi gerek fen gerekse ekonomik her türlü dinamik kontrol gereken sürece uygulanabiliyor. Yani fizik ya da elektronikle sınırlı değil.

Problemlerin denklemlerini zaman boyutundan spektral boyuta çevirerek zaman boyutunda yapılması ve anlaşılması epey karmaşık işlemleri , spektral boyutta basit toplama ve çıkarma işlemleriyle halledebiliyorsunuz.

Laplace transformasyonu bu işler için biçilmiş kaftan.

Literatür için ülkemizde hala yasaklı ama wikipedia veya onun bir arka kapısı olan (wikiwand) aşağıdaki linkten faydalanılabilir.

Classical Control Theory:

https://www.wikiwand.com/en/Classical_control_theory

Laplace Transformasyonu:

https://www.wikiwand.com/en/Laplace_transform
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

3.  Alıntı Originally Posted by gakgun Yazıyı Oku
    Arkadaşlar, teknik olarak ülker parayı yurtdışına nasıl transfer etmiş olabilir? Şirketin içi nasıl boşaltılıyor? Bilen varsa açıklayabilir mi? Yani bu iş nasıl yapılır öğrenelim. Bazen muhalefet yaparken çok cahilce muhalefet yapılıyor; kendimizi komik duruma düşürmeden destekleyici argümanlar sunabilelim. Kinaye amaçlı yazmadım, şirket sahibi veya ortağı olmadığım için bu tip detaylara vakıf değilim; cidden bu mekanizma nasıl işler öğrenmek isterim.
    [emoji3]
    Ben de bu isleri bilmem ama hissene bulaştigim çıkamadığım şirketi yildiz holding arsasına konmak için alinca bu grub ile 2012_ 2017 arası ilgilenmek zorunda kaldım.
    Ülker grubunun parasını yurtdışına çıkardığı rivayetinin gerçekliğini bilemem. Teyit edemem, hesapları merkez bankası görür bilir, gizlidir, ben bilemem.
    Son 5 yılda bu grup ülker hisselerini yurt dışında sattı.. 1 milyar dolar fon sağladı. Sonra da bu fon ile yurtdışında büyük bir gıda şeker şirketi aldı.
    Yurt dışına fon nasıl çıkarılır ben nerden bileyim ...!!!

SM-G950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

4. Not: Ülker hisselerini alan blackrock, ülkerin aldığı yabancı şirket godiva ..
    Yıldız holding yurt içinde pek çok şirket aldı sattı. Başarılı yatırm yaptı, 3 havalimanın arsasında bile payı vardı. Maktk şirketinden sayelerinde zarardan çıkıp ekmek yedim. M ülker teşekkürü borç bilirim. Ülkemizin başarılı ve profesyonel şirketleridir. Olumsuz veya yanlis bir eylem söylemlerini görmedim.

5.  Alıntı Originally Posted by gakgun Yazıyı Oku
    Arkadaşlar, teknik olarak ülker parayı yurtdışına nasıl transfer etmiş olabilir? Şirketin içi nasıl boşaltılıyor? Bilen varsa açıklayabilir mi? Yani bu iş nasıl yapılır öğrenelim. Bazen muhalefet yaparken çok cahilce muhalefet yapılıyor; kendimizi komik duruma düşürmeden destekleyici argümanlar sunabilelim. Kinaye amaçlı yazmadım, şirket sahibi veya ortağı olmadığım için bu tip detaylara vakıf değilim; cidden bu mekanizma nasıl işler öğrenmek isterim.
     Alıntı Originally Posted by Angaralı Gardaş Yazıyı Oku
    [emoji3]
    Ben de bu isleri bilmem ama hissene bulaştigim çıkamadığım şirketi yildiz holding arsasına konmak için alinca bu grub ile 2012_ 2017 arası ilgilenmek zorunda kaldım.
    Ülker grubunun parasını yurtdışına çıkardığı rivayetinin gerçekliğini bilemem. Teyit edemem, hesapları merkez bankası görür bilir, gizlidir, ben bilemem.
    Son 5 yılda bu grup ülker hisselerini yurt dışında sattı.. 1 milyar dolar fon sağladı. Sonra da bu fon ile yurtdışında büyük bir gıda şeker şirketi aldı.
    Yurt dışına fon nasıl çıkarılır ben nerden bileyim ...!!!

Alıntı Originally Posted by Angaralı Gardaş Yazıyı Oku
    Not: Ülker hisselerini alan blackrock, ülkerin aldığı yabancı şirket godiva ..
    Yıldız holding yurt içinde pek çok şirket aldı sattı. Başarılı yatırm yaptı, 3 havalimanın arsasında bile payı vardı. Maktk şirketinden sayelerinde zarardan çıkıp ekmek yedim. M ülker teşekkürü borç bilirim. Ülkemizin başarılı ve profesyonel şirketleridir. Olumsuz veya yanlis bir eylem söylemlerini görmedim.

Bir Ülker masalı: Lady Godiva çıplak!

https://www.gazeteduvar.com.tr/ekono...godiva-ciplak/

Murat Ülker'in 6 milyar dolarlık borcunu ödemeyip erteleme istemesi pek çok soruyu da beraberinde getirdi. Dünyanın en ünlü markalarını satın alırken aralarında kamu bankalarının da olduğu 10 bankadan borç aldı. Ama bir yandan da İngiltere merkezli Pladis'e iki yılda yüzde 51 hisse transfer etti. Ortada tuhaf bir durum yok mu?

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Türkiye
    Gönderi
    10,163
    Blog Entries
    12
    Sn rxpu;

Yalnız yukarıdaki vergi ile ilgili yazınız, tesadüfen benim ilgi alanıma girdiğinden, iki noktayı noktaya açıklık getirmek durumunda kaldım...

1. Teknik olarak devlet "teşvik belgesi" dağıtmaz . Yatırımcı şirket yatırım konusunda karar verdikten ve gerekli bir çok aşamadan sonra yatırımın fizibilitesini hazırlar. Bürokrasinin istediği tablolarla Teşvik Belgesi için Ekonomi Bakanlığına müracaat eder...Uygun görülürse şirkete Teşvik Belgesi verilir...Yatırım yapmak isteyen ve de Teşvik Belgesi için müracaat eden olmasa devlet belge vermez. Dağıtamaz...

2. Yazınızda bir şekilde bahsettiğiniz "Tasarı ile mükelleflerin alışları nedeniyle ödediği katma değer vergisinin hesaplanan katma değer vergisi ile telafi edilememesi nedeniyle oluşan ve sonraki döneme sürekli devreden katma değer vergisinin belli bir süreden fazla devretmesi durumunda mükellefe iade edilmesi " olayının tasarıda öngörülen yürürlük tarihi de 01.01.2019 idi...

Yani Yazınızda ifade ettiğiniz 2017 ve 2018 yılında yapıldığı ve yapılacağı ifade edilen Teşvikli Yatırımlar için devletin 2018 için bir çakallık düşünmesi söz konusu değil.

3. Bunların dışında da yazınızda bazı teknik yanlışlıklar var. Ama sorun değil. Uzmanlık alanınız olmadığını sanıyorum.

Bu seviyedeki bir teknik düzeltmenin kimseye bir yararı olduğunu sanmamakla beraber, yine de duramadım.

İyi geceler...

Söz konusu KDV tasarısına bu linkten ulaşabilirsiniz...http://www.turmob.org.tr/BasinOdasi/...-degisiklikler

7. Dolarda Yükseliş Kaçınılmaz

Yatırım teşviği kapsamında yatırım yapacak firmaların işlerine tedarikçiler girmez oldular. Çünkü teşvikde ödemeyi müşteriden değil devletten tahsi etmeleri gerekiyor. Devlet de ödeme yapmamak için türlü türlü bahaneler yaratıyor. Yani bu ultra mega süper çılgın teşvik paketi, yatırım yapan sanayi işletmelerine bir anda yansımayacak çünkü teşvikle iş yaptıracak tedarikçi bulamıyorlar. Hükümetin istisnasız sürekli öptüğü sektör olan alkollü içecekler sektöründe çalıştığım için bize bu teşvik rüzgarı hiç vurmuyor (alkollü içecek üretiyorsan hiçbir teşvik yardım vb.’den yararlanamıyorsun) ama tedarikçilerime sorduğumda “teşvikli iş almıyorum” diyor çok net bir şekilde.

Alıntı Originally Posted by BORA YAŞAR Yazıyı Oku
    Erdoğan, 'IMF'ye artık bizim borcumuz yok. Onlar bizden istedi. 5 milyar dolar verecektik, sonra Türklerden para aldılar diye rezil olururuz diye vazgeçtiler.' dedi.

http://www.milliyet.com.tr/cumhurbas...yaset-2643224/

Büyüklere masallar ısıtılıp ısıtılıp yedirilmeye başlanıldı.

Anlaşıldı.

İşler kesat.

Tamam İMF ye borcun yok...

Peki 400 milyar borcun İMF ye ya da Johnny e olması farkediyor mu?

Ediyor diyorlarsa sahne siyaset sahnesidir.

Sahnede de bir üçkağıtçı vardır.
    Muhtemelen bu yazı unutulur kaybolur gider ama yinede tarihe bir not düşeyim..

IMF'in ''SAFETY NET'' diye bir güvenlik ağı var..2008 krizi sonrasında hurmayı fazla kaçıranları toplayacak bir ağ..

Öyle stand-by'lı felan değil..ihtiyaç duyanlara anında dolar swapı..

Bakalım göreceğiz, senral bankerler normalleşme konusunda ciddilerse, önce bu güvenlik ağına kim yada kimler düşecek..

https://www.imf.org/en/Publications/...quacyOfTheGFSN

Sayfa 267/1023 İlkİlk ... 167217257265266267268269277317367767 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •