Kadir Tuna Kadir Tuna
@kadirtna
23 Mayıs 2016, Pazartesi
Kiralık kasa üzmesin
Banka müşterileri, kasa kiralamak için yaptığı sözleşmenin içeriği konusunda çoğu zaman yeterli bilgiye sahip değil. Sonrasında çok ciddi hayal kırıklıkları yaşanabiliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun, bu konuya ilişkin açıklamalarını kısaca paylaşacağım. Kiralık kasa, banka şubelerindeki özel güvenlikli bir odada bulunan ve içerisinde maddi veya manevi değeri olan taşınabilir kıymetlerin saklandığı, gerçek veya tüzel kişilerce kiralanabilen farklı boyutlardaki kasalardır. Kiralık kasa, kıymetlerinizin hırsızlık, yangın vb. risklere karşı korunmasında banka güvencesi ve mahremiyet sağlamaktadır. Ortak kasa kiralamak mümkün. Kiralık kasalar, ortak olarak birden çok kişi tarafından da kiralanabilmektedir.
KİRACI HAKLARI ​
Kiralık kasanızı banka şubelerinin çalışma saatleri dahilinde kullanabilirsiniz. Banka şubelerinin kapalı olduğu, resmi tatiller ve hafta sonlarında kiralık kasalara erişim mümkün olmamaktadır. Kiralık kasa için, bankadan bankaya değişen yıllık kira bedelleri ve ilk kiralamada depozito ücreti istenebilmektedir. Kiralık kasa kullanımının sona ermesi halinde kiralık kasaya ilişkin hasar, ödenmeyen kira bedelleri ve kiralık kasa sözleşmenizden doğan diğer borçlarınız depozitonuzdan düşülerek kalan depozito tutarı size iade edilir. Öte yandan müşterilerin kasa ziyaretinden banka herhangi bir ücret alamaz. Kiralık kasa konusunda müşteriler açısından en büyük sorun sigortalama sorunu. Kiralık kasanın içerisindekileri kasa sahibi dışında banka personeli dahil kimse bilmediği için içeriği bilinmeyen bir kasa muhteviyatının sigortalanması da mümkün olamamaktadır. Olası hırsızlık, sel felaketi, deprem gibi kasa içeriğinin çalındığı ya da zarar gördüğü durumlarda, banka ile karşılıklı imzalanan kiralık kasa sözleşmesinde belirtilen esaslar çerçevesinde işlem yapılmaktadır. Kiralık kasa, yasal süre olan 10 yıllık zaman aşımına tabidir. 10 yıl süreyle ziyaret edilmemiş, kira bedeli tahsil edilmemiş ve sahiplerine ulaşılamamış kiralık kasalar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna devrolunmaktadır. Fona devredilen kiralık kasa muhteviyatının sahibine iadesi mümkün değildir. Sahibinin veya ortaklarından herhangi birinin vefatı halinde kiralık kasa kullanımı banka tarafından durdurulmaktadır. Veraset işlemlerinin sonuçlandırılmasını takiben, kasa içeriği kanunun belirlediği şekillerde mahkeme kararına göre varislerin kullanımına sunulmaktadır.
https://www.takvim.com.tr/yazarlar/k...k-kasa-uzmesin
Kiralık kasada SİGORTA falan yok bunu sakın unutmayın.
3 sene önce eskiden tanıdığım ancak yirmi senedir görmediğim bir arkadaşı gördüm.
Benim de kendisine zaman zaman iş aradığım memurdu.
Araba üst baş bildik durumdaydı.
Baktım durumu çok düzeltmiş.
Hoşbeşten sonra kafamdakini sordum.
-Nasıl mali durumun?
- İyidir abi. Kendi bürom var. Keyif için takılıyorum.
- Hayırdır. Nasıl oldu?
- Ömrünün son demlerinde yakınlık gösterdiğim birinden yüklüce bir para kaldı. Onu hemen zamanıdır deyip altına yatırdım.
4 sene sonra 10 kat arttı değeri. (!997 de olmuş bu olay) Birden zengin oldum kendi ölçülerimde. Memuriyeti bıraktım. Krizde fiyatları yerlere düşmüş ev araba yazlık aldım...
Gerçek zenginleşme böyle oluyor. Faizle dövizle değil....![]()
Doktor...
Kendini üzüyor ve yoruyorsun.
Nasıl ki sağlık konularında ben seni dinliyorumsen de beni dinle ve bırak bu konuyu...
Bak hava güzel. Bahar gelmiş.
Üzme kendini .
Ben bu güne kadar edindiğim tecrübeye göre rxpu'nun son sözü söylemediği hiç bir tartışmasını; söylemini görmedim...
Bu iş bence karakolda biter.
Haklılık bile anlamsızlaştı bu mıcırdık konuda...
Hadi bırakın . Lütfen.
10yıl işlem görmeyen hesapların hazineye devredilmesi yanlış bir uygulama. Bunun yerine hesap sahibi ve mirasçılarına tebligat ile bildirilmesi gerekirken hazineye aktarmak çok yanlış.
Adresim adım soyadım TC numaram belli, mirasçılarım belli. Mernis sistemin var herşey elinin altında,tüm banka hesaplarımı, gelirlerimi mallarımı görebiliyorsun vs. vs.
Her türlü kolaylık var paranın yada eşyaların sahiplerine ulşatırılabilmesi için.
20 yıl önce bozulan ve trafikten düşürmeye üşendiğim motosikletin 30TL vergi borcu için adresime her yıl haciz tehditli tebligat gönderebiliyorsan bir zahmet paralarımı bana yada mirasçılarıma teslim et!
Bunun hastalığı var, kazası, belası, bitkisel hayatı, unutkanlığı, alzheimer denen illeti var.
Saçmalığın daniskası.
Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri