Tüpraş'a güvenmem çok ama Soda'ya kendimce mantıklı sebeplerle çok güveniyorum. Düşmez değil tabiki kriz olursa o da düşer ama endeks dibin dibini görse Soda'nın bu şekilde düşeceğini sanmam.
Daha doğrusu şöyle Soda %20 düşse maliyetime geliyor, daha da altını krizde mrizde bile beklemiyorum. Tabi yanılıyor olabilirim, geleceği kimse bilemez, tahminlerimize göre pozisyon alıyoruz sadece.
Thy ya da ereğli'yi soda ile karşılaştırmayı doğru bulmuyorum. Küllü zarar eden bir şirket 1-2 senede 5 katına çıktı, hiçbir temel gerekçesi yokken. Ereğli'nin geçmişte çok düşmesinin sebebi aşırı düşük demir fiyatlarıydı, fiyatlar normale dönünce kar çok güzel arttı, fiyatta ona paralel arttı. Ama tüpraş, petkim, soda gibi şirketler 6 f/k lar ile işlem görüyorken, Ereğli'nin 9 f/k ile işlem görmesinin bence çokta mantıklı bir açıklaması yok o da aynı f/k lara inebilir.
Soda f/k ve fd/favök her ikiside 6.7, 2018 fd/favök beklentisi 5.9
Bir kağıdın f/k 3-4 fiyatlanması çok ciddi zarar edeceği/karının olağanüstü düşeceği beklentisi ile oluşabilir.
Soda'nın borcu önemsiz miktarda kasa döviz dolu, dolar 10 TL olsa etkilenmeyeceği gibi tersine alır başını gider diye beklentim var.
Tüpraş'a gelince şu an şanslıyım sadece çünkü çok borçlu bir şirket. Kur ve faiz artışlarından negatif etkilenebilir, krizde rafineri marjları alaşağı inebilir, petrol fiyatları ile alakalı stok zararı yazabilir vs herşey mümkün.
Biliyorum kağıt pazarlıyor gibi oluyorum ama niyetim o değil, sonra soda alıp zarar eden olursa zerre enterese etmez beni.
Bu arada İş Demir almaya başladım, mümkün olduğunca biriktirmeye niyetliyim.
Yer İmleri