Daðýtma kelimesini yapýlan baþvurularý kabul etmesi anlamýnda kullanmýþtým.
Sorun þurada, Teþvikle yatýrým yapan firmalarda problem yok. Ancak o firmalara mal satan *yerli* firmalarda ciddi problem var. Zira bu firmalar teþvik ile yatýrým yapan firmalara 0 KDV'li fatura kestiklerinde bu faturanýn muhteviyatý olan girdi kalemlerine ödedikleri KDV'yi devletten alamýyorlar. 2017 ve 2018 dönemlerinden bu teþvikler ile satýcýlarýn birikmiþ ciddi bir KDV alacaðý var bu yasa çýksaydý bu satýcýlar ödedikleri KDV'yi hýzlý biçimde alabileceklerdi. Ama son 2 maddenin yasadan çýkartýlmasý ile bu imkan ortadan kalktý.2. Yazýnýzda bir þekilde bahsettiðiniz "Tasarý ile mükelleflerin alýþlarý nedeniyle ödediði katma deðer vergisinin hesaplanan katma deðer vergisi ile telafi edilememesi nedeniyle oluþan ve sonraki döneme sürekli devreden katma deðer vergisinin belli bir süreden fazla devretmesi durumunda mükellefe iade edilmesi " olayýnýn tasarýda öngörülen yürürlük tarihi de 01.01.2019 idi...
Yani Yazýnýzda ifade ettiðiniz 2017 ve 2018 yýlýnda yapýldýðý ve yapýlacaðý ifade edilen Teþvikli Yatýrýmlar için devletin 2018 için bir çakallýk düþünmesi söz konusu deðil.
Gerek geçmiþ dönemler gerekse 2019 yýlý ve sonrasýnda buradaki ciddi maðduriyet perçinlenerek arttý.
2011 yýlýnda 1mTL'ye yatýrým teþviði alan bir firmaya 0 KDV ile bir tesis satmýþtým. Üründe 400kTL'lik mal kullanýldý ve cebimden yaklaþýk 80kTL KDV ödedim. Ýþte bu ödenen 80kTL'yi ancak 7 senede kestiðim diðer faturalardan mahsup edebildim.Ve tamamýný da edemedim zira yeni yaptýðým satýþlarýn da çoðu yine teþvikli yani 0 KDV'li faturalardý. Eðer kar marjým piyasa ortalamasýnda olsaydý belki de hiç tahsil edemeyecektim. Benim durumumdan kat be kat daha kötü durumda olanlar var.
Yeni verilen teþvik belgeleri ile bu belgeleri alan firmalara 0 KDV ile satýþ yapan firmalar çok daha büyük bir maðduriyet yaþayacak.
Görünürde KDV teþviði veriliyor gözüküyor ama aslýnda bu yük geri kademelerin (satýcýlarýn) sýrtýna býrakýlýyor.
Devlet bunu biliyor ama bilerek bu maðduriyete göz yumuyor. Umarým konuyu tam olarak aktarabildim.
Uzmanlýk alaným kesinlikle deðil ama teknik hatalarý düzeltirseniz çok memnun olurum.3. Bunlarýn dýþýnda da yazýnýzda bazý teknik yanlýþlýklar var. Ama sorun deðil. Uzmanlýk alanýnýz olmadýðýný sanýyorum.
Bu seviyedeki bir teknik düzeltmenin kimseye bir yararý olduðunu sanmamakla beraber, yine de duramadým.
Ýyi geceler...Vermiþ olduðunuz linkteki en önemli ve kritik düzenlemelerin 3 gün önce tam yasalaþýrken son anda iptal edildiði bilgisini aldýk. Yani birikmiþ KDV'nin belirli bir sürede ödenmesi ve KDV grup indirimi gibi kritik düzenlemelerin hepsi yasadan çýkartýlmýþ.Söz konusu KDV tasarýsýna bu linkten ulaþabilirsiniz...http://www.turmob.org.tr/BasinOdasi/...-degisiklikler

.......iyi hafta sonlarý olsun.
.....
Bir Anda Sabah Olmaz Ebeda

Yer Ýmleri